Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Ezentúl Bugatti Veyronnal is üldözik a bűnt Dubaiban
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Árulás Münchenben
Básthy Gábor   2008 September 29, Monday  
Image
Hetven éve írták alá Münchenben azt a Csehszlovákia felosztásáról szóló megállapodást Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország vezetői, mellyel tovább bátorították Hitler, a II. világháború kirobbantásához vezető ámokfutását.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

1938. szeptember 30.-án kora délután London hestoni repülőterén landolt Arthur Neville Chamberlain, Nagy-Britannia miniszterelnöke különgépe. Feltárul a repülőgép ajtaja és a miniszterelnök egy papírlapot lobogtatva így szólt az őt fogadó újságírókhoz: „Egy emberöltőre biztosítottam a békét Európában. Németország és Nagy-Britannia között soha többé nem lesz háború". A papírlapon az előző napon aláírt müncheni paktum szövege volt olvasható. Akkor kevesen sejtették, hogy az „emberöltő" alig 11 hónapig tart. 

A versailles-i béke 

Az I. világháborút lezáró, a párizsi békerendszer keretében Németországgal  kötött versailles-i béke példátlanul megalázó feltételeket kényszerített a vesztes félre. Jelentős, többségében németek lakta  területeket csatoltak Franciaországhoz, Belgiumhoz, Dániához és Lengyelországhoz. A békeszerződésben Németországot háborús agresszornak nyilvánították, ezért jóvátétel megfizetésére kötelezték. Ezt 1921-ben 33 millió dollárban állapították meg. A német hadsereg létszámát 100 000 főre korlátozták, megtiltották a nehézfegyverek, páncélautók, harckocsik, tengeralattjárók, repülőgépek és mérges gázok hadrendben tartását és gyártását. A Rajnától keletre eső 50 km széles sávot demilitarizált övezetté nyilvánították.

Az I. világháború után, 1925. november 5.-16. között a svájci Locarnoban tartott nemzetközi konferencia után 1925. december 1-én Londonban aláírt egyezmény Németország nyugati határainak garantálásáról és a nemzetközi döntőbíráskodásról. A konferencián Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Belgium, Csehszlovákia és Lengyelország vettek részt. Ez a szerződés megerősítette a Versailles-i békeszerződés által jóváhagyott francia - német, illetve német - belga határt. Ezeknek a határoknak a sérthetetlenségéért Nagy-Britannia és Olaszország vállalt garanciát. A Rajna-vidéket ugyanakkor demilitarizálták.

Kattintson: Út Münchenbe
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player