Szabadegyetem - Szeged
Tóth Ágota egyetemi docens elÔadåsa
ImageTĂłth Ágota, a SZTE TTIK KĂ©miai TanszĂ©kcsoport Fizikai KĂ©miai TanszĂ©kĂ©nek docense "ÖnszervezĂ”dĂ” kĂ©miai rendszerek: kĂ©miai hullĂĄmok" cĂ­mmel tartotta meg elĂ”adĂĄsĂĄt a Szabadegyetem - Szeged sorozatban.
Gallé Låszló professzor elÔadåsa
Ábrahåm György professzor elÔadåsa
Pårducz Árpåd egyetemi tanår elÔadåsa
Szalay Istvån fÔiskolai tanår elÔadåsa
Molnår Imre professor emeritus elÔadåsa
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
SzĂ­nikĂ­nĂĄlat
GyĂŒjtemĂ©ny
Relax
Futballmeccsen
A bor elemzése
FilmleĂ­rĂĄsok
Szex, csajok, Ibiza
TerminĂĄl
Szabadegyetem - Szeged Szabadegyetem - Szeged
Pajor Låszló egyetemi tanår elÔadåsa
MunkatĂĄrsunktĂłl   2008 May 15, Thursday  
avbot wmvremote mms://stream.cc.u-szeged.hu/szabadegyetem/2008_05_14/sze-1_XI_1000.wmv
Az SZTE ÁOK Urológiai Klinika tanszékvezetÔje, "FérfibÔl nÔt - nÔbÔl férfit" címmel tartotta meg elÔadåsåt a Szabadegyetem - Szeged rendezvénysorozaton
  Hozzászólások 2 Nyomtat E-mail PDF

A nemi viselkedĂ©s eltĂ©rĂ©seirĂ”l mĂĄr az ĂłkorbĂłl Ă©s közĂ©pkorbĂłl is vannak Ă­rĂĄsos adatok. Herodotos, a törtĂ©netĂ­rĂĄs atyja jegyezte le a Fekete-tengermellĂ©ki szkĂ­tĂĄkrĂłl, hogy egyes fĂ©rfiak nĂ”kĂ©nt öltöztek Ă©s viselkedtek. A szkĂ­tĂĄkat pedig törtĂ©netĂ­rĂĄsunk a magyarok Ă”sĂ©nek tekinti, Ă­gy ebben is vilĂĄgelsĂ”k lehetĂŒnk, bĂĄr nem biztos, hogy ez minden magyart bĂŒszkesĂ©ggel tölt el. A modern Ă©rtelemben a nemi identitĂĄs zavaraival elĂ”ször az 50-es Ă©vekben az USA-ban egy psychiater Harry Benjamin kezdett el foglalkozni. A nevĂ©vel fĂ©mjelzett szervezet 1978-ban Ă­rĂĄsban fektette le az alapelveket - ezeket folyamatosan frissĂ­tik - melyek ma is irĂĄnyadĂłk a nemi identitĂĄszavarban szenvedĂ” betegek kezelĂ©sĂ©ben.

Élesen megkĂŒlönböztetjĂŒk a homoszexuĂĄlis, transzvesztita Ă©s transzszexuĂĄlis viselkedĂ©si formĂĄkat. BĂĄr mindegyik szexuĂĄlisan a sajĂĄt nemĂ©hez vonzĂłdik, a homoszexuĂĄlis megtartja szĂŒletett nemi jellegĂ©t, testi tulajdonsĂĄgait Ă©s Ă­gy illeszkedik a tĂĄrsadalomba, a transzvesztita pedig csak öltözködĂ©sĂ©ben, kĂŒlsĂ”sĂ©gekben cserĂ©l nemi jelleget. A transzszexuĂĄlis viszont Ășgy Ă©rzi, a termĂ©szet durva trĂ©fĂĄt Ă»zött vele, nĂ” lelkĂ©t fĂ©rfi testbe, illetve fĂ©rfi lelkĂ©t nĂ”i testbe ĂŒltette Ă©s legfĂ”bb vĂĄgya, hogy testĂ©t a lelki igĂ©nyhez igazĂ­ttassa.
 
A nemi ĂĄtalakĂ­tĂł mĂ»tĂ©tre az igĂ©ny tehĂĄt a transzszexuĂĄlis egyĂ©ntĂ”l indul, de kĂ©rĂ©se önmagĂĄban nem elĂ©g, hogy az orvos hormonĂĄlis kezelĂ©st vagy mĂ»tĂ©ti beavatkozĂĄst indikĂĄljon. Biztosnak kell lenni, hogy az ĂĄtalakĂ­tĂĄs utĂĄn a beteg Ășj nemĂ©vel boldog lesz Ă©s beilleszkedik a tĂĄrsadalomba. Ez nagyon fontos, hiszen a nemi szerveken vĂ©gzett ĂĄtalakĂ­tĂł mĂ»tĂ©tsorozat vĂ©gleges helyzetet teremt, ezt visszafordĂ­tani többĂ© nem lehet. A transzszexuĂĄlis kivizsgĂĄlĂĄsa sorĂĄn több szakma egyĂŒttmĂ»ködĂ©se szĂŒksĂ©ges, hogy minden mĂĄs betegsĂ©get kizĂĄrjunk, kĂŒlönös tekintettel a pszichĂ©s betegsĂ©gekre. A betegnek a mĂ»tĂ©t elĂ”tt legalĂĄbb kĂ©t Ă©vig az Ășj nemĂ©nek megfelelĂ”en kell Ă©lni, hogy bizonyĂ­tsuk, be tud Ă­gy illeszkedni a tĂĄrsadalomba.
 
A nemi ĂĄtalakĂ­tĂĄs alapja az ellentĂ©tes elĂ”jelĂ» hormonkezelĂ©s, melyet a betegnek Ă©lete vĂ©gĂ©ig szednie kell. A fĂ©rfibĂłl nĂ”vĂ© ĂĄtalakĂ­tĂĄs sorĂĄn, a nĂ”i nemi hormon segĂ­t a mĂĄsodlagos nemi jelleg kialakĂ­tĂĄsĂĄban. Az emlĂ”k növekednek, a szĂ”rzet ĂĄtalakul, a hang szĂ­ne is vĂĄltozik, a testen a zsĂ­rszövet eloszlĂĄsa nĂ”ibb jellegĂ»vĂ© vĂĄlik. Ha az eredmĂ©nnyel a beteg nem elĂ©gedett, szĂ”rtelenĂ­tĂ©s, az ÁdĂĄmcsutka megkisebbĂ­tĂ©se, orrplasztika, emlĂ”protĂ©zis beĂŒltetĂ©se, hangszalag plasztika, tovĂĄbb javĂ­tanak a nĂ”iessĂ©g kialakulĂĄsĂĄban.
 
FordĂ­tott irĂĄnyĂș vĂĄltoztatĂĄsnĂĄl, ha nĂ”bĂ”l fĂ©rfivĂĄ formĂĄlĂĄs a cĂ©l, a hormonkezelĂ©s az izomzatot fĂ©rfias jellegĂ»vĂ© formĂĄlja, az arcszĂ”rzet - bajusz, szakĂĄll - megjelenik, az emlĂ” kisebbedik, de ez sohasem elĂ©g, a nĂ”ies mirigyĂĄllomĂĄnyt mĂ»tĂ©ttel kell eltĂĄvolĂ­tani.
 
Az ĂĄtalakĂ­tĂĄs legnehezebb, de legfontosabb rĂ©sze a nemi szervek mĂ»tĂ©tes megvĂĄltoztatĂĄsa. Ha fĂ©rfibĂłl nĂ”vĂ© operĂĄlunk, akkor a hĂșgycsĂ” rövidĂ­tĂ©se, a hĂ­mvesszĂ” barlangos testeinek Ă©s a herĂ©knek az eltĂĄvolĂ­tĂĄsa, a makk kisebbĂ­tĂ©se Ă©s Ă©rzĂ©keny klitorisszĂĄ formĂĄlĂĄsa, valamint az Ășj hĂŒvely kialakĂ­tĂĄsa a vĂ©gbĂ©l Ă©s a prosztata között. A nĂ”i nemi szervek fĂ©rfivĂĄ alakĂ­tĂĄsa mĂ©g nehezebb Ă©s legalĂĄbb hĂĄrom összetett mĂ»tĂ©tet igĂ©nyel. ElĂ”ször a mĂ©h, ovariumok Ă©s a hĂŒvely kiirtĂĄsĂĄt vĂ©gezzĂŒk, majd bĂ”rcsövet ĂŒltetĂŒnk a kismedence elĂŒlsĂ” csontjĂĄhoz, ebbĂ”l lesz az Ășj pĂ©nisz. KĂ©sĂ”bb zĂĄrjuk a kisajkakat Ă©s a pĂ©nisz-bĂ”rcsĂ”be szilikon merevĂ­tĂ” rudat, illetve az Ășj herezacskĂłba szilikon here-protĂ©ziseket ĂŒltetĂŒnk. A mĂ»tĂ©tek szövĂ”dmĂ©ny arĂĄnya igen magas, elĂ©ri az 50 %-ot, errĂ”l a beteget megfelelĂ”en tĂĄjĂ©koztatjuk.
 
A nemi ĂĄtalakĂ­tĂĄs sikere a jĂł betegkivĂĄlasztĂĄson mĂșlik, csak valĂłdi transzszexuĂĄlist szabad megoperĂĄlni. ElvĂĄrhatĂł, hogy az Ășj nemi szervek lehetĂ”vĂ© teszik a szexuĂĄlis Ă©letet, alkalmasak a partnerkapcsolat fenntartĂĄsĂĄra Ă©s kozmetikailag is elfogadhatĂłk.



Prof. Dr. Pajor LĂĄszlĂł 1950. februĂĄr 1-Ă©n szĂŒletett Budapesten. A Fazekas MihĂĄly GyakorlĂł GimnĂĄziumban 1968-ban Ă©rettsĂ©gizett Ă©s mĂ©g ebben az Ă©vben felvettĂ©k az orvosegyetemre.

1974-ben végzett "cum laude" eredménnyel a Semmelweis Orvostudomånyi Egyetem Általånos Orvoskarån, és 1997-ig a Semmelweis Orvostudomånyi Egyetem Urológiai Klinikåjån dolgozott, az idÔtartam végén adjunktusi beosztåsban, mint osztålyvezetÔ.
1984-tĂ”l kĂ©t Ă©vig kĂŒlföldi munkavĂĄllalĂł volt a Jemeni KöztĂĄrsasĂĄgban, egy angol nyelvĂ» kĂłrhĂĄzban, ahol jelentĂ”s mĂ»tĂ©ti gyakorlatra tett szert.

1997-ben pĂĄlyĂĄzat ĂștjĂĄn elnyerte a Szent-Györgyi Albert OrvostudomĂĄnyi Egyetem UrolĂłgiai TanszĂ©ke tanszĂ©kvezetĂ”i megbĂ­zatĂĄsĂĄt, mely egyet jelent Szeged Megyei JogĂș VĂĄros OktatĂłkĂłrhĂĄzĂĄnak osztĂĄlyvezetĂ” fĂ”orvosi stĂĄtuszĂĄval. Egyetemi tanĂĄri kinevezĂ©se 1997-ben törtĂ©nt. 2007-ben a TanszĂ©ket UrolĂłgiai KlinikĂĄvĂĄ minĂ”sĂ­tettĂ©k, ennek a vezetĂ”je.
 
Az urolĂłgiĂĄn belĂŒl Ă©rdeklĂ”dĂ©si terĂŒlete a radikĂĄlis daganatsebĂ©szet, thoracoabdominĂĄlis nephrectomia, retroperitoneĂĄlis lymphadenectomia, radikĂĄlis prostatectomia, cystectomia Ă©s a hĂłlyagpĂłtlĂĄs kirekesztett bĂ©lszakasszal, valamint az urolĂłgiai plasztikai mĂ»tĂ©tek. Ilyen mĂ»tĂ©teket bemutatĂĄskĂ©ppen mĂĄs kĂłrhĂĄzakban is vĂ©gzett. A hĂłlyagpĂłtlĂł mĂ»tĂ©tek nĂ©gy alaptĂ­pusĂĄt elsĂ”kĂ©nt alkalmazta hazĂĄnkban.

Hazai Ă©s kĂŒlföldi szaklapokban 143 közlemĂ©nye jelent meg, több nemzetközi kongresszuson elĂ”adĂĄssal szerepelt. KözlemĂ©nyei összes impakt faktora 17,872, 17 könyvrĂ©szletet Ă©s egyetemi jegyzetet Ă­rt, ezek közĂŒl kettĂ”t angol nyelven. A Magyar UrolĂłgia cĂ­mĂ» folyĂłiratban Ă­rt közlemĂ©nye kĂ©tszer is elsĂ” dĂ­jat nyert.

"Mûtét-technika és intraoperatív szövÔdmények transabdominålis urológiai mûtétekben" címû kandidåtusi értekezését 1993-ban védte meg. 1997-ben habilitålt a Szent-Györgyi Albert Orvostudomånyi Egyetemen. Hosszabb tanulmånyutat tett Svédorszågban, Hollandiåban, Csehszlovåkiåban, Nagy-Britanniåban, Olaszorszågban és Ausztriåban. 1993 és 1996-ban Pro Renovanda, 1998-ban OTKA pålyåzatot nyert.
Angol Ă©s orosz nyelvbĂ”l felsĂ”fokĂș ĂĄllami nyelvvizsgĂĄja van.

TanszékvezetÔként a Szent-Györgyi Albert Orvostudomånyi Egyetemen magyar és angol nyelven tartott elÔadåsokat.
 
A Magyar UrolĂłgusok Ă©s a Magyar OnkolĂłgusok TĂĄrsasĂĄgĂĄnak, valamint az EurĂłpai UrolĂłgus SzövetsĂ©gnek tagja. 1997-tĂ”l az UrolĂłgiai KollĂ©gium Ă©s a Magyar UrolĂłgusok TĂĄrsasĂĄgĂĄnak vezetĂ”sĂ©gi tagja. 1997-ben a magyar urolĂłgusok hat Ă©vre megvĂĄlasztottĂĄk, hogy az EurĂłpai UrolĂłgus TestĂŒletben kĂ©pviselje MagyarorszĂĄgot.
 
2002-ben a Magyar Urológia fÔszerkesztÔjévé vålasztottåk, ma is betölti ezt a funkciót.

2004 Ă©s 2007 között a Szeged M.J.V.ÖnkormĂĄnyzat KĂłrhĂĄza fĂ”igazgatĂłja volt.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!

petra 2009 May 29, Friday, 11:27:36

Nagyon vĂĄrom a mĂŒtĂ©tet tudna valaki segĂ­teni nekem?

petra 2009 May 29, Friday, 09:07:03

Én egy nemi ĂĄtalakĂ­tĂł mĂŒtĂ©tre kĂ©szĂŒlök Ă©s mĂ©g nincs olyan sebĂ©sz aki majd eltudnĂĄ vallalni a mĂŒtĂ©tet tudna segĂ­teni valaki? Megdöbbent

Hozzïżœszïżœlïżœsok szïżœma: 2 


Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow GyĂ»jtemĂ©ny



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player