K√ľlf√∂ld
Hatalmas méreteket ölt a pénzmosás Hongkongban
(MTI) - Hatalmas m√©ret√Ľ a p√©nzmos√°s az √Āzsia p√©nz√ľgyi k√∂zpontj√°nak sz√°m√≠t√≥ Hongkongban, mik√∂zben az adatok szerint K√≠n√°ban meglep√Ķen alacsony fok√ļ ez az illeg√°lis tev√©kenys√©g - der√ľl ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) egy friss jelent√©s√©b√Ķl.
K√≠n√°ba k√©sz√ľl Michelle Obama
Szabad a graffiti a kínai nagy fal egy részénél
K√≠nai sajt√≥: kett√Ķs m√©rc√©t haszn√°l a Nyugat a terrorizmus meg√≠t√©l√©s√©ben
T√∂bb ezren t√ľntettek Hongkongban az √ļjs√°g√≠r√≥kat √©rt er√Ķszak ellen
Kiszabadult az √Čszak-Kore√°ban fogva tartott, id√Ķs ausztr√°l misszion√°rius
MTI hírek
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Az oroszok haj√≥k els√ľllyeszt√©s√©vel foglyul ejtett√©k az ukr√°n flotta egy r√©sz√©t
Magyarorsz√°g
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukr√°n v√°ls√°g - Jacenyuk az orosz er√Ķk visszavon√°s√°t s√ľrgeti
K√ľlf√∂ld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyars√°g
Guly√°s: √≥ri√°si el√Ķrel√©p√©s, hogy n√©gy √©v alatt k√∂zel 600 ezren √©lnek a kedvezm√©nyes honos√≠t√°ssal
Sport
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
Tudom√°ny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Moszkv√°nak nem alkalmas a F√ĀK-orsz√°gok k√ľl√ľgyminiszteri √©rtekezlet√©nek id√Ķpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Eg√©szs√©g√ľgy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdar√ļg√°s
Piturca marad a román szövetségi kapitány
B√Ľn√ľgy
V√°dat emelt a Borsod megyei f√Ķ√ľgy√©szs√©g a fojtogat√≥ saj√≥szentp√©teri f√©rfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
MŠjus 2023
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hůnapban
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfi√≥k√°k sz√ľlettek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND M√ďDOS√ćT√ĀS!
Választás 2014 РBotka: az Orbán-kormány leváltható
K√ľlf√∂ld K√ľlf√∂ld
K√≠na tartan√° a 7,5 sz√°zal√©kos gazdas√°gi n√∂veked√©st - FRISS√ćTETT
MTI   2014 March 05, Wednesday  

K√≠na 2014-re is 7,5 sz√°zal√©k k√∂r√ľli gazdas√°gi n√∂veked√©st tervez, csak√ļgy, mint egy √©vvel kor√°bban. A vil√°g m√°sodik legnagyobb gazdas√°ga tavaly 7,7 sz√°zal√©kkal b√Ķv√ľlt - hangzott el a k√≠nai Orsz√°gos N√©pi Gy√Ľl√©s szerdai nyit√≥napj√°n.
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - K√≠na 2014-re is 7,5 sz√°zal√©k k√∂r√ľli gazdas√°gi n√∂veked√©st tervez, csak√ļgy, mint egy √©vvel kor√°bban. A vil√°g m√°sodik legnagyobb gazdas√°ga tavaly 7,7 sz√°zal√©kkal b√Ķv√ľlt - hangzott el a k√≠nai Orsz√°gos N√©pi Gy√Ľl√©s szerdai nyit√≥napj√°n, a korm√°ny munkabesz√°mol√≥j√°ban.

Az idei √©v c√©ljaiban a f√Ķbb mutat√≥kat illet√Ķen nincsenek nagyobb v√°ltoz√°sok: t√≠zmilli√≥ √ļj v√°rosi munkahely teremt√©se, a v√°rosi regisztr√°lt munkan√©lk√ľlis√©g 4,6 sz√°zal√©k alatt tart√°sa, az infl√°ci√≥ tervsz√°ma pedig 3,5 sz√°zal√©k k√∂r√ľli. Elhangzott, hogy a korm√°ny a szem√©lyi j√∂vedelmek gazdas√°g b√Ķv√ľl√©s√©vel ar√°nyos n√∂veked√©s√©t szeretn√© el√©rni. Peking proakt√≠v fisk√°lis politik√°t √©s k√∂r√ľltekint√Ķ monet√°ris politik√°t √≠g√©r, a k√∂lts√©gvet√©si hi√°ny az id√©n az el√Ķrejelz√©s szerint 150 milli√°rd j√ľannal (1 j√ľan=36,9 forint) fog emelkedni √©ves b√°zison, ami a brutt√≥ hazai term√©k (GDP) 2,1 sz√°zal√©k√°t jelenti.
   
A Li Ko-csiang minisztereln√∂k √°ltal ismertetett dokumentum szerint a vil√°ggazdas√°g tov√°bbra is bizonytalans√°ggal, a stabilit√°st vesz√©lyeztet√Ķ t√©nyez√Ķkkel terhelt, s az egyes orsz√°gok √°ltal v√©grehajtott makrogazdas√°gi kiigaz√≠t√°sok √ļj neh√©zs√©gek √©s kih√≠v√°sok el√© √°ll√≠tott√°k a felt√∂rekv√Ķ gazdas√°gokat. Li szerint a k√≠nai gazdas√°g kritikus helyzetben van, ahol a felfel√© vezet√Ķ √ļt "rendk√≠v√ľl meredek", a fejl√Ķd√©s alapj√°t jelent√Ķ alapvet√Ķ felt√©telek m√©lyrehat√≥ v√°ltoz√°sokon mennek kereszt√ľl. A felsz√≠nen m√©lyen gy√∂kerez√Ķ probl√©m√°k mutatkoztak meg, a gazdas√°gban f√°jdalmas korrekci√≥kat kell tenni. Li meger√Ķs√≠tette, hogy a reform meghat√°roz√≥ alapja lesz a j√∂v√Ķbeni munk√°nak.
   
A korm√°nyf√Ķ kiemelte, hogy szabv√°nyos√≠tj√°k a helyi korm√°nyzatok finansz√≠roz√°si, √©rt√©kpap√≠r-kibocs√°t√°si mechanizmus√°t, ami √ļjabb l√©p√©s e korm√°nyzatok hivatalosan m√©g kezelhet√Ķ, de igen jelent√Ķs m√©rt√©k√Ľ elad√≥sod√°s√°nak kezel√©s√©re. L√©p√©seket tesznek a helyi k√∂lts√©gvet√©sek √°tl√°that√≥v√° t√©tel√©nek √©rdek√©ben is. Li arr√≥l is besz√©lt, hogy bet√©tbiztos√≠t√°si rendszer bevezet√©s√©t tervezik, ami a bet√©ti kamatok liberaliz√°l√°s√°nak egyik felt√©tele, egyben a kamatl√°b-liberaliz√°ci√≥ utols√≥ √©s legfontosabbnak tartott l√©p√©se.
   
K√≠na a j√∂v√Ķben m√©g t√∂bb ter√ľleten √©s sz√°mban k√≠v√°nja el√Ķseg√≠teni a vegyes tulajdon√ļ v√°llalatok m√Ľk√∂d√©s√©t, ami azt jelenti, hogy az √°llami tulajdon mell√© a mag√°nt√Ķke is csatlakozhat a k√∂zponti korm√°nyzat nagyberuh√°z√°saiba p√©ld√°ul az olajiparban, a vas√ļti √°gazatban, a t√°vk√∂zl√©sben, az √°ramszolg√°ltat√°sban √©s a bankszektorban. Peking a gazdas√°gi reform r√©szek√©nt fokozni k√≠v√°nja a piac szerep√©nek er√Ķs√≠t√©s√©t, ami meg fog mutatkozni az er√Ķforr√°sok eloszt√°s√°ban, a korm√°nyzati szerepv√°llal√°s cs√∂kkent√©s√©ben is - √°ll a besz√°mol√≥ban. A gazdas√°gi szerkezet√°talak√≠t√°s √©rinti az ir√°ny√≠t√°s rendszer√©t, a p√©nz√ľgyi szektort, az ad√≥rendszert is. Folytatj√°k a korm√°nyzati adminisztr√°ci√≥ bizonyos funkci√≥inak, egyes d√∂nt√©si jogk√∂r√∂knek az alacsonyabb szintre helyez√©s√©t. Miut√°n a k√∂zponti korm√°ny tavaly 416 enged√©ly kiad√°s√°nak jog√°t√≥l v√°lt meg, az id√©n ugyanezt k√≠v√°nja tenni tov√°bbi 200-zal. K√≠na "h√°bor√ļt ind√≠t" a k√∂rnyezetszennyez√©s, a l√©gszennyez√©s ellen ugyanolyan elsz√°nts√°ggal, ahogyan azt tette a szeg√©nys√©g felsz√°mol√°sa ter√©n - jelentette Li, utalva az orsz√°g egyre nagyobb r√©sz√©t fenyeget√Ķ, fojt√≥ szmogra. A korm√°ny tenni k√©sz√ľl az√©rt, hogy folyamatosan cs√∂kkenjen a leveg√Ķ szennyezetts√©ge, figyelemmel lesz az ipari fejleszt√©sekre, az energiahat√©konys√°gra, a j√°rm√Ľvek k√°rosanyag-kibocs√°t√°sra, a sz√°ll√≥ por terjed√©s√©nek megakad√°lyoz√°s√°ra.
   
Az id√©n 50 ezer kisebb sz√©nt√ľzel√©s√Ľ kaz√°nt fognak bez√°rni, hatmilli√≥ elavult j√°rm√Ľvet rendelnek le az utakr√≥l, orsz√°gosan el√©rhet√Ķv√© teszik az √ļgynevezett n√©gyes szabv√°ny szerint √ľzemel√Ķ j√°rm√Ľvek sz√°m√°ra a d√≠zel √ľzemanyagot, a sz√©nt√ľzel√©s√Ľ er√Ķm√Ľveket pedig korszer√Ľ technol√≥gi√°k alkalmaz√°s√°ra √∂szt√∂nzik. Egy m√°sik cselekv√©si program r√©szek√©nt az iv√≥v√≠zforr√°sok v√©delm√©t, a fontos v√≠zgy√Ľjt√Ķ ter√ľleteken a szennyez√©s kezel√©s√©t, illetve megel√Ķz√©s√©t c√©lozz√°k meg. Megkezdik a m√°r szennyezett f√∂ldter√ľletek helyre√°ll√≠t√°s√°t is.
   
Az emberek nem √∂r√ľlnek a lak√°s√°rak miatt, az √©lelmiszer- √©s a gy√≥gyszerbiztons√°gi probl√©m√°k miatt, el√©gedetlenek az eg√©szs√©g√ľgyi szolg√°ltat√°sokkal, az id√Ķskor√ļak ell√°t√°s√°val, az oktat√°ssal, a f√∂ldhaszn√°lat gyakorlat√°val, a h√°zrombol√°sokkal, a biztons√°ggal √©s a j√∂vedelmek eloszt√°s√°val - sorolta a minisztereln√∂k. Elismerte azt is, hogy a k√∂zszolg√°latban dolgoz√≥k egy r√©sze korrupt, nem v√©gzi szorgalmasan √©s becs√ľletesen a munk√°j√°t. Mint mondta, a korm√°nynak mindenekel√Ķtt √∂nvizsg√°latot kell tartania, hogy megtal√°lja a probl√©m√°k eredet√©t √©s megoldja azokat.


HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow H√≠rk√∂zpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player