Arcképcsarnok
Kovács Béla -generációk francia tanára
ImageKovács Béla a francia nyelv és kultúra terjesztésének szentelte életét, ezért is kaphatta meg a francia állam egyik legrangosabb kitüntetését, az Akadémiai Pálma Rendet és annak is a parancsnoki fokozatát.
A könyvtár közvetítsen kulturális értékeket
Nyugodt portré Vécsei professzorról
Varró Vince - Félszáz év a belgyógyászatban
Várkonyi Tamás: Egy orvos a cukorbetegekért
Etka anyó titkai
Könyv
Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
Somogyi-könyvtár könyvajánlója
Marton Mária: Tájképre nincs idő
Szegedi írók
Üzenetek egy elsüllyedt vilából
Szabadegyetem - Szeged
Gallé László professzor előadása
Színielőadások
Mandragóra
Filmleírások
Mamut
Hírlevél
Hírlevél
Kipróbáltuk
Dél-Alföldi szolgáltatók a neten
Programajánló
Február 2019
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Relax
Futballmeccsen
A hőskor hősei 2
Arcképcsarnok Arcképcsarnok
Beszélgetés Kopasz Márta festő- és grafikusművésszel
Munkatársunktól   2004 September 29, Wednesday  

"Számomra a mindenkori jelen a legszebb időszak" Szeged városa elsőként gróf Széchenyi Istvánt fogadta díszpolgárának. Azóta, ahogy mondani szokás, sok víz lefolyt a Tiszán, s a díszpolgári címet sorban vették át a kiválóbbnál kiválóbb férfiak. De csak férfiak. Tavaly megtört a jég, s Kopasz Márta festő- és grafikusművész személyében immáron nő díszpolgára is van a városnak. Szeged képzőművészeti életének vezető egyénisége bár nyolcvanhat esztendős, szellemileg és fizikailag még ma is rendkívül friss.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
   

Névjegy 

 

 

Kopasz Márta festő- és grafikusművész 1911. október 26-án, Szent Dömötör névünnepén született Szegeden. Édesanyja beregszászi származású. Kopasz Istvánné Szeles Olgát Szeged legszebb leányának tartották. Tizennyolc éves korában lett híressé, amikor Munkácsy Mihály megfestette a Honfoglalás című képének Szegeden található nagy színvázlatát, amelyen Szeles Olga lett a vezéri sátor előtt álló, gyermekét tartó asszony. Kopasz Márta családjának apai ága szegedi gyökerű. Édesapjának, Kopasz Istvánnak ősei három évszázadra visszamenően felsővárosi polgárok voltak. Már az 1552-i évi szegedi tizedjegyzékben is előfordul a Kopasz vezetéknév. A tehetséges építész édesapa 1913-ban, fiatalon halt meg.

Kopasz Márta az elemi iskola első osztályát Szegeden a Jerney-házban lévő Magyar Királyi Állami Előkészítő Iskolában, míg a második és harmadik osztályt Milotán és Túristvándiban a református elemi iskolában végezte. Az elemi iskola negyedik osztályát már ismét Szegeden végezte, a Rókusi Községi Elemi Iskolában. Középiskolába a Szegedi Magyar Királyi Árpádházi Szent Erzsébet Leánygimnáziumba járt. 1930-tól 1936-ig az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskolában tanult. A főiskolán tanárai voltak: Helbing Ferenc, Simay Imre, Domanovszky Endre, Leszkovszky György, Bacsa Antal, Haranghy Jenő, Ramold Lajos és Kacziány Ödön. Kopasz Márta már ötödéves főiskolás korában országos lapot (Magyar Úriasszonyok) illusztrált. 1936-ban kitüntetéssel diplomázott a grafika minden ágában a grafika tanszakon. Diplomamunkája hét darabból álló fametszersorozat volt egyéni szövegírással. Márton szerzetes címmel dolgozta át a Hildebrand-legendát. Pasztell akttanulmányával szintén nagy sikert aratott főiskolás korában. 1936-ban elnyerte a Székesfővárosi Kereskedelmi és Iparkamara 900 pengős aktfestészeti díját. Kopasz Márta 1938-tól 1952-ig grafikai lektor volt a szegedi tudományegyetemen. 1952-ben a Szegedi Pedagógiai Főiskolára került a Vinkler László vezette Rajz és Művészettörténeti Tanszékre adjunktusnak. 1956-ban az oktatói létszámcsökkentés miatt áthelyezték a Hámán Kató Általános Iskolába tanítani. 1963-ban Tápai Antal művészeti igazgató meghívta a Tömörkény István Szakközépiskolába tanítani.

1938-tól számtalan egyéni és kollektív tárlata volt szűkebb hazájában és a nagyvilágban, Szegedtől Pécsen át Ceglédig, valamint Berlintől Jeruzsálemen át Tokióig. Főbb kitüntetései: Móra Ferenc-díj (1947), József Attila-emlékérem (1986), Szeged város díszérme (1991), Szeged város díszpolgára (1997).

- Úgy tudom, hogy gyakran meditál. Ez az állapot hasonlítható-e ahhoz az alkotói folyamathoz, attitűdhöz, amikor megszületik a keze alatt egy grafika vagy festmény?

- Nekem az első alvásciklus után, körülbelül hajnali négy óra tájban jutnak eszembe a grafikai ötletek, ugyanis akkor érzem magam szellemileg a legfrissebbnek. De ez korábban is így volt. Két-három óra alatt összeállnak a fejemben a gondolatok, s onnantól minden simán megy. Persze ez nyolcvanhat év után már kicsit lassabban halad.

- Melyik volt életének legszebb időszaka?

- Számomra a mindenkori jelen a legszebb időszak.

- Miért?

- Mert a jelen mindig valami újat, valami mást hoz. Egész életem alkotással telt el. S itt nem csak a műtermi alkotásra kell gondolni, hiszen hosszú ideig tanítottam is, s az is alkotás. Utóbbival kapcsolatosan kettős feladatot láttam el: egyrészt alkotókat, másrészt műértő közönséget neveltem tanítványaimból.

- Ha már arról beszélgetünk, hogy kinek mit adott, megkérdezném: ön kitől, és milyen adományokat kapott az életben?

- Az édesapámtól kaptam a művészi vénát, a művészi tehetséget. Építési vállalkozó édesapám ugyanis nemcsak a kivitelezésnek, de a tervezésnek is a szakembere volt. Apám tervezte például a Dózsa György utca 7-9. szám alatti palotát, azt, ahol én születtem. Édesapám negyvenkét éves koráig felépítette a beregszászi törvényszék épületét, valamint Szeged belvárosának több palotáját. Mindemellett tevékenyen részt vett a belvárosi épületek homlokzatainak átalakításában is, ami egyértelműen fémjelezte építőművészi képességeit. A beregszászi törvényszék felépítése például azért volt olyan sikeres gazdaságilag, mert édesapám mindennek maga járt utána, s a kereskedelmi közvetítést kizárta. Tőle örököltem a vitalitást is, de egyébként a családom minden tagja munkaszerető ember volt. Tanító nagynénéim például az egész életüket az ifjúság nevelésével töltötték. Nem beszélve Kopasz Márton nagyapámról, aki hatvan holdon gazdálkodott a feleségével, aki iparos leánya volt, s bizony nem nagyon tetszett neki a kemény mezőgazdasági munka, de beállt és csinálta, s közben szült tizenkét gyermeket. Igaz, csak öt maradt életben, de megfogadták, hogy mind az ötöt diplomás emberré nevelik, s úgy is lett.

- 1936-ban diplomázott az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola grafika tanszakán. Ettől függetlenül a festészettel még ma is napi kapcsolatban áll, s tudom, nagyon érzékenyen érinti, ha csak grafikusnak, nem pedig festő- és grafikusművésznek titulálják.

- Igen, hiszen 1936-ban a Székesfővárosi Kereskedelmi és Iparkamara kilencszáz pengős nagydíját éppen az aktfestményeimre kaptam! Nekem kitűnő mesterek tanították mind a festészetet, mind pedig az alakrajzot, olyanok, mint Simay Imre és Domanovszky Endre. Megmondom őszintén: nem szeretem, ha beskatulyáznak. A grafikus többet tud a fekete-fehér művészetnél. Nekem például pályám kezdetén, a második világháború előtt festőként voltak sikereim Szegeden. 1941-ben a múzeum kupolacsarnokában volt egy nagy kiállítás, amelyen pasztellportrékkal és temperaképekkel szerepeltem. Abban az időben minden szerdán és szombaton a Kálvin téri gyékényes piacon üldögéltem a tábori széken, s addig skicceltem az árusokat és a vásárlókat, amíg a kompozíciómat össze nem hoztam. Ezeket a képeket úgy vették a szegedi gyűjtők, mint a cukrot.

- Azt olvastam önről, hogy bár sokat festett és rajzolt gyermekkorában, mégis orvosnak készült. Mit gondol, orvosként is olyan energikusan űzte volna a mesterségét, mint ahogyan azt tette és teszi festő- és grafikusművészként?

- Azt hiszem, a tehetséges embernek teljesen mindegy, hogy milyen pályát választ. A lényeg: a lendület, a munkához való hozzáállás. Ismertem olyan orvosokat, akik egyben kiváló festőművészek is voltak. Meg aztán ott van az Európa-hírű régész, László Gyula, aki rendkívül jó grafikus.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player