Programajánló
Szeptember 2023
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Politikus szerepek
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Bemutatta a BMW az elsõ elektromos meghajtású modelljét
Szegedi hírek Szegedi hírek
Thealter: Szabad választás
Gollowitzer Diána   2008 July 25, Friday  
Image
Az idei Thealter programja igen színes, a zenés darabontól a táncon át a monodrámáig nagyon sok mûfaj és elõadásforma közül választhatnak az érdeklõdõk. Az elõadásokban csak egy a közös: a magas színvonal.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának diákjai a Thealter fesztivál ideje alatt többször is bemutatják az Elsõ Magyar Garantáltan Pártsemleges Politikusképzõ Artistaiskola Vizsgacirkusza címû elõadást. A darab kerettörténete a politikusképzõ diákjainak tananyagáról és a záróvizsgáról szól, amit többször megszakítanak kisebb bohózatszerû betétek.

A poénok forrása igen széles: a nyelven kívül az aktuálpolitika vagy az internetes videók is megidézõdnek az elõadás során. A zenével és tánccal fûszerezett darab a közéleti paletta minden résztvevõjét kifigurázza, a szélsõségesektõl a jobb illetve a bal oldalon állókon át a liberálisabb gondolkodásúakig. A pártsemlegességnek megfelelõen mindenki kap hideget és meleget, és a diákok olyan meggyõzõen adják elõ a szerepeket, hogy a nézõk csak a nevetés után jönnek rá, hogy tulajdonképpen sírni kellene azon, hogy Magyarországon tényleg ilyen ma a politikai „kultúra".

Szintén többször és több helyszínen láthatók az Andaxínház Körvonalkorrekció címû produkciói. A negyedórás elõadásokhoz a táncosok a koreográfustól csak néhány instrukciót kaptak, ami mellett szabad terük nyílik az improvizációra. Ennek ellenére a táncosok igazi profihoz híven nem csak a zenére, hanem egymásra is figyelni tudnak, így a végeredmény igen egységes lett.
Csütörtök este Menszátor Héresz Attila a Régi Hungáriában adta elõ a Jászai címû monodrámát, ami Jászai Mari írásain alapul. Az elõadás során a legendás színésznõrõl egy igen emberi portrét kapunk, melyben az emberi gyengeségek mint a hiúság és a gõg éppúgy megmutatkoznak, mint az állandó megfelelni vágyás. Irónia („Rólam ne nevezzenek el teret!") és pszichológiai mélység egyszerre van jelen a darabban, mely során Menszátor Héresz Attila is hol kilép, hol visszalép Jászai Mari „bõrébe". Az elõadás a Quimby Mari címû számával ér véget, így a nézõkben még egyszer tudatosulhat, hogy amit láttak, az (noha valóságon alapul) fikció, Jászai Mari személyiségének utólagos értelmezése.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player