Külföld
Román kormányalakítás - Basescu aláírta az új miniszterek kinevezését
(MTI) - Aláírta az új miniszterek kinevezését Traian Basescu román államfõ, miután megállapodott Victor Ponta kormányfõvel abban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével megalakult új kabinet a parlament elé terjeszti ...
Kelemen Hunor a kulturális programok és az örökségvédelem finanszírozását bõvítené
Verespatak - Kényszerszabadságra küldött dolgozókat az aranybánya-beruházó
Román kormányalakítás - A román lapok bírálják az RMDSZ-szel kötött kormányzati megállapodást
Elutasította a román választási iroda a Szociáldemokrata Szövetség bejegyzését
Román kormányalakítás - Erdélyi sajtó: különös házasság az RMDSZ koalíciós megállapodása
MTI hĂ­rek
Külföld
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdõdött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Június 2023
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leválthatĂł
Külföld Külföld
Román alkotmánymódosítás - Az alkotmánybíróság elutasította a magyarságnak fontos módosításokat
MTI   2014 February 16, Sunday  

A román alkotmánybíróság a hatályos alaptörvénybe ütközõnek minõsítette a parlamenti különbizottság által kidolgozott alkotmánymódosító tervezet 26 pontját, közöttük azokat a magyarságnak fontos változtatásokat, amelyet az RMDSZ javasolt.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A román alkotmánybíróság a hatályos alaptörvénybe ütközõnek minõsítette a parlamenti különbizottság által kidolgozott alkotmánymódosító tervezet 26 pontját, közöttük azokat a magyarságnak fontos változtatásokat, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javasolt - derült ki a taláros testület vasárnapi közleményébõl.

    A pénteken kezdõdött normakontroll során az alkotmánybíróság megállapította, hogy a kisebbségi jelképhasználatra, a kulturális autonómia elvére és a hagyományos térségek közigazgatási alegységekbe (alrégiókba) szervezõdésére vonatkozó módosítási javaslatok túlmutatnak az alkotmánymódosítás határain, ezért elfogadásukkal a parlament sértené az alaptörvényt.
    A hatályos román alkotmány korlátokat szab az alaptörvény módosításának: ezektõl a korlátoktól csak akkor tekinthet el a törvényhozás, ha nemcsak módosítja az alkotmányt, hanem új alaptörvényt fogad el. Egy alkotmánymódosítás során a parlament egyebek között nem változtathatja meg Románia hivatalos nyelvét és egységes, független, oszthatatlan nemzetállamként való meghatározását.
    Az RMDSZ javaslatai közül már a parlamenti különbizottság sem fogadta el azt, hogy a kisebbségi nyelveket regionális nyelvként ismerjék el Romániában.
    Azt azonban a szövegezõ testület megszavazta és beépítette az alkotmánymódosító tervezetbe, hogy a nemzeti kisebbségek szabadon használhatják köztéren és magánterületen az etnikai, nyelvi és vallásos identitásukkal kapcsolatos nemzeti jelképeiket, hogy a kisebbségek képviselõi saját döntéshozó és végrehajtó szerveket hozhatnak létre az identitásuk megõrzését érintõ hatáskörökkel, és hogy a parlament sarkalatos törvénnyel elismerheti a hagyományos térségek közigazgatási alegységekbe szervezõdését a megalakítandó közigazgatási régiókon belül. Ezt a három módosítást alkotmányellenesnek minõsítette a taláros testület.
    A magyarságot érintõ változtatások közül csak az ellen nem emelt kifogást az alkotmánybíróság, amely szerint Románia elismeri a királyi család, a nemzeti kisebbségek, a román ortodox egyház és a többi vallásos felekezet történelmi szerepét a román állam kialakulásában.
    Az alkotmánybíróság szerint egyebek mellett azok a változtatási javaslatok is túlmutatnák az alkotmánymódosítás keretein, amelyekkel a szövegezõ testület a miniszterelnök jelölését akarta pontosabban szabályozni és amelyekkel a honatyák egyik frakcióból a másikba való átülését akarta megtiltani.
    A normakontroll után a tervezet a román törvényhozás elé kerül, amelynek ki kell igazítania a taláros testület által kifogásolt pontokat, mert a tervezet a parlamenti szavazás után ismét az alkotmánybíróság elé kerül, amely ugyanúgy érvénytelenítheti azt, mint bármely alkotmányellenes törvénytervezetet. Az alkotmánybíróság - a 26 alaptörvénybe ütközõ ponton kívül - több tucatnyi javaslatot is megfogalmazott, amelyeket a parlamentnek nem kötelezõ figyelembe vennie, de elfogadásuk - a taláros testület szerint - összehangoltabbá és egyértelmûbbé tenné az alkotmány szövegét.
    Az alkotmánymódosítást a román parlamentnek kétharmados többséggel kell elfogadnia, és akkor lép hatályba, ha azt érvényes népszavazás is megerõsíti.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player