ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
A témakörbÔl


MagĂĄntanĂĄr
SzĂ­nigazgatĂł vĂĄlasztĂĄs
Igen az ingyenes felsÔoktatåsra
Szåzötezer legyen a tandíj
Kiszorulhatnak a szegények a felsÔoktatåsból
Megszûnhetnek a kis szakok
GĂłlyabĂĄl 2006
UtolsĂł 7 beszĂłlĂĄs


Új rĂ©szönkormĂĄnyzatok! Hogy is van ez???
MagĂĄntanĂĄr
Pick Szeged 2011 nyĂĄrtĂłl
VĂĄlasz/Re:Pick Szeged 2011 nyĂĄrtĂłl
Szeged problémåi
PICK szurkolĂłk vs. MKB szurkolĂłk fikĂĄzĂłs topikja
VĂĄlasz/Re:Pick Szeged 2011 nyĂĄrtĂłl
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
JelenlévÔk
Belïżœpettek:
Friss témåk
Szeged
Pick Szeged 2011 nyĂĄrtĂłl
Universitas
MagĂĄntanĂĄr
Szeged még
Szeged problémåi
Aki råtalål Szeged Nagy e-Könyvére...
Pick Sz. KĂ©zilabda
Pick Szeged 2011 nyĂĄrtĂłl
VĂĄlasz/Re:Pick Szeged 2011 nyĂĄrtĂłl
PICK szurkolĂłk vs. MKB szurkolĂłk fikĂĄzĂłs topikja
VĂĄlasz/Re:Pick Szeged 2011 nyĂĄrtĂłl
J
VĂĄlasz/Re:Pick Szeged 2011 nyĂĄrtĂłl
2015-VB-Katar-Tippverseny
2014-DĂĄnia-EB-Tippverseny
Tipp - 2013 VB Espana
Jåti és Winetu nagy beszégetése a vilågról
Pick Szeged 2009 nyĂĄrtĂłl
2012-FĂ©rfi EB Tippverseny
2011.JĂșn. ANKÉT-szurkolĂłi kĂ©rdĂ©sek
PickFun
A PickFunok hivatalos fĂłruma
Sz. Beton Vizilabda
Szeged Beton vĂ­zilabda fĂłrum
SzTE-SzedeĂĄk
Négy között az SZTE-SZEDEÁK
Sport még
A Loki 2009 BL mérkÔzései
(ön)kormånyzat
Új rĂ©szönkormĂĄnyzatok! Hogy is van ez???
Politika még
OrbĂĄn Viktor teljhatalomra kĂ©szĂŒl
GazdasĂĄg
KSH: tovåbb csökkentek a reålbérek
Ami a többibe nem fér
Kétségbeesett anyuka
Nïżœhïżœny tovïżœbbi tïżœmakïżœr
Közlekedés: Motorizålt
KözlekedĂ©s: ÖnerĂ”s
Közlekedés: Közlekedés még
KultĂșra: Zene
KultĂșra: SzĂĄmĂ­tĂłgĂ©p
KultĂșra: EsemĂ©nyek
KultĂșra: ÚjsĂĄgok
Jól-lét: Intim zóna
Jól-lét: Jól-lét még
PrivĂĄt: InformĂĄciĂł
FïżœRUM FÓRUM

Kezdïżœoldal | Szïżœlkïżœvetett nïżœzet | Sïżœgïżœ
Keresïżœs:
Aktïżœv tïżœmïżœk az utolsïżœ
a legutolsó hozzászólásokat az íróasztalra teheti - a legutolsïżœ hozzïżœszïżœlïżœsokat az ïżœrïżœasztalra teheti
Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!
Szeged Universitas SzĂ­nigazgatĂł vĂĄlasztĂĄs
Szerzïżœ Hozzïżœszïżœlïżœs
Phil
Kissé elfogult, de van benne igazsåg...


A levelet NEM Ă©n Ă­rtam.




MĂ©g egyszer a szegedi szĂ­nhĂĄzrĂłl


Tisztelt KépviselÔ Hölgyek és Urak!

EngedjĂ©k meg, hogy nĂ©hĂĄny megjegyzĂ©st fĂ»zzek a nemrĂ©g lezajlott szĂ­nidirektor vĂĄlasztĂĄshoz. Nem bĂ­zom abban, hogy megfontoljĂĄk, mĂ©gis kiteszem a megszokott udvariassĂĄgi formulĂĄt: ajĂĄnlom szĂ­ves figyelmĂŒkbe.

A kitĂ»zött cĂ©l. A szegedi szĂ­nhĂĄz egy Ă©vtizede lekerĂŒlt az orszĂĄg szĂ­nhĂĄzi tĂ©rkĂ©pĂ©rĂ”l, mind Korognai, mind a SzĂ©khelyi kinevezĂ©se tĂ©vedĂ©s volt. Ebben az idĂ”szakban a szĂ­nhĂĄz elveszĂ­tette bĂ©rleteseinek jelentĂ”s rĂ©szĂ©t: a nyĂĄron, a szegedi felnĂ”tt lakossĂĄg körĂ©ben vĂ©gzett, a kultĂșrafogyasztĂĄst vizsgĂĄlĂł felmĂ©rĂ©s szerint a megkĂ©rdezettek 41%-a nyilatkozott Ășgy, hogy volt bĂ©rlete, ma csak 7,7 %-nak (!) van. MĂ»vĂ©szek vezetĂ©sĂ©vel semmilyen fejlĂ”dĂ©st nem sikerĂŒlt elĂ©rni, sem az intĂ©zmĂ©nyi presztĂ­zs, sem a mĂ»vĂ©szi szĂ­nvonal, sem a nĂ©pszerĂ»sĂ©g terĂŒletĂ©n, ehelyett lassĂș, folyamatos leĂ©pĂŒlĂ©st tapasztaltunk. Az Ă©rtelmes cĂ©l Ă­gy a kedvezĂ”tlen folyamat megĂĄllĂ­tĂĄsa Ă©s visszafordĂ­tĂĄsa kellett legyen. A sikert, kĂ©t karakterszĂ­nĂ©sz utĂĄn, most egy nem a legjobbak közt jegyzett karmestertĂ”l tetszenek vĂĄrni.

A professziĂł. A döntĂ©shozĂłk fejĂ©ben lĂĄthatĂłan szezon Ă©s fazon kavarog. A piacgazdasĂĄg körĂŒlmĂ©nyei között mĂĄra lassan elhal az a rĂ©gi vĂ©lekedĂ©s, hogy mĂ»vĂ©szeti intĂ©zmĂ©ny Ă©lĂ©re feltĂ©tlen mĂ»vĂ©sz kell. A szĂ­nmĂ»vĂ©szetin Ă©s a zeneakadĂ©miĂĄn mĂ»vĂ©szetet tanĂ­tanak, viszont az intĂ©zmĂ©nyvezetĂ©s mĂĄra önĂĄllĂł diszciplĂ­na, kultĂșraközvetĂ­tĂ” intĂ©zmĂ©nyek esetĂ©ben ez a kulturĂĄlis menedzser (a vonatkozĂł MKM rendelet szerint, ami a betöltendĂ” pozĂ­ciĂłk között elsĂ” helyen nevesĂ­ti kultĂșraközvetĂ­tĂ”, mĂ»vĂ©szeti intĂ©zmĂ©nyek vezetĂ©sĂ©t). Megjegyzem, a szegedi közönsĂ©g szĂĄmĂĄra ez a kĂŒlönbsĂ©g teljesen vilĂĄgos: a nyĂĄri vizsgĂĄlat eredmĂ©nyei szerint a kulturĂĄlis menedzser, mint professziĂł, beĂ©rte a mĂ»vĂ©szt, a szĂ­nhĂĄz Ă©lĂ©re egyformĂĄn alkalmasnak tartjĂĄk mindkettĂ”t.
A szegedi szĂ­nhĂĄz „eredmĂ©nyessĂ©gĂ©t” tekintve, sokakkal egyĂŒtt Ă©n is Ășgy vĂ©lem, valĂłban kell az elismert mĂ»vĂ©sz, de a szĂ­npadra, Ă©s nem az igazgatĂłi szĂ©kbe.

A pĂĄlyĂĄzatok. BĂĄr a vĂĄrosvezetĂ©s szĂĄndĂ©ka szerint most is Ășgy kellett volna törtĂ©nnie mindennek, ahogyan eddig (a dolgozatokat csak kĂ©pviselĂ” olvashatja, mĂĄr aki befĂĄrad a hivatalba, Ă©s ott betekintĂ©st kĂ©r), most, elĂ”ször a szĂ­nidirektor-vĂĄlasztĂĄsok nem Ă©ppen dicsĂ”sĂ©ges törtĂ©netĂ©ben, a pĂĄlyamunkĂĄk nyilvĂĄnossĂĄgot kaptak. (http://www.szegedinemzeti.szinhaz.hu/) A szĂ­nhĂĄzbarĂĄt közönsĂ©g is olvashatta, vĂ©lemĂ©nyezhette a jelöltek helyzetĂ©rtĂ©kelĂ©sĂ©t, vezetĂ”i Ă©s mĂ»vĂ©szeti koncepciĂłit. Mindenki lĂĄthatta, hogy a kulturĂĄlis menedzser jelölt tudomĂĄnyos mĂłdszerekkel vĂ©gzett vizsgĂĄlat adataira Ă©pĂ­tett, a tĂ©nyekkel koherens fejlesztĂ©si koncepciĂłt vĂĄzolt, nĂ©pszĂ­nhĂĄzat akart, Ă©s igen komoly szĂ­nhĂĄz-szakmai tĂĄmogatĂłi kört nyert meg. A többiek az ĂĄltalĂĄnossĂĄgok szintjĂ©n Ă©rtekeztek – a jĂłkat Ă©rtĂ©kelni kell, a gyengĂ©ktĂ”l meg kell vĂĄlni, a szĂ­nhĂĄznak a vĂĄrosi kezdemĂ©nyezĂ©sĂ©k Ă©lĂ©re kell ĂĄllni, a közönsĂ©get meg kell becsĂŒlni, a szegedi mĂ»vĂ©szi potencia olyan, mint az atomreaktor feszĂŒltsĂ©ge maghasadĂĄs elĂ”tt (?!), Ă©s ehhez hasonlĂłk -, de meg kell hagyni, legalĂĄbb nem bĂĄntĂł mĂłdon, intelligensen Ă­rogattak. TĂ©nyszerĂ» helyzetĂ©rtĂ©kelĂ©st ugyan nem lĂĄttunk, intĂ©zmĂ©nyvezetĂ”i Ă©s mĂ»vĂ©szi koncepciĂłt csak ĂĄltalĂĄnossĂĄgokban, vezetĂ”i csapatot nem mutattak be, tĂĄmogatĂłik nem voltak. Önöknek kellett mindezt Ă©rtĂ©kelni, önĂĄllĂłan, vagy szakĂ©rtĂ”ik segĂ­tsĂ©gĂ©vel: megannyi tanĂĄr, kulturĂĄlis terĂŒleten vezetĂ”, Ă©s egyetemi ember. Ha bĂĄrki kĂ©pes fĂ©lretenni a szemĂ©lyes, Ă©s a kĂŒlsĂ” (pl. politikai) attitĂ»döket, Ă©s nĂ©mi (elvĂĄrhatĂł) szakszerĂ»sĂ©ggel csak a pĂĄlyamunkĂĄkra koncentrĂĄl, akkor szĂĄmĂĄra nem lehet kĂ©tsĂ©ges a dolgozatok közötti minĂ”sĂ©gi kĂŒlönbsĂ©g. Ha a kulturĂĄlis menedzserĂ© a jeles, akkor a többiekĂ© legfeljebb elĂ©gsĂ©ges.

A döntĂ©s. Önök, Hölgyeim Ă©s Uraim, megfeledkeztek a nyilvĂĄnossĂĄgrĂłl, Ă©s a legnagyobb lelki nyugalommal egy elĂ©gsĂ©ges szintĂ» pĂĄlyamunkĂĄt osztĂĄlyoztak jelesre, Ă©s hoztak ki gyĂ”ztesnek. Most ne firtassuk, hogy ezt tudatlansĂĄgbĂłl, Ă©rdektelensĂ©gbĂ”l, szemĂ©lyes elfogultsĂĄgbĂłl, vagy csak szolgalelkĂ»sĂ©gbĂ”l tettĂ©k, a döntĂ©sen ez mĂĄr nem vĂĄltoztat, szĂĄmoljanak el önmagukkal.
KĂ©rem, legalĂĄbb ne hangoztassĂĄk, hogy a kinevezett kivĂĄlĂł menedzser. Az ĂĄltala 10 Ă©ve vezetett kulturĂĄlis intĂ©zmĂ©ny Szegeden a legkevĂ©sbĂ© elfogadott, a legkevĂ©sbĂ© tĂĄmogatott, a legkevĂ©sbĂ© nĂ©pszerĂ» – ez tĂ©ny. Azzal se tessenek dicsekedni, hogy elsöprĂ” többsĂ©ggel vĂĄlasztottĂĄk meg, egy jelölt esetĂ©ben ez rossz emlĂ©keket Ă©breszt. És kĂ©rem megjegyezni: az elĂ©gsĂ©ges nem jĂł, plĂĄne nem jeles. Az elĂ©gsĂ©ges. IgazgatĂł-karnagy Ășr kinevezĂ©se amĂșgy komoly jogi aggĂĄlyokat is felvet, mĂĄr ha tetszenek nĂ©ha olvasni a Kjt-t.
Úgy vĂ©lem, valakinek szĂłvĂĄ kell tenni: Önök arcot vesztettek. Ez a teljesĂ­tmĂ©nyĂŒk elfogadhatatlan, Ă©n, mint tanĂĄr Ă©s vĂĄlasztĂłpolgĂĄr, elĂ©gtelenre Ă©rtĂ©kelem. SajĂĄt elfogulatlansĂĄgukat, felkĂ©szĂŒltsĂ©gĂŒket, szakmaisĂĄgukat, mindazt, amiĂ©rt tartjuk Önöket, lenullĂĄztĂĄk. Ha most, a nyilvĂĄnossĂĄg elĂ”tt Ă­gy döntöttek, akkor vajon hogy megy ez Önöknek a megszokott mĂłdon, nyilvĂĄnossĂĄg nĂ©lkĂŒl? Rossz belegondolni. (Most az következne, hogy szĂ©gyelljĂ©k magukat, de nem következik, mert minek.)

Óvatos prognĂłzis. GyĂŒdi karnagy Ășr pĂĄlyĂĄzatĂĄban csak Juronics TamĂĄst, a Szegedi KortĂĄrs Balett koreogrĂĄfusĂĄt nevesĂ­tette, mint a szĂ­nhĂĄz leendĂ” mĂ»vĂ©szeti vezetĂ”jĂ©t. MostanĂĄban kerĂŒlt nyilvĂĄnossĂĄgra Telihay PĂ©ter neve, mint fĂ”rendezÔé, prĂłzai tagozatvezetÔé. MindkettejĂŒk munkĂĄssĂĄgĂĄt nagyra becsĂŒlöm, de köztudott, hogy mindketten öntörvĂ©nyĂ», erĂ”s egyĂ©nisĂ©gek (ez nem baj), akiknĂ©l a mĂ»vĂ©szi önmegvalĂłsĂ­tĂĄs minden mĂĄs elĂ”tt-fölött ĂĄll (ez a baj). FĂ©lĂ”, hogy irĂĄnyĂ­tĂĄsukkal a szegedi szĂ­nhĂĄz nem a kĂ­vĂĄnatos nĂ©pszĂ­nhĂĄzi irĂĄnyba fejlĂ”dik – ami nem egy szĂ»k Ă©rtelmisĂ©gi elitnek, hanem mindenkinek jĂĄtszik, erĂ”s közönsĂ©g-, Ă©s nĂ©zĂ”-utĂĄnpĂłtlĂĄs nevelĂ” programmal, bĂ©rleteseit visszahĂłdĂ­tva -, hanem Ă©ppen ellenkezĂ”leg. Hogy a mĂĄr most borĂ­tĂ©kolhatĂł vezetĂ”i Ă©rdekellentĂ©tekrĂ”l ne is beszĂ©ljĂŒnk. (Telihay amĂșgy Ă©rdekes: nemrĂ©g ugyanez törtĂ©nt Szolnokon, Ă©s felhĂĄborodva tiltakozott a szinhaz.hu interjĂșban, ĂĄm most szĂł nĂ©lkĂŒl beĂĄll a sorba, a szegedi BalĂĄzs PĂ©ter mögĂ©. )

TanulsĂĄg. Ha manapsĂĄg valaki szĂ­nidirektornak pĂĄlyĂĄzik, legyen a polgĂĄrmester embere. Ez bĂ”ven elĂ©g. Nem kell jĂł pĂĄlyĂĄzat, szakmaisĂĄg, koncepciĂł plĂĄne, megĂșjulĂĄsrĂłl fĂ”leg ne tessĂ©k Ă­rni, okosan Ă©rtekezni sem kell, elĂ©g nĂ©hĂĄny lapos közhely, nĂ©hĂĄny oldalon. A tudomĂĄnyos igĂ©nnyel felmĂ©rt tĂ©nyeket a szĂ­nhĂĄz kulturĂĄlis környezetĂ©rĂ”l a döntĂ©shozĂłk kifejezetten utĂĄljĂĄk hallani. Ami nem kell, az a minĂ”sĂ©g. Az gyanĂșs Ă©s veszĂ©lyes. TessĂ©k szĂŒrkĂ©nek, közĂ©pszerĂ»nek lenni. Azok a szĂ­nhĂĄzi Ă©rdekcsoportok, akik közĂŒl hol ez, hol az jelenti ki magĂĄrĂłl, hogy Ă” a "szakma", nem igazĂĄn szĂĄmĂ­tanak, sĂ”t, az is lehet, kiĂĄllĂĄsukkal csak bajt okoznak. De nem is ĂĄllnak ki. A szakmai bĂ­rĂĄlĂł testĂŒletben ne nagyon tessĂ©k remĂ©nykedni, oda a polgĂĄrmester eleve kĂŒld kĂ©t szĂ­nhĂĄzi dolgozĂłt (a közalkalmazotti tanĂĄcs Ă©s a szakszervezet kĂ©pviselĂ”jĂ©t), a szakĂ©rtĂ”k közĂŒl is Ă” vĂĄlogat, a SzĂ­nhĂĄzi TĂĄrsasĂĄg delegĂĄltjĂĄt meg, ha nem tetszik neki, kirĂșgja. Így a szavazati arĂĄny, ha csak csoda nem törtĂ©nik egy-egy merĂ©sz ĂĄtĂĄllĂĄssal (nem törtĂ©nik), eleve a döntĂ©shozĂłnak kedvez. TekintĂ©lyes Ă©rtelmisĂ©gi megszĂłlalĂĄsa a jelölt Ă©rdekĂ©ben: komoly hĂĄtrĂĄny. NagyjĂĄbĂłl Ă­gy volt Sopronban, GyĂ”rött, Szolnokon, Zalaegerszegen (bĂĄbszĂ­nhĂĄz), VeszprĂ©mben, Ă©s most fĂ”leg Ă­gy Szegeden. Az optimistĂĄk persze remĂ©lhetik, hogy nem Ă­gy lesz KecskemĂ©ten, SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄron Ă©s KaposvĂĄron.

VĂ©gĂŒl. A miniszter megfontolhatnĂĄ vĂ©gre a pĂĄlyĂĄzatosdi eltörlĂ©sĂ©t. LĂĄtjuk, a törvĂ©ny annyit Ă©r, mint egy darab sajtpapĂ­r, mert a pĂĄlyamunka nem szĂĄmĂ­t. Akkor inkĂĄbb döntse el a helyi tartomĂĄnyĂșr, melyik szĂ©kben kit akar lĂĄtni, Ă©s ĂŒltesse oda. Ne körĂŒlmĂ©nyeskedjĂŒnk. Arra pedig mindig lehet hivatkozni, hogy nehogymĂĄ’ a pestiek monnyĂĄk mög, micsinĂĄjjunk! A helyi kulturpotentĂĄtok keble dagad majd a bĂŒszkesĂ©gtĂ”l, PorlĂłdot meg tovĂĄbbra is belengi a provincializmus penetrĂĄns lĂĄbszaga.


JĂłni GĂĄbor
Phil
2008-03-14 16:04: SzĂ­nigazgatĂł vĂĄlasztĂĄs
Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!
Szeged Universitas SzĂ­nigazgatĂł vĂĄlasztĂĄs



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow FĂłrum



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player