Magyarorsz√°g
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
(MTI) - A Balaton magas v√≠z√°ll√°sa miatt 15 telep√ľl√©sen rendeltek el m√°sodfok√ļ helyi v√≠zk√°r-elh√°r√≠t√°si k√©sz√ľlts√©get, de az el√Ķre jelzettn√©l egyel√Ķre gyeng√©bb sz√©l f√ļj, ez√©rt k√ľl√∂n√∂sebb beavatkoz√°sra nem volt sz√ľks√©g - t√°j√©koztatta Sikl√≥s Gabriella,...
Ukr√°n v√°ls√°g - A K√ľl√ľgyminiszt√©riumba k√©rett√©k az orosz nagyk√∂vetet
Az √ļj szlov√°k-magyar hat√°r√°tkel√Ķk megval√≥s√≠t√°s√°r√≥l egyeztettek
Ukrán válság - Orbán: békét akarunk
Ukrán válság - Orbán: a magyarok biztonságban vannak itthon és Kárpátalján is
Ukr√°n v√°ls√°g - Martonyi: elk√∂telezettek vagyunk Ukrajna ter√ľleti egys√©ge mellett
MTI hírek
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyel√Ķit
EU
EU-cs√ļcs - P√°rizs: nem lesznek szankci√≥k Oroszorsz√°ggal szemben az uni√≥s cs√ļcson
K√ľlf√∂ld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyars√°g
Guly√°s: √≥ri√°si el√Ķrel√©p√©s, hogy n√©gy √©v alatt k√∂zel 600 ezren √©lnek a kedvezm√©nyes honos√≠t√°ssal
Sport
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
Tudom√°ny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Moszkv√°nak nem alkalmas a F√ĀK-orsz√°gok k√ľl√ľgyminiszteri √©rtekezlet√©nek id√Ķpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Eg√©szs√©g√ľgy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdar√ļg√°s
Piturca marad a román szövetségi kapitány
B√Ľn√ľgy
Diszk√≥trag√©dia - Fenntartotta a kor√°bbi joger√Ķs √≠t√©letet a K√ļria a West Balk√°n-√ľgyben
Baleset
Ker√©kp√°rost g√°zolt egy teheraut√≥ S√°rv√°r k√∂zel√©ben - teljes √ļtz√°r
Programajánló
MŠjus 2023
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hůnapban
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfi√≥k√°k sz√ľlettek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett √©s fantasztikus v√≠gj√°t√©k a Szegedi Nemzeti Sz√≠nh√°z m√°rciusi m√Ľsor√°n
Magyarorsz√°g Magyarorsz√°g
A bolgár alelnök szerint országa teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit
MTI   2014 March 05, Wednesday  

(MTI) - Bulg√°ria teljes√≠tette a schengeni csatlakoz√°s felt√©teleit, ez√©rt miel√Ķbb fel kellene venni az √∂vezetbe - mondta a bolg√°r aleln√∂k az MTI-nek adott interj√ļj√°ban. Margarita Popova szerd√°n fejezi be h√°romnapos budapesti l√°togat√°s√°t.
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Bulg√°ria teljes√≠tette a schengeni csatlakoz√°s felt√©teleit, ez√©rt miel√Ķbb fel kellene venni az √∂vezetbe - mondta a bolg√°r aleln√∂k az MTI-nek adott interj√ļj√°ban. Margarita Popova szerd√°n fejezi be h√°romnapos budapesti l√°togat√°s√°t.

¬†¬†¬†¬†Margarita Popova kiemelte: orsz√°ga nagyra √©rt√©keli, hogy Magyarorsz√°g t√°mogatja Bulg√°ria csatlakoz√°s√°t a schengeni √∂vezethez. √ögy l√°tja, orsz√°ga teljes√≠tette azokat a felt√©teleket, amelyeket az uni√≥ meghat√°rozott, √©s schengeni tag√°llamk√©nt r√©szt kellene vennie azokon a t√°rgyal√°sokon, amelyeket a rendszer moderniz√°ci√≥j√°r√≥l folytatnak. Ennek hi√°ny√°ban el√Ķfordulhat, hogy a r√©szt vev√Ķ tag√°llamok √ļj krit√©riumokat √≠rnak el√Ķ, √©s ebbe Bulg√°ria nem sz√≥lhat bele, pedig m√°r √≠gy is v√©di az EU k√ľls√Ķ hat√°rait - mutatott r√°.
¬†¬†¬†¬†A schengeni √∂vezethez tartoz√≥ orsz√°gok k√∂z√∂tt nincs hat√°rellen√Ķrz√©s.
¬†¬†¬†¬†A bolg√°r aleln√∂k hangs√ļlyozta: gyors megold√°st kell tal√°lni a helyzetre, mivel Bulg√°ria "megb√≠zhat√≥ keleti kapuja" az uni√≥nak, √≠gy az EU-nak is √©rdek√©ben √°ll, hogy felvegye a schengeni √∂vezetbe. Gyakran √©rvelnek √ļgy a tag√°llamok, hogy ehhez bizalom kell, √©s Bulg√°ria kem√©nyen dolgozik e bizalom elnyer√©s√©√©rt - mondta.
¬†¬†¬†¬†Margarita Popova besz√©lt arr√≥l is, hogy mivel jelent√Ķs magyar √©s bolg√°r kisebbs√©g √©l Ukrajn√°ban, budapesti megbesz√©l√©sein t√©ma volt a jelenlegi ukr√°n v√°ls√°g is. Ukrajn√°ban nagy a megosztotts√°g, √©s k√©rd√©ses, hogy ki k√©pes egyes√≠teni az ukr√°n n√©pet, a helyzetet nagyon √≥vatosan kell kezelni - mondta.
¬†¬†¬†¬†Kiemelte: a vil√°gban ma nincs olyan k√©rd√©s, amelyet h√°bor√ļval kellene rendezni, Ukrajna eset√©ben is mindenk√©ppen politikai, diplom√°ciai megold√°sra van sz√ľks√©g. Ennek a v√°ls√°gnak diplom√°ciai er√Ķfesz√≠t√©sekkel kell v√©get vetni, hogy ut√°na Ukrajna tov√°bbhaladhasson a demokr√°cia √ļtj√°n.
¬†¬†¬†¬†Kit√©rt arra is, hogy Bulg√°ria √©s Magyarorsz√°g egyar√°nt ki√°ll ukrajnai kisebbs√©geinek jogai√©rt. Sz√ľks√©g eset√©n Bulg√°ria humanit√°rius seg√≠ts√©get ny√ļjt majd az ottani bolg√°roknak.
¬†¬†¬†¬†Mint mondta, a magyar √©s a bolg√°r n√©p k√∂z√∂tti j√≥ kapcsolat hossz√ļ m√ļltra tekint vissza. A 19. sz√°zad m√°sodik fel√©ben bolg√°rkert√©szek √©rkeztek id√©nymunk√°ra Magyarorsz√°gra, majd letelepedtek itt. Lesz√°rmazottaik adom√°nyaib√≥l √©s a magyar √°llam hozz√°j√°rul√°s√°b√≥l √°ll√≠thatt√°k fel h√©tf√Ķn az eml√©km√Ľvet Zugl√≥ban, a Bosny√°k t√©ren.
¬†¬†¬†¬†Az aleln√∂k hangs√ļlyozta: a magyar √°llam t√∂r√Ķdik a kisebbs√©gekkel, √≠gy az itt √©l√Ķ bolg√°r k√∂z√∂ss√©ggel is. Kis k√∂z√∂ss√©gr√Ķl van sz√≥, amely a mai napig √Ķrzi bolg√°r identit√°s√°t, hagyom√°nyait, √©s j√≥l beilleszkedett a magyar t√°rsadalomba - tette hozz√°.
¬†¬†¬†¬†Margarita Popova besz√°molt arr√≥l is, hogy h√©tf√Ķn tal√°lkozott K√∂v√©r L√°szl√≥val, az Orsz√°ggy√Ľl√©s eln√∂k√©vel, kedden pedig Gy√Ķri Enik√Ķvel, a K√ľl√ľgyminiszt√©rium eur√≥pai uni√≥s √ľgyek√©rt felel√Ķs √°llamtitk√°r√°val. T√°rgyal√°sain t√©ma volt az ukr√°n v√°ls√°g, az EU helyzete, a d√©lkelet-eur√≥pai r√©gi√≥ probl√©m√°i, tov√°bb√° a k√©t orsz√°g hat√©kony egy√ľttm√Ľk√∂d√©se az uni√≥ban. A h√°zeln√∂kkel folytatott megbesz√©l√©sein sz√≥ volt arr√≥l is, hogy az √ļj tag√°llamoknak, k√∂zt√ľk Magyarorsz√°gnak √©s Bulg√°ri√°nak √©rdemes lenne √∂sszegezni√ľk, mit v√°rtak az uni√≥s tags√°gt√≥l, √©s mennyire v√°ltak be sz√°m√≠t√°saik.
¬†¬†¬†¬†Margarita Popova kedd d√©lut√°n a Magyar K√ľl√ľgyi Int√©zetben tartott el√Ķad√°st orsz√°ga eur√≥pai uni√≥s tags√°g√°r√≥l.
¬†¬†¬†¬†A bolg√°r aleln√∂k kedden bulgarisztik√°val foglalkoz√≥ magyar szakembereket t√ľntetett ki. Az E√∂tv√∂s Lor√°nd Tudom√°nyegyetem vezet√Ķivel arr√≥l besz√©lgetett, mik√©nt lehetne er√Ķs√≠teni a k√©t orsz√°g oktat√°si egy√ľttm√Ľk√∂d√©s√©t. Fontos, hogy az egyetemek szlavisztika szakjain a bolg√°r nyelvre is hangs√ļlyt helyezzenek, mert a nyelv er√Ķs kapocs k√©t n√©p k√∂z√∂tt - hangs√ļlyozta Margarita Popova az MTI-nek adott interj√ļban.


HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow H√≠rk√∂zpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player