Tudósok és tanítók
Hetényi Magdolna az Akadémia rendes tagja
Het√©nyi Magdoln√°t, a Szegedi Tudom√°nyegyetem √°sv√°nytani, Geok√©miai √©s K√Ķzettani Tansz√©k tansz√©kvezet√Ķ egyetemi tan√°r√°t a levelez√Ķ ut√°n rendes tagj√°v√° v√°lasztotta a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia.
F√ľl√∂p Ferenc a GYTK els√Ķ akad√©mikusa
Gy√ľdi S√°ndor, a karmester √©s matematikus
dr. Moln√°r Gyula ornitol√≥gus, zen√©sz √©s fot√≥m√Ľv√©sz
Besz√©lget√©s Cs√∂rg√Ķ S√°ndor akad√©mikussal
√Ėtv√∂s P√©ter 60 √©ves
Universitas
SZTE Hírlevél
J√≥l j√°r a di√°k, ha szemf√ľles
SzTE hírek
Az igényekhez igazítja képzési anyagát a Szegedi Tudományegyetem
Programajánló
Oktůber 2022
H K S C P S V
26272829301 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Ebben a hůnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukr√°n v√°ls√°g - Az oroszok haj√≥k els√ľllyeszt√©s√©vel foglyul ejtett√©k az ukr√°n flotta egy r√©sz√©t
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
14:36 
Ukr√°n v√°ls√°g - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyel√Ķit
13:44 
Diszk√≥trag√©dia - Fenntartotta a kor√°bbi joger√Ķs √≠t√©letet a K√ļria a West Balk√°n-√ľgyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett √©s fantasztikus v√≠gj√°t√©k a Szegedi Nemzeti Sz√≠nh√°z m√°rciusi m√Ľsor√°n
FIGYELEM! MENETREND M√ďDOS√ćT√ĀS!
Elindult az utast√°j√©koztat√≥-rendszer teszt√ľzeme a szegedi meg√°ll√≥kban
Universitas
SzTE hírek
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegy√Ľjt√©s√©t
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Magazin
Uccai dum√°k
A diktat√ļr√°r√≥l
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Minden id√Ķk legbiztons√°gosabb aut√≥ja a Tesla "S"
Tudósok és tanítók Tudósok és tanítók
Beszélgetés Dr. Tandori Károly matematikussal
Arvai Mara   2000 June 20, Tuesday  

Dr. Tandori K√°roly, matematika professzor 70 √©ve √©l Szegeden. Nev√©hez sz√°mos matematikai t√©tel megalkot√°sa fűződik. Sz√©p csendben be√≠rta a nev√©t √©s ezzel egy√ľtt Szeged√©t is a term√©szettudom√°nyok t√∂rt√©net√©be. √Čletp√°ly√°j√°r√≥l, √©let√©ről besz√©lgett√ľnk vele.
  HozzŠszůlŠsok 3 Nyomtat E-mail PDF


- Nagyon sokan √ļgy tudj√°k Önről, hogy tősgyökeres szegedi. Ellenben ha felnyitunk egy almanachot, ott bizony kiderül, hogy √öjvid√©ken született.

- 1925 -ben √öjvid√©ken születtem, ami akkor Jugoszl√°via volt. Azonban 1930 -ban szüleimmel együtt Magyarorsz√°gra, m√©gpedig Szegedre költöztünk, mert az ap√°mat kiutas√≠tott√°k az orsz√°gb√≥l.

- Miért?

- Akkor ez volt a divat. Szombaton jöttek a jugoszl√°v rendőrök, √©s azt mondt√°k, hogy 24 √≥r√°n belül √öjvid√©ket el kell hagynunk. De hozz√° kell tennem, hogy azt√°n a jugoszl√°v hat√≥s√°gok m√≥dot adtak arra, hogy az ap√°m minden jav√°t elhozza onnan. A h√°z√°t eladhatta, a b√ļtor√°t √°thozatta, sőt k√©sőbb m√©g arra is m√≥d lett volna, hogy visszatelepedjen, de az Ap√°m akkor m√°r azt mondta, hogy ő oda vissza nem megy.

1930 √≥ta lakom Szegeden. Ez azt jelenti, hogy l√©nyeg√©ben ősszegedi vagyok, m√©gpedig √ļjszegedi. Ap√°m tetőfedő kisiparos volt. Mikor √°tjöttünk, körbej√°rta a D√©l-Alföld v√°rosait, hol lenne c√©lszerűbb letelepednie, hol tudna egzisztenci√°t teremteni, √©s v√©gül Szeged mellett döntött. Megvette a szőregi √ļton ezt a h√°zat, majd az ezzel szembenit. Az eg√©sz √©letemet ezekben a h√°zakban √©ltem le.

  
N √Č V J E G Y
  Tandori K√°roly

Született: √öjvid√©k, 1925. augusztus 23.
Tanszék:
Bolyai Intézet, Analízis Tanszék
Egyetemi tanulm√°nyai:

Szegedi Egyetem 1944 - 1948
Oklev√©l: Szegedi egyetem matematika - fizika szakos köz√©piskolai tan√°r 1948
Tudom√°nyok doktora: 1960
Kandid√°tus: 1954
Matematikai tudom√°nyok doktora: 1957
Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia levelező tagja: 1965
Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja: 1975
Docens: 1958
Egyetemi tan√°r: 1962
Egyetemi tiszts√©g: Tansz√©kvezető: 1972 - 1995
Dékán: 1975 - 1981
Tan√°cskoz√≥csoport vezető: 1987 - 1990

T√°rsadalmi tags√°g:
Bolyai J√°nos Matematikai T√°rsulat 1946 - ,
alelnök 1985 - 1993
tiszteletbeli elnök 1993 -

Tudományos tisztségek:
MTA Matematikai Bizotts√°g tagja: 1965 -
Acta Mathematica Hungarica szerk. biz. tag. 1965 - 1979
Főszerkesztő 1976 - 1996
Studia Mathematica Hungarica szerk. biz. tag 1966 - 1973
TMB Matematikai és Számítástudományi
Szakbiz. tag 1970 - 1976
elnök 1976 - 1995
Periodica Mathematica Hungarica szerk. biz. tag 1971 - 1996
Analysis Mathematica főszerk. h. 1975 - 1996
Alkalmazott Matematikai Lapok főszerk. 1977 - 1978,
szerk. biz. tag 1979 - 1996
Matematikai Lapok szerk. 1981 - 1987
Analysis szerk. biz. tag 1987 -
SZAB alelnök 1987 - 1996
MTA Könyv- √©s Foly√≥iratkiad√≥ Biz. tag 1994 - 1996

Kitüntet√©sek:

Kossuth díj III. fokozat 1961
A felsőoktat√°s kiv√°l√≥ dolgoz√≥ja 1971
Munka érdemrend arany fokozat 1981
Szele Tibor emlékérem 1985
√Āprilis negyedike √©rdemrend 1985
Szent-Györgyi Albert d√≠j 1992
Széchenyi díj 1992
Szegedért Alapítvány Tudományos Kuratóriumának díja 1994
Pro urbe (Szeged) díj 1994
MTESZ díj 1994

Professzor emeritus:
1995
Kutat√°si területek:
Sorozatok, sorok, szumm√°ci√≥k elm√©lete. Approxim√°ci√≥elm√©let. Fourier-anal√≠zis. Val√≥sz√≠nűs√©gelm√©let hat√°reloszl√°s-t√©telei.

 

- Az iskolás évek hogyan teltek?

- √ďvod√°ba itt √öjszegeden j√°rtam, m√©gpedig a harmincas √©vek legelej√©n. Abban az √©pületben voltunk, ahol most a M√°ltai Lovagrendnek egy rakt√°ra van. Ut√°na következett az elemi iskola, helyileg a legközelebbi iskol√°ba, a Tisza-parti √Āltal√°nos Iskol√°ba j√°rtam. El√©g j√≥ tanul√≥ voltam, a szüleim √ļgy döntöttek, be√≠ratnak a Baross G√°bor Gyakorl√≥ Gimn√°ziumba. Oda j√°rtam 1936 - t√≥l 1944 - ig.

- Ekkor m√°r betöltötte a 18. √©let√©v√©t. √Črkezett a beh√≠v√≥?

- 1944 nyar√°t a repülőt√©ren munkaszolg√°latban töltöttem. A hetedikes, nyolcadikos gimnazist√°kat kirendelt√©k munkaszolg√°latra. A repülőt√©ren egy nagy v√≠zlevezető csatorn√°t kellett √°snunk. A nyarunk azzal telt el, hogy reggel hatkor gyülekeztünk a Dugonics t√©r v√©g√©n, a K√°lv√°ria sug√°r√ļton kivonultunk a repülőt√©rre, √©s este öt √≥rakor hazajöttünk. Teh√°t az√©rt nem h√≠vtak be, mert munkaszolg√°laton voltunk. √ögy kezeltek minket, mint katon√°kat. Kaptunk reggelit, eb√©det, sőt aki k√©rt, m√©g ingyen cigarett√°t is kapott. √ögyhogy ott szoktam r√° a cigarett√°z√°sra.

- Akkor gy√ļjtott r√° először?

- Di√°kkoromba m√©g ki sem pr√≥b√°ltam. Azt√°n a munkaszolg√°lat alatt k√©rtem cigarett√°t, mondv√°n, hogy az ap√°mnak hazahozom, mert ő nagy doh√°nyos volt. A repülőt√©ren hangosbemond√≥kon közölt√©k, hogy a bomb√°z√≥k berepül√©se mikor √©s merről v√°rhat√≥, √©s mikor p√©ld√°ul elhangzott a hangosbemond√≥ban, hogy Z√°gr√°b felől berepül√©s v√°rhat√≥ - onnan jöttek az amerikai bomb√°z√≥k - akkor a parancsnok kiadta nekünk, hogy oszoljunk, menjünk a szentmih√°lytelepi √©s m√≥rahalmi erdőkbe. Ott töltöttük el azt az időt, am√≠g bomb√°z√°svesz√©ly volt. M√≥rahalmon √©s Szentmih√°lytelken is voltak kocsm√°k, beültünk oda. Ott pr√≥b√°ltam ki először az italt is, √©s ott szoktam r√° a cigarett√°ra. Sz√≥val minden bűnös szok√°som a h√°bor√ļb√≥l ered.

- Hogyan tudta a h√°bor√ļ alatt folytatni a tanulm√°nyait?

- A gimn√°ziumban egy f√©l √©vtől eltekintve v√©gig kitűnő voltam. Az √©retts√©gim is kitűnőre sikerült. A szüleim egyet√©rtettek azzal, hogy egyetemre j√°rjak. Csak egyszerűen nem tudtam, hogy mit v√°lasszak. Teljesen bizonytalan voltam, √©rdekelt az irodalom, fizik√°b√≥l m√©g sokkal jobb voltam, mint matematik√°b√≥l, a biol√≥gi√°t, - akkor m√©g √ļgy h√≠vt√°k, hogy term√©szetrajz, - nagyon szerettem. √ögy döntöttem, hogy m√©rnök leszek. K√©rtem a felv√©telemet a budapesti Műszaki Egyetemre, m√©gpedig az √ļgynevezett kult√ļrm√©rnöki szakra, mert az olyan √°ltal√°nos m√©rnöki szak volt. Meg is jött az √©rtes√≠t√©s szeptember közep√©n, hogy felv√©telt nyertem a kitűnő √©retts√©gim alapj√°n. Szeptemberben m√°r az orosz csapatok itt voltak Battonya körny√©k√©n, √©s nem mertem Budapestre felmenni. Beiratkoztam a szegedi egyetemre. √ćgy lettem √©n matematika - fizika szakos tan√°r, √©s azt√°n k√©sőbb matematikus.

A szovjet csapatok bevonul√°sa előtt n√©h√°ny nappal megjelentek falragaszok, hogy minden 16 √©v feletti f√©rfi induljon el Baja fel√©. Kiür√≠t√©si parancs volt. Akkor m√°r 19 √©ves voltam, √≠gy r√°m is vonatkozott. Elővettem a biciklimet, szeg√©ny any√°m egy bőröndbe bepakolta a legszüks√©gesebb holmikat, √©s elindultam Szatymaz fele, mert ott laktak a rokonaink. Azt gondoltam, hogy majd azokkal megyek tov√°bb, de mire oda√©rtem, m√°r elmentek. Ott maradtam egyedül. Ha j√≥l eml√©kszem, addig önk√©nt, √©s egyedül Szegedet soha nem hagytam el. Nem volt tapasztalatom ilyen v√°ndorl√°sban. √ögyhogy mikor l√°ttam, hogy be van z√°rva az ajt√≥, √©s mondt√°k, hogy a rokonaim m√°r elindultak nyugat fel√©, √©n visszafordultam. Ap√°m bölcs volt, mert ő volt katona az első vil√°gh√°bor√ļban, √©s tudta azt, hogy mikor egy frontvonal egy foly√≥hoz √©r, ott meg√°llnak egy - k√©t napra, √©s akkor minden lehets√©ges. Ap√°m √°tköltözött Szegedre egy ismerős√©nek a lak√°s√°ba, √≠gy akkor √©ppen a Pulc utc√°ban laktak a szüleim, oda t√©rtem vissza. Any√°m kifejezhetetlenül boldog volt. Este haza√©rtem, egy napig √°llt a front - √öjszegeden a szovjetek, a m√°sik oldalon a magyarok - √©s a következő hajnalban m√°r sz√≥ltak a szomsz√©dok, hogy a Kossuth Lajos sug√°r√ļton mennek a szovjet előőrsök. √ćgy √ļsztam meg a katonas√°got.

- Nagy szerencséje volt!

- T√©ny, ha akkor elmegyek, nagyon kicsi a val√≥sz√≠nűs√©ge annak, hogy visszajövök.

- De maradt, és folytatta a tanulmányait.

- Az első f√©l√©v nagyon zavarosan indult. 1944 november√©ben m√°r megkezdődött a tan√≠t√°s. A Matematika Int√©zetet, - ahol ma a Bölcs√©szettudom√°nyi Kar van - elfoglalt√°k a szovjetek. Az eg√©sz √©pület k√≥rh√°z volt, tele sebesülttel. √ćgy a matematika előad√°sok a fizikai r√©szekben voltak. 1944 - ben Kalm√°r L√°szl√≥ professzor tartotta az előad√°sokat, √©s külső előad√≥k, fők√©nt köz√©piskolai tan√°rok, akiket elő tudtak ker√≠teni. A fő előad√°st, a differenci√°l √©s integr√°lsz√°m√≠t√°st Kalm√°r professzor tartotta. Előad√°sainak hat√°s√°ra √©rdeklődni kezdtem a matematikai anal√≠zis ir√°nt. A tan√°ri p√°lya sem vonzott. √Čletc√©lul azt tűztem ki, hogy √ļj matematikai t√©teleket k√≠v√°nok felfedezni.

- A tanári pálya azért részben végigkísérte az életét!

- 1944 - 45 -ben, mint eml√≠tettem nagyon kev√©s oktat√≥ volt itthon, hallgat√≥ sem volt sok, hiszen elvitt√©k őket katon√°nak. M√°r m√°sod√©ves koromban d√≠jtalan gyakornok lettem. Azt√°n ugye, k√©sőbb jöttek az oktat√°si reformok. A d√≠jtalan gyakornoks√°g megszűnt, kital√°lt√°k helyette a d√≠jtalan demonstr√°tori c√≠met. √ćgy d√≠jtalan demonstr√°tor lettem, a Matematika tansz√©ken K√°lm√°n professzor mellett. 1948 december√©ben v√©geztem, megkaptam a tan√°ri diplom√°mat. 1949 december√©től kineveztek tan√°rseg√©dnek a Bolyai Int√©zetbe. A fordulat √©ve ut√°n l√©trehozt√°k az aspirant√ļra int√©zm√©ny√©t, √©s engem felvettek aspir√°nsnak. 1951 - től 1954 - ig ösztönd√≠jas aspir√°ns voltam a Budapesti Műegyetemen, m√©gpedig a vegy√©szm√©rnöki kar matematikai tansz√©k√©n Alekszits György professzor vezet√©s√©vel. 1954 - ben megv√©dtem a kandid√°tusi √©rtekez√©sem, h√≠vtak, hogy maradjak Pesten, de visszajöttem Szegedre. 1955 körül elől√©ptettek adjunktuss√°, 1956 - ban meg√≠rtam a tudom√°nyok doktora disszert√°ci√≥mat, amit 1957 - ben megv√©dtem, elnyertem a tudom√°nyok doktora fokozatot. Ennek alapj√°n elől√©ptettek docenss√©, majd egy - k√©t √©ves docensi működ√©s ut√°n, egyetemi tan√°rr√° neveztek ki, ez √ļgy eml√©kszem 1962 - ben tört√©nt. √ćgy j√°rtam v√©gig a rangl√©tr√°t a Bolyai Int√©zetben. 1973 - ban l√©trehoztak egy √ļj tansz√©ket, az anal√≠zis alkalmaz√°sai tansz√©ket, ennek √©n lettem a vezetője. Itt is maradtam eg√©szen a nyugd√≠jba vonul√°somig. 1975 - től 1981 - ig k√©t peri√≥duson keresztül a term√©szettudom√°nyi kar d√©k√°nja voltam. 1995 - ben mentem nyugd√≠jba, mikor 70 √©ves lettem. Az √ļj oktat√°si törv√©ny szerint ilyen korban m√°r a professzorokat felmentik. Ennyi. √Čn is megkaptam az obsitot.

- A p√°lyafut√°sa alapj√°n √ļgy tűnik, hogy Ön eg√©sz √©let√©ben csak a matematik√°val foglalkozott. Mi tudja m√©g Önt ennyire √©rdekelni?

- A magyar őstört√©net ir√°nti √©rdeklőd√©sem igaz√°b√≥l akkor kezdődött, amikor nyugd√≠jba vonultam, √©s jobban r√°√©rtem. Elkezdett √©rdekelni a dolog. Nem az eg√©sz őstört√©net, hanem l√©nyeg√©ben a honfoglal√°s kora foglalkoztat. El√©g sok mindent elolvastam. Sőt, egy kis mag√°nkönyvt√°ram is van. Od√°ig jutottam el, hogy n√©zegettem Anonymust faximil√© kiad√°sban. Persze nem azt mondom, hogy meg is √©rtettem, egyszerűen k√≠v√°ncsi voltam, mi van abban √≠rva. R√©szletekben n√©ztem a B√≠borbanszületett Konstantinnak A birodalom korm√°nyz√°s√°r√≥l c√≠mű munk√°j√°nak a magyarokr√≥l sz√≥l√≥ r√©sz√©t. Megn√©ztem a Nestor kr√≥nik√°t. R√°jöttem arra is, hogy a legtöbb k√©rd√©s nem most merült fel, hanem a millennium √©v√©ben. Az akkori tört√©n√©szek hallatlan munk√°t v√©geztek, minden ötletet m√°r akkor kital√°ltak. √ćgy kiel√©g√≠tettem a k√≠v√°ncsis√°gomat, √©s ha egy √ļjs√°gban valami hülyes√©g jelenik meg, √©n azt m√°r nem veszem be.

- Ha j√≥l tudom, a m√°sik nagy szenved√©lye a b√©lyeggyűjt√©s!

- A c√©lom az volt, hogy minden l√©tező √©s l√©tezett orsz√°g b√©lyege meglegyen. Ezt majdnem sikerült megval√≥s√≠tanom. Jelenleg a b√©lyegeim sz√°ma 32 ezer, ez körülbelül 60 album. Azelőtt vettem b√©lyegeket, de most m√°r csak az √©rkező post√°r√≥l szedem le azt, ami m√©g nincs meg.

Ezen k√≠vül nagyon szeretek kert√©szkedni. Kertes h√°zban lakunk, a kert nagyobbik r√©sze a l√°nyom√©, abba nekem nincs belesz√≥l√°som, de egy kis r√©sze vetem√©nyeskert, az az eny√©m. Van bab, bors√≥, paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, földieper, meg sok minden m√°s. Vil√°g√©letemben kertes h√°zban √©ltem. Ap√°m kezdte el a kert művel√©s√©t, tal√°n tőle örököltem, hogy illetlennek tal√°ln√°m, ha egy kert nem lenne rendben. De ez sz√≥rakoz√°s is, hiszen ha j√≥l sikerült babom van, örülök neki. A növ√©nyeknek van egy nagy előnye: azok nem besz√©lnek vissza! Hiszen m√©g az √°llat is visszabesz√©l, legal√°bbis visszaharap.

- Mit jelentett Önnek az elm√ļlt √©vtizedekben a csal√°d?

- Nagy nyugalmat √©s biztons√°got! Nekem hazajönni mindig nagy nyugalmat jelentett.

√Ārvai Mara
2000. j√ļnius 20.HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!

czcrag 2012 November 30, Friday, 03:41:35

nJLSpF , [url=http://llxxkoykdmaa.com/]llxxkoykdmaa[/url], [link=http://chyjrzrtpamf.com/]chyjrzrtpamf[/link], http://xwjhacvakjmn.com/

ouuqccc 2012 November 29, Thursday, 18:39:54

WylIXo urqjzqbnbtot

Rohini 2012 November 25, Sunday, 18:33:02

Natasa szerint: debecmer 14, 2010 - 10:16 de.szia Nikolas neked szurkolok e9s reme9lem hogy te nyersz mert mege9rdemled jf3 hangod van e9s jf3 e9nekelsz e9s sok sikert e9s ve1rlak szombaton a tv-be hajre1!!!!MosolyMosoly Ve1lasz

HozzŠszůlŠsok szŠma: 3 


Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow UniversitasContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player