Árvíz
Árvíz - Megszûnt a készültség Észak-Dunántúlon
(MTI) - Az árhullám levonulása és a kedvezõ kilátások miatt illetékességi területe minden szakaszán megszüntette az addigi elsõ fokú készültséget az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) - tájékoztatta a szervezet vezetõje hétfõ délelõtt ...
Udvarokba, pincékbe tört be a csapadékvíz Nagykanizsán
Árvíz - Két utat zártak le Veszprém megyében a Rába áradása miatt
Árvíz - Elhúzódó tetõzés után apad a Rába Körmendnél
Árvíz - Négy mellékutat lezártak Vas megyében
Árvíz - Már nincs lezárt út Vas megyében
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kiszorították az oroszbarát tiltakozókat a Donyeck megyei hivatalból
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdõdött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Vádat emelt a Borsod megyei fõügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Mjus 2023
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hnapban
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Árvíz Árvíz
Felkészülnek a Balaton kiöntésére az önkormányzatok
MTI   2014 March 05, Wednesday  

(MTI) - Felkészülnek a Balaton kiöntésére a helyi hatóságok, mert az elõrejelzések szerint szerda estétõl északi szél várható, amely a mélyebben fekvõ településrészekre kinyomhatja a tó vizét.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Felkészülnek a Balaton  kiöntésére a helyi hatóságok, mert az elõrejelzések szerint szerda estétõl északi szél várható, amely a mélyebben fekvõ településrészekre kinyomhatja a tó vizét.

    Balatonfenyvesen kedden bejárást tartott a település vezetése a katasztrófavédõkkel és a vízügyesekkel, Siófokon pedig figyelõszolgálatot rendelt el a polgármester.
    Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa az MTI-nek kedden elmondta, szerdán északira forduló és estétõl erõsödõ szél várható a Balatonnál. A legerõsebb széllökésekre csütörtökön a déli órákban lehet számítani, ekkor a tó nyugati medencéjében óránként 65 kilométeres, a keleti medencéjében 40-45 kilométer/órás erõsségû szél is lehetséges, amely várhatóan csak csütörtök estétõl mérséklõdik. A térségben a következõ napokban 6-8 milliméternyi lehulló csapadékkal számolnak, ami szokásosnak mondható ebben az idõszakban.
    A Balaton vízszintje kedden már elérte a 128 centimétert, ez 18 centiméterrel magasabb a szabályozási maximumnál. A Sió-zsilip nyitását múlt pénteken, 127 centiméteres vízállásnál megkezdték.  Azonban a vízgyûjtõ területrõl jelenleg intenzívebben folyik be víz a Balatonba, mint amekkora a vízeresztés kapacitása, ezért következõ napokban még a vízszint emelkedésére kell számítani.
    Lombár Gábor (független), Balatonfenyves polgármestere arról számolt be az MTI-nek, hogy kedden bejárást tartottak a település nyolc kilométernyi hosszú partszakaszán katasztrófa-védelmis és vízügyes szakemberekkel. Elmondta, hogy néhány kertben már több napja áll a kicsapódó, átszivárgó Balaton vize. Ha az erõsebb északi szélben hullámok is keletkeznek, 50-150 ingatlant is elérhet a víz, ami emberéletet nem veszélyeztet ugyan, de jelentõs anyagi károkat okozhat.
    Rámutatott: a homokzsákokkal való védekezésnek nem látják értelmét, miután itt egy pár napig tartó jelenségrõl van szó, amelyet követõen a kiömlõ víz visszajut a mederbe.
     Hangsúlyozta: Balatonfenyves, amely a tópart egyik legmélyebben fekvõ települése, csak akkor támogatná a Balaton vízszintjének turisztikai ágazat által szorgalmazott megemelését, ha ehhez beruházásokat hajtanak végre a partvonalán, valamint a csatornarendszerében, amit több évtizeddel ezelõtt, még az 1 méteres üzemi vízszintmaximumhoz építettek ki.
    A magas vízállás és a szerdától várható szél miatt Siófok önkormányzata kedden közleményben tájékoztatott arról, hogy Balázs Árpád (Fidesz-KDNP) polgármester figyelõszolgálatot rendelt el a város partszakaszára a következõ napokra.
    A közleményben felhívják a figyelmet, hogy az erõsödõ szélben a víztükör megbillenése és hullámverés várható, a Balaton kicsaphat a partra. Hangsúlyozzák: Siófok felkészült az esetleg szükséges védekezésre.
     Az értékek megóvása miatt beinduló figyelõszolgálatot a Városõrség a Balatoni Vízügyi Kirendeltség munkatársaival közösen látja el. A polgármester arra kéri a mélyebben fekvõ, illetve pincével, mélygarázzsal rendelkezõ ingatlanok tulajdonosait, hogy szerdától péntekig fokozottan figyeljenek ingatlanjaikra, és probléma esetén hívják a Városõrséget a 84/506-540-es telefonszámon.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player