Tudósok és tanítók
Hetényi Magdolna az Akadémia rendes tagja
Hetényi Magdolnát, a Szegedi Tudományegyetem ásványtani, Geokémiai és Kõzettani Tanszék tanszékvezetõ egyetemi tanárát a levelezõ után rendes tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia.
Fülöp Ferenc a GYTK elsõ akadémikusa
Gyüdi Sándor, a karmester és matematikus
dr. Molnár Gyula ornitológus, zenész és fotómûvész
Beszélgetés Csörgõ Sándor akadémikussal
Ötvös Péter 60 éves
Universitas
SZTE Hírlevél
Jól jár a diák, ha szemfüles
SzTE hírek
A vizuális kisebbségi nyelvhasználat dél-szlovákiai történetérõl nyílt kiállítás Szegeden
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Universitas
SzTE hírek
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Magazin
Uccai dumák
Politikus szerepek
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Megálmodta, megtervezte saját szupersportautóját
Tudósok és tanítók Tudósok és tanítók
Beszélgetés Dr. Tandori Károly matematikussal
Arvai Mara   2000 June 20, Tuesday  

Dr. Tandori Károly, matematika professzor 70 éve él Szegeden. Nevéhez számos matematikai tétel megalkotása fűződik. Szép csendben beírta a nevét és ezzel együtt Szegedét is a természettudományok történetébe. Életpályájáról, életéről beszélgettünk vele.
  Hozzszlsok 3 Nyomtat E-mail PDF


- Nagyon sokan úgy tudják Önről, hogy tősgyökeres szegedi. Ellenben ha felnyitunk egy almanachot, ott bizony kiderül, hogy Újvidéken született.

- 1925 -ben Újvidéken születtem, ami akkor Jugoszlávia volt. Azonban 1930 -ban szüleimmel együtt Magyarországra, mégpedig Szegedre költöztünk, mert az apámat kiutasították az országból.

- Miért?

- Akkor ez volt a divat. Szombaton jöttek a jugoszláv rendőrök, és azt mondták, hogy 24 órán belül Újvidéket el kell hagynunk. De hozzá kell tennem, hogy aztán a jugoszláv hatóságok módot adtak arra, hogy az apám minden javát elhozza onnan. A házát eladhatta, a bútorát áthozatta, sőt később még arra is mód lett volna, hogy visszatelepedjen, de az Apám akkor már azt mondta, hogy ő oda vissza nem megy.

1930 óta lakom Szegeden. Ez azt jelenti, hogy lényegében ősszegedi vagyok, mégpedig újszegedi. Apám tetőfedő kisiparos volt. Mikor átjöttünk, körbejárta a Dél-Alföld városait, hol lenne célszerűbb letelepednie, hol tudna egzisztenciát teremteni, és végül Szeged mellett döntött. Megvette a szőregi úton ezt a házat, majd az ezzel szembenit. Az egész életemet ezekben a házakban éltem le.

  
N É V J E G Y
  Tandori Károly

Született: Újvidék, 1925. augusztus 23.
Tanszék:
Bolyai Intézet, Analízis Tanszék
Egyetemi tanulmányai:

Szegedi Egyetem 1944 - 1948
Oklevél: Szegedi egyetem matematika - fizika szakos középiskolai tanár 1948
Tudományok doktora: 1960
Kandidátus: 1954
Matematikai tudományok doktora: 1957
Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja: 1965
Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja: 1975
Docens: 1958
Egyetemi tanár: 1962
Egyetemi tisztség: Tanszékvezető: 1972 - 1995
Dékán: 1975 - 1981
Tanácskozócsoport vezető: 1987 - 1990

Társadalmi tagság:
Bolyai János Matematikai Társulat 1946 - ,
alelnök 1985 - 1993
tiszteletbeli elnök 1993 -

Tudományos tisztségek:
MTA Matematikai Bizottság tagja: 1965 -
Acta Mathematica Hungarica szerk. biz. tag. 1965 - 1979
Főszerkesztő 1976 - 1996
Studia Mathematica Hungarica szerk. biz. tag 1966 - 1973
TMB Matematikai és Számítástudományi
Szakbiz. tag 1970 - 1976
elnök 1976 - 1995
Periodica Mathematica Hungarica szerk. biz. tag 1971 - 1996
Analysis Mathematica főszerk. h. 1975 - 1996
Alkalmazott Matematikai Lapok főszerk. 1977 - 1978,
szerk. biz. tag 1979 - 1996
Matematikai Lapok szerk. 1981 - 1987
Analysis szerk. biz. tag 1987 -
SZAB alelnök 1987 - 1996
MTA Könyv- és Folyóiratkiadó Biz. tag 1994 - 1996

Kitüntetések:

Kossuth díj III. fokozat 1961
A felsőoktatás kiváló dolgozója 1971
Munka érdemrend arany fokozat 1981
Szele Tibor emlékérem 1985
Április negyedike érdemrend 1985
Szent-Györgyi Albert díj 1992
Széchenyi díj 1992
Szegedért Alapítvány Tudományos Kuratóriumának díja 1994
Pro urbe (Szeged) díj 1994
MTESZ díj 1994

Professzor emeritus:
1995
Kutatási területek:
Sorozatok, sorok, szummációk elmélete. Approximációelmélet. Fourier-analízis. Valószínűségelmélet határeloszlás-tételei.

 

- Az iskolás évek hogyan teltek?

- Óvodába itt Újszegeden jártam, mégpedig a harmincas évek legelején. Abban az épületben voltunk, ahol most a Máltai Lovagrendnek egy raktára van. Utána következett az elemi iskola, helyileg a legközelebbi iskolába, a Tisza-parti Általános Iskolába jártam. Elég jó tanuló voltam, a szüleim úgy döntöttek, beíratnak a Baross Gábor Gyakorló Gimnáziumba. Oda jártam 1936 - tól 1944 - ig.

- Ekkor már betöltötte a 18. életévét. Érkezett a behívó?

- 1944 nyarát a repülőtéren munkaszolgálatban töltöttem. A hetedikes, nyolcadikos gimnazistákat kirendelték munkaszolgálatra. A repülőtéren egy nagy vízlevezető csatornát kellett ásnunk. A nyarunk azzal telt el, hogy reggel hatkor gyülekeztünk a Dugonics tér végén, a Kálvária sugárúton kivonultunk a repülőtérre, és este öt órakor hazajöttünk. Tehát azért nem hívtak be, mert munkaszolgálaton voltunk. Úgy kezeltek minket, mint katonákat. Kaptunk reggelit, ebédet, sőt aki kért, még ingyen cigarettát is kapott. Úgyhogy ott szoktam rá a cigarettázásra.

- Akkor gyújtott rá először?

- Diákkoromba még ki sem próbáltam. Aztán a munkaszolgálat alatt kértem cigarettát, mondván, hogy az apámnak hazahozom, mert ő nagy dohányos volt. A repülőtéren hangosbemondókon közölték, hogy a bombázók berepülése mikor és merről várható, és mikor például elhangzott a hangosbemondóban, hogy Zágráb felől berepülés várható - onnan jöttek az amerikai bombázók - akkor a parancsnok kiadta nekünk, hogy oszoljunk, menjünk a szentmihálytelepi és mórahalmi erdőkbe. Ott töltöttük el azt az időt, amíg bombázásveszély volt. Mórahalmon és Szentmihálytelken is voltak kocsmák, beültünk oda. Ott próbáltam ki először az italt is, és ott szoktam rá a cigarettára. Szóval minden bűnös szokásom a háborúból ered.

- Hogyan tudta a háború alatt folytatni a tanulmányait?

- A gimnáziumban egy fél évtől eltekintve végig kitűnő voltam. Az érettségim is kitűnőre sikerült. A szüleim egyetértettek azzal, hogy egyetemre járjak. Csak egyszerűen nem tudtam, hogy mit válasszak. Teljesen bizonytalan voltam, érdekelt az irodalom, fizikából még sokkal jobb voltam, mint matematikából, a biológiát, - akkor még úgy hívták, hogy természetrajz, - nagyon szerettem. Úgy döntöttem, hogy mérnök leszek. Kértem a felvételemet a budapesti Műszaki Egyetemre, mégpedig az úgynevezett kultúrmérnöki szakra, mert az olyan általános mérnöki szak volt. Meg is jött az értesítés szeptember közepén, hogy felvételt nyertem a kitűnő érettségim alapján. Szeptemberben már az orosz csapatok itt voltak Battonya környékén, és nem mertem Budapestre felmenni. Beiratkoztam a szegedi egyetemre. Így lettem én matematika - fizika szakos tanár, és aztán később matematikus.

A szovjet csapatok bevonulása előtt néhány nappal megjelentek falragaszok, hogy minden 16 év feletti férfi induljon el Baja felé. Kiürítési parancs volt. Akkor már 19 éves voltam, így rám is vonatkozott. Elővettem a biciklimet, szegény anyám egy bőröndbe bepakolta a legszükségesebb holmikat, és elindultam Szatymaz fele, mert ott laktak a rokonaink. Azt gondoltam, hogy majd azokkal megyek tovább, de mire odaértem, már elmentek. Ott maradtam egyedül. Ha jól emlékszem, addig önként, és egyedül Szegedet soha nem hagytam el. Nem volt tapasztalatom ilyen vándorlásban. Úgyhogy mikor láttam, hogy be van zárva az ajtó, és mondták, hogy a rokonaim már elindultak nyugat felé, én visszafordultam. Apám bölcs volt, mert ő volt katona az első világháborúban, és tudta azt, hogy mikor egy frontvonal egy folyóhoz ér, ott megállnak egy - két napra, és akkor minden lehetséges. Apám átköltözött Szegedre egy ismerősének a lakásába, így akkor éppen a Pulc utcában laktak a szüleim, oda tértem vissza. Anyám kifejezhetetlenül boldog volt. Este hazaértem, egy napig állt a front - Újszegeden a szovjetek, a másik oldalon a magyarok - és a következő hajnalban már szóltak a szomszédok, hogy a Kossuth Lajos sugárúton mennek a szovjet előőrsök. Így úsztam meg a katonaságot.

- Nagy szerencséje volt!

- Tény, ha akkor elmegyek, nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy visszajövök.

- De maradt, és folytatta a tanulmányait.

- Az első félév nagyon zavarosan indult. 1944 novemberében már megkezdődött a tanítás. A Matematika Intézetet, - ahol ma a Bölcsészettudományi Kar van - elfoglalták a szovjetek. Az egész épület kórház volt, tele sebesülttel. Így a matematika előadások a fizikai részekben voltak. 1944 - ben Kalmár László professzor tartotta az előadásokat, és külső előadók, főként középiskolai tanárok, akiket elő tudtak keríteni. A fő előadást, a differenciál és integrálszámítást Kalmár professzor tartotta. Előadásainak hatására érdeklődni kezdtem a matematikai analízis iránt. A tanári pálya sem vonzott. Életcélul azt tűztem ki, hogy új matematikai tételeket kívánok felfedezni.

- A tanári pálya azért részben végigkísérte az életét!

- 1944 - 45 -ben, mint említettem nagyon kevés oktató volt itthon, hallgató sem volt sok, hiszen elvitték őket katonának. Már másodéves koromban díjtalan gyakornok lettem. Aztán ugye, később jöttek az oktatási reformok. A díjtalan gyakornokság megszűnt, kitalálták helyette a díjtalan demonstrátori címet. Így díjtalan demonstrátor lettem, a Matematika tanszéken Kálmán professzor mellett. 1948 decemberében végeztem, megkaptam a tanári diplomámat. 1949 decemberétől kineveztek tanársegédnek a Bolyai Intézetbe. A fordulat éve után létrehozták az aspirantúra intézményét, és engem felvettek aspiránsnak. 1951 - től 1954 - ig ösztöndíjas aspiráns voltam a Budapesti Műegyetemen, mégpedig a vegyészmérnöki kar matematikai tanszékén Alekszits György professzor vezetésével. 1954 - ben megvédtem a kandidátusi értekezésem, hívtak, hogy maradjak Pesten, de visszajöttem Szegedre. 1955 körül előléptettek adjunktussá, 1956 - ban megírtam a tudományok doktora disszertációmat, amit 1957 - ben megvédtem, elnyertem a tudományok doktora fokozatot. Ennek alapján előléptettek docenssé, majd egy - két éves docensi működés után, egyetemi tanárrá neveztek ki, ez úgy emlékszem 1962 - ben történt. Így jártam végig a ranglétrát a Bolyai Intézetben. 1973 - ban létrehoztak egy új tanszéket, az analízis alkalmazásai tanszéket, ennek én lettem a vezetője. Itt is maradtam egészen a nyugdíjba vonulásomig. 1975 - től 1981 - ig két perióduson keresztül a természettudományi kar dékánja voltam. 1995 - ben mentem nyugdíjba, mikor 70 éves lettem. Az új oktatási törvény szerint ilyen korban már a professzorokat felmentik. Ennyi. Én is megkaptam az obsitot.

- A pályafutása alapján úgy tűnik, hogy Ön egész életében csak a matematikával foglalkozott. Mi tudja még Önt ennyire érdekelni?

- A magyar őstörténet iránti érdeklődésem igazából akkor kezdődött, amikor nyugdíjba vonultam, és jobban ráértem. Elkezdett érdekelni a dolog. Nem az egész őstörténet, hanem lényegében a honfoglalás kora foglalkoztat. Elég sok mindent elolvastam. Sőt, egy kis magánkönyvtáram is van. Odáig jutottam el, hogy nézegettem Anonymust faximilé kiadásban. Persze nem azt mondom, hogy meg is értettem, egyszerűen kíváncsi voltam, mi van abban írva. Részletekben néztem a Bíborbanszületett Konstantinnak A birodalom kormányzásáról című munkájának a magyarokról szóló részét. Megnéztem a Nestor krónikát. Rájöttem arra is, hogy a legtöbb kérdés nem most merült fel, hanem a millennium évében. Az akkori történészek hallatlan munkát végeztek, minden ötletet már akkor kitaláltak. Így kielégítettem a kíváncsiságomat, és ha egy újságban valami hülyeség jelenik meg, én azt már nem veszem be.

- Ha jól tudom, a másik nagy szenvedélye a bélyeggyűjtés!

- A célom az volt, hogy minden létező és létezett ország bélyege meglegyen. Ezt majdnem sikerült megvalósítanom. Jelenleg a bélyegeim száma 32 ezer, ez körülbelül 60 album. Azelőtt vettem bélyegeket, de most már csak az érkező postáról szedem le azt, ami még nincs meg.

Ezen kívül nagyon szeretek kertészkedni. Kertes házban lakunk, a kert nagyobbik része a lányomé, abba nekem nincs beleszólásom, de egy kis része veteményeskert, az az enyém. Van bab, borsó, paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, földieper, meg sok minden más. Világéletemben kertes házban éltem. Apám kezdte el a kert művelését, talán tőle örököltem, hogy illetlennek találnám, ha egy kert nem lenne rendben. De ez szórakozás is, hiszen ha jól sikerült babom van, örülök neki. A növényeknek van egy nagy előnye: azok nem beszélnek vissza! Hiszen még az állat is visszabeszél, legalábbis visszaharap.

- Mit jelentett Önnek az elmúlt évtizedekben a család?

- Nagy nyugalmat és biztonságot! Nekem hazajönni mindig nagy nyugalmat jelentett.

Árvai Mara
2000. június 20.



Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!

czcrag 2012 November 30, Friday, 03:41:35

nJLSpF , [url=http://llxxkoykdmaa.com/]llxxkoykdmaa[/url], [link=http://chyjrzrtpamf.com/]chyjrzrtpamf[/link], http://xwjhacvakjmn.com/

ouuqccc 2012 November 29, Thursday, 18:39:54

WylIXo urqjzqbnbtot

Rohini 2012 November 25, Sunday, 18:33:02

Natasa szerint: debecmer 14, 2010 - 10:16 de.szia Nikolas neked szurkolok e9s reme9lem hogy te nyersz mert mege9rdemled jf3 hangod van e9s jf3 e9nekelsz e9s sok sikert e9s ve1rlak szombaton a tv-be hajre1!!!!MosolyMosoly Ve1lasz

Hozz�sz�l�sok sz�ma: 3 


Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Universitas



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player