Szabadegyetem - Szeged
Tóth Ágota egyetemi docens előadása
ImageTóth Ágota, a SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai Tanszékének docense "Önszerveződő kémiai rendszerek: kémiai hullámok" címmel tartotta meg előadását a Szabadegyetem - Szeged sorozatban.
Gallé László professzor előadása
Ábrahám György professzor előadása
Párducz Árpád egyetemi tanár előadása
Szalay István főiskolai tanár előadása
Molnár Imre professor emeritus előadása
Könyv
Modellek
Leila
Történelmi évfordulók
Trianon
Somogyi-könyvtár könyvajánlója
Stephen Clarke: Egy év a Francban
Szegedi írók
Üzenetek egy elsüllyedt vilából
Színielőadások
Mandragóra
Filmleírások
Red
Hírlevél
Hírlevél
Arcképcsarnok
Kovács Béla -generációk francia tanára
Úton
A haragos zöld honában
Kipróbáltuk
Esőben csendesebb a borfesztivál
Programajánló
Február 2019
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Relax
Futballmeccsen
A férfi földrajza
Szabadegyetem - Szeged Szabadegyetem - Szeged
Dr. Siklós László tudományos tanácsadó előadása
Munkatársunktól   2008 April 10, Thursday  
Image
MTA SZAB Biofizikai Intézet Molekuláris Neurobiológiai Csoport vezetője, "A kalcium az idegi folyamatok valutája. … És ha megbomlik a fizetési egyensúly?" címmel tartotta meg előadását a Szabadegyetem - Szeged rendezvénysorozaton.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A kalcium ionok élő szervezetünk csaknem minden lényeges folyamatának szabályozásában részt vesznek. Így, meghatározó szerepet játszanak nemcsak születésünkben (a megtermékenyítés folyamatában), de akaratlagos mozgásunkat, szívverésünket (az izom-összehúzódást), sőt, gondolkodásunk elemi folyamatait is irányítják, és végső soron elkísérnek halálunkig a sejtpusztulás egyes lépéseinek vezérlése által. Ez az univerzális kalcium jelátviteli funkció csak úgy valósulhat meg, ha a sejtekben a kalcium ionok tér- és időbeli koncentráció változása szigorúan szabályozott.
 
Az elmúlt évek-évtizedek kísérletes munkáinak eredményeképpen lényegbevágó ismeretekre tettünk szert arról, hogy milyen elemi, kalcium-függő lépések játszanak szerepet olyan alapvető agyi folyamatokban, mint például a neuronhálózatok szerveződése, illetve a rövid- vagy a hosszú távú memória kialakulása. Ezek jórészt új képalkotó technikák kifejlesztésének köszönhetők, melyek akár a milliszekundumos skálán, mikrométeres pontossággal képesek a kalcium-szint változásait élő szövetben követni. Ezek az élettani változások (vagy impulzusok) gyakoriságuk, illetve erősségük függvényében kibillenthetik az idegsejteket „megszokott" egyensúlyi állapotukból, és egy „megváltozott üzemmódban" való működést, egy új egyensúlyi állapot (homeosztázis) kialakulását kényszeríthetik ki.
Az idegsejtek egy tartósan megváltozott egyensúlyi állapota - megfelelő, más típusú technikákkal - a lassú lefolyású, éves időskálán zajló degeneratív idegrendszeri elváltozások során tanulmányozható. Ezen betegségek (pl. Alzheimer kór, Parkinson kór, stb.) bizonyos szempontok szerinti, többé-kevésbé hasonló lefolyása hasonló destruktív mechanizmusok jelenlétére utal. Így az előadás során - példaként - a megváltozott kalcium háztartásnak a sejtpusztulási folyamatokban betöltött szerepét a mozgató idegrendszer egy gyógyíthatatlan betegsége, és kutatási lépcsőfokainak bemutatásával követjük végig.

Az előadásban egy a betegség folyamatainak megértését célzó olyan multidiszciplináris megközelítést mutatunk be, mely - a gyógyítás reményében - a betegágy mellől, a ténylegesen működő folyamatok/elváltozások dokumentálásával indul, hogy különböző (betegség)modellek kifejlesztéséhez megfelelő ismeretanyagot gyűjtsünk. A modellek tanulmányozásával az emberben nem vizsgálható folyamatok megértését reméljük, hogy ezek „gyenge pontjainak" felismerésével terápiás támadási pontokat azonosíthassunk. Ezek ismeretében, megfelelően megalapozott eljárásokkal, a gyógyítás szándékával térünk vissza a betegágyhoz, ahol, végső soron, elméleti és gyakorlati megközelítésünk eredménye megítélésre kerül. Az esetek többségében bekövetkező kudarc, vagy mérsékelt sikeresség esetén - magasabb ismereti szinten - a „betegágy mellől a betegágy mellé" vezető utat újra kezdjük, és azt lehetőségeink, tehetségünk szerint folytatjuk tovább.Siklós László 1955-ben Szegeden született, és több, hosszabb-rövidebb vargabetű után jelenleg is Szegeden él és dolgozik. 2007 óta a Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetében a Molekuláris Neurobiológiai Csoport vezetője.

Siklós dr. általános- és középiskolai tanulmányait Egyetemünk gyakorló iskoláiban végezte francia- illetve fizikus szakon. Fizikusi diplomáját a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte meg, majd a Központi Fizikai Kutatóintézetben folytatott rövid fizikusi kutatómunkája után visszatért Szegedre, a Szegedi Biológiai Központba, ahol idegrendszeri kutatásokkal kezdett el foglalkozni. 1985-ben biofizikából egyetemi doktori, majd 1992-ben biológiából kandidátusi címet szerzett. Az MTA doktori fokozatát (biológiából) 2000-ben szerezte meg.

Kutatásainak fókuszában kezdettől fogva az idegrendszeri folyamatok kalcium-függésének elemzése állt - vizsgálatainak súlypontja fokozatosan a fiziológiás idegi folyamatok tanulmányozásáról a kóros, degeneratív folyamatok kutatására helyeződött át. Kutatómunkáját főként nemzetközi együttműködések keretében végezte. Másfél évet a Göttingeni Egyetem Anatómiai Intézetében a plasztikus idegrendszeri változások ultrastruktúrális tanulmányozásának szentelt, majd a göttingeni Max Planck Intézetben 2.5 éves tanulmányútja során az elemi emléknyom és a neuronális kalcium háztartás változásainak kapcsolatát kutatta. Később meghívást kapott a houstoni Baylor College of Medicine Neurológiai Intézetébe, ahol munkatársaival több, mint 4-éves tartózkodása során az idegi degeneráció kalcium függését tanulmányozta. Számos hazai pályázat elnyerése mellett több rangos külföldi pályázatnak (így egy VW Stiftung pályázatnak, egy NIH-Fogarty pályázatnak, egy US-Hungary Science and Technology kooperációs pályázatnak, és egy olasz-magyar TéT együttműködési pályázatnak) is vezetője, illetve koordinátora volt.

Tudományos eredményeit több mint 60 teljes szövegű közleményben, 80-at meghaladó számú konferencia előadásban és 5 könyv fejezetben publikálta. Egy hallgatói jegyzetnek is társszerzője. „In extenso" közleményeire, melyek összegzett hatástényezője 180, 1120 hivatkozást kapott. Hazai és külföldi kutatási támogatást adományozó szervezeteknek és rangos nemzetközi folyóiratoknak rendszeres bírálója. Tudományos eredményeit a Magyar Biofizikai Társaság, a Richter Gedeon- és a Teva-Biogal Gyógyszerészeti Gyárak, illetve két ízben a Magyar Mikroszkópos Társasság díjaik adományozásával ismerték el. 2004 óta az Akadémia főtitkára mellett működő tanácsadó testületnek (az AKT-nek) tagja.

Egyetemünk graduális és posztgraduális oktatásában is részt vállal: több esetben biológus, illetve orvos hallgatók szakvezetését látta el, illetve egyetemi doktori és Ph.D. fokozatok megszerzésében (jelenleg is) témavezető. Az SZTE Elméleti Orvostudományi Doktori Iskola egyik alapító tagja.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player