EU
EU-cs√ļcs - Megkezd√Ķd√∂tt a t√°rgyal√°ssorozat az ukrajnai konfliktusr√≥l
(MTI) - Arszenyij Jacenyuk ukr√°n minisztereln√∂kkel kezdtek egyeztet√©seket az ukrajnai konfliktusr√≥l √©s az orsz√°g helyzet√©r√Ķl az eur√≥pai uni√≥s √°llam- √©s korm√°nyf√Ķk cs√ľt√∂rt√∂ki br√ľsszeli rendk√≠v√ľli cs√ļcstal√°lkoz√≥juk el√Ķtt.
EU-cs√ļcs - P√°rizs: nem lesznek szankci√≥k Oroszorsz√°ggal szemben az uni√≥s cs√ļcson
Ukr√°n v√°ls√°g - Jacenyuk az orosz er√Ķk visszavon√°s√°t s√ľrgeti
Ukr√°n v√°ls√°g - Janukovics sz√°ml√°it is befagyasztotta az EU
Orb√°n Viktor r√©szt vesz a br√ľsszeli EU-s √©s a dublini n√©pp√°rti cs√ļcstal√°lkoz√≥n
A bolgár alelnök szerint országa teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit
MTI hírek
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Az oroszok haj√≥k els√ľllyeszt√©s√©vel foglyul ejtett√©k az ukr√°n flotta egy r√©sz√©t
Magyarorsz√°g
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
K√ľlf√∂ld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyars√°g
Guly√°s: √≥ri√°si el√Ķrel√©p√©s, hogy n√©gy √©v alatt k√∂zel 600 ezren √©lnek a kedvezm√©nyes honos√≠t√°ssal
Sport
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
Tudom√°ny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
K√ľlf√∂ld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Eg√©szs√©g√ľgy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdar√ļg√°s
Labdar√ļg√≥ NB I - Szombaton √∂r√∂krangad√≥ - EL√ēZETES
B√Ľn√ľgy
Fegyvereket √©s l√Ķszert tal√°ltak egy busz utas√°n√°l R√∂szk√©n
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Szeptember 2023
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hůnapban
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfi√≥k√°k sz√ľlettek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
V√°laszt√°s 2014 – Bajnai: √°prilisban hossz√ļ t√°vra eld√Ķl, az orsz√°g merre halad tov√°bb
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND M√ďDOS√ćT√ĀS!
EU EU
Barroso: "lehetetlennek bizonyulhat" a f√ľggetlen Sk√≥cia EU-csatlakoz√°sa - FRISS√ćTETT
MTI   2014 February 16, Sunday  

"Lehetetlennek bizonyulhat" a f√ľggetlen Sk√≥cia csatlakoz√°sa az Eur√≥pai Uni√≥hoz - mondta vas√°rnap Londonban az Eur√≥pai Bizotts√°g eln√∂ke. Jos√© Manuel Barroso kijelent√©s√©t a sk√≥t korm√°ny t√∂bb vezet√Ķ tisztvisel√Ķje is el√≠t√©lte.
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - "Lehetetlennek bizonyulhat" a f√ľggetlen Sk√≥cia csatlakoz√°sa az Eur√≥pai Uni√≥hoz - mondta vas√°rnap Londonban az Eur√≥pai Bizotts√°g eln√∂ke. Jos√© Manuel Barroso kijelent√©s√©t a sk√≥t korm√°ny t√∂bb vezet√Ķ tisztvisel√Ķje is el√≠t√©lte.

Barroso a BBC telev√≠zi√≥ vas√°rnapi politikai magazinm√Ľsor√°ban meger√Ķs√≠tette azt az √°ll√°spontj√°t is, hogy az uni√≥n bel√ľli szabad munkaer√Ķ-√°raml√°s - a brit korm√°ny sz√°nd√©kaival ellent√©tben - semmif√©le √ļjrat√°rgyal√°s r√©sz√©t nem k√©pezheti. Barroso a sk√≥t f√ľggetlens√©gi t√∂rekv√©sekkel kapcsolatban kijelentette: ha egy olyan √ļj orsz√°g, amelyik egy jelenlegi EU-tag√°llamb√≥l v√°lik ki, √∂n√°ll√≥an csatlakozni k√≠v√°n az uni√≥hoz, akkor √ļj csatlakoz√°si k√©relmet kell beny√ļjtania, √©s ezt az √∂sszes t√∂bbi tag√°llamnak egyhang√ļlag j√≥v√° kell hagynia. "Rendk√≠v√ľl neh√©z lenne el√©rni, s√Ķt lehetetlennek is bizonyulhat" az egyhang√ļ j√≥v√°hagy√°s el√©r√©se olyan esetben, amikor egy jelenlegi uni√≥s tag√°llamt√≥l elszakad√≥, √ļjonnan f√ľggetlenn√© v√°lt orsz√°g folyamodik EU-tags√°g√©rt - fogalmazott az EU-bizotts√°g eln√∂ke. Barroso nem k√≠v√°nta k√∂zvetlen√ľl komment√°lni azt a riporteri felvet√©st, hogy p√©ld√°ul a "saj√°t tartom√°nyai elszakad√°si t√∂rekv√©seinek probl√©m√°ival k√ľszk√∂d√Ķ" Spanyolorsz√°g megakad√°lyozhatja-e a f√ľggetlen Sk√≥cia EU-felv√©tel√©t. Az Eur√≥pai Bizotts√°g eln√∂ke azonban a sk√≥t csatlakoz√°si folyamat neh√©zs√©geit illusztr√°land√≥ kijelentette: Spanyolorsz√°g m√©g a f√ľggetlen Koszov√≥ elismer√©s√©t is ellenzi, √©s "bizonyos m√©rt√©kig k√©t hasonl√≥ √ľgyr√Ķl van sz√≥".
   
Nicola Sturgeon sk√≥t minisztereln√∂k-helyettes vas√°rnapi nyilatkozat√°ban mindazon√°ltal "nevets√©gesnek" min√Ķs√≠tette, hogy az Eur√≥pai Bizotts√°g eln√∂ke p√°rhuzamot vont Sk√≥cia √©s Koszov√≥ helyzete k√∂z√∂tt. Sturgeon szerint a sk√≥t korm√°ny egyetlen m√°s EU-tag√°llamt√≥l sem kapott olyan jelz√©st, amely arra utalna, hogy az uni√≥s t√°rs√°llamok megv√©t√≥zn√°k a f√ľggetlen Sk√≥cia EU-csatlakoz√°s√°t. Hozz√°tette: Sk√≥cia EU-tags√°g√°r√≥l egy√©bk√©nt sem Barroso, hanem a sk√≥t n√©p √©s a t√°rs√°llamok d√∂ntenek majd.
   
Visszautas√≠totta Barroso kijelent√©seit John Swinney sk√≥t p√©nz√ľgyminiszter is. Swinney szerint a bizotts√°gi eln√∂k "ostobas√°gokat besz√©lt", amikor Sk√≥ci√°t Koszov√≥hoz hasonl√≠totta, k√ľl√∂n√∂s tekintettel arra, hogy Sk√≥cia - Koszov√≥val ellent√©tben - m√°r n√©gy √©vtizede az EU tagja az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g r√©szek√©nt. A p√©nz√ľgyminiszter is hangs√ļlyozta, hogy egyetlen EU-tag√°llam r√©sz√©r√Ķl sem √©rkezett olyan jelz√©s, amely a sk√≥t EU-csatlakoz√°s v√©t√≥j√°nak sz√°nd√©k√°ra vallana. Swinney szerint ilyesmire Spanyolorsz√°g sem tett utal√°st. Barroso a sk√≥t f√ľggetlens√©gi t√∂rekv√©sekkel kapcsolatban m√°r kor√°bbi nyilatkozataiban is lesz√∂gezte, hogy az EU szab√°lyai √©rtelm√©ben egy uni√≥s tag√°llam f√ľggetlenn√© v√°l√≥ orsz√°gr√©sz√©nek √ļjb√≥l tags√°g√©rt kell folyamodnia, ha csatlakozni k√≠v√°n az EU-hoz. Azt azonban most jelentette ki els√Ķ √≠zben, hogy v√©lem√©nye szerint a lehetetlens√©ggel lenne hat√°ros egy ilyen jelleg√Ľ felv√©teli k√©relem egyhang√ļ elfogadtat√°sa a tag√°llamokkal.
   
A BBC telev√≠zi√≥ politikai komment√°tora a vas√°rnapi interj√ļ ut√°n √ļgy fogalmazott, hogy Barroso "k√©zigr√°n√°tot haj√≠tott" a sk√≥t f√ľggetlens√©gi kamp√°ny k√∂zep√©be. Alex Salmond sk√≥t minisztereln√∂k, a Sk√≥ci√°t 2011 √≥ta parlamenti t√∂bbs√©gben korm√°nyz√≥ Sk√≥t Nemzeti P√°rt (SNP) vezet√Ķje k√©t √©ve hirdette meg hivatalosan, hogy Sk√≥cia 2014-ben n√©pszavaz√°st tart f√ľggetlens√©g√©r√Ķl. A referendumot a sk√≥t korm√°ny 2014. szeptember 18-√°ra √≠rta ki. A n√©pszavaz√°son egyetlen, egyszer√Ľ v√°laszt√°st lehet√Ķv√© t√©v√Ķ k√©rd√©sre kell majd v√°laszolni, amely √ļgy sz√≥l, hogy Sk√≥cia f√ľggetlen orsz√°g legyen-e.
   
Az √∂n√°ll√≥ sk√≥t EU-tags√°g mellett a n√©pszavaz√°si kamp√°ny m√°sik f√Ķ √ľtk√∂z√Ķpontja az, hogy Sk√≥cia - a sk√≥t korm√°ny tervei √©s sz√°nd√©kai szerint - megtarthatn√°-e a fontot fizet√Ķeszk√∂z√©√ľl f√ľggetlenn√© v√°l√°sa eset√©n. A brit korm√°ny az ut√≥bbi hetekben t√∂bb egy√©rtelm√Ľ nyilatkozatban ennek lehet√Ķs√©g√©t gyakorlatilag kiz√°rta. George Osborne p√©nz√ľgyminiszter legut√≥bbi a m√ļlt h√©ten jelentette ki, hogy a brit font "nem CD-kollekci√≥, amelyen szak√≠t√°s ut√°n osztozkodni lehet (...) ha Sk√≥cia elhagyja az Egyes√ľlt Kir√°lys√°got, akkor elhagyja a fontot is". Barroso a vas√°rnapi BBC-interj√ļban az EU-n bel√ľli szabad mozg√°ssal kapcsolatban hat√°rozottan kijelentette: ez egyike az uni√≥ alapvet√Ķ szabads√°gjogainak, √©s √≠gy nem k√©pezheti t√°rgy√°t semmif√©le olyan t√°rgyal√°snak, amelynek c√©lja Nagy-Britannia √©s az EU viszonyrendszer√©nek √°talak√≠t√°sa.
   
A Konzervat√≠v P√°rt vezette brit korm√°ny 2017-ig n√©pszavaz√°st k√≠v√°n tartani Nagy-Britannia EU-tags√°g√°nak j√∂v√Ķj√©r√Ķl, de addig √ļjra akarja t√°rgyalni az EU-hoz f√Ľz√Ķd√Ķ viszonyrendszer√©t az Eur√≥pai Bizotts√°ggal. A London √°ltal tervezett t√°rgyal√°sok egyik k√∂zponti eleme az uni√≥n bel√ľli szabad munkaer√Ķmozg√°s korl√°toz√°s√°nak ig√©nye, ak√°r sz√°mszer√Ľ korl√°tok form√°j√°ban is. Barroso a BBC telev√≠zi√≥ban mindazon√°ltal lesz√∂gezte: nem lehets√©ges, hogy b√°rmely EU-tag√°llam sz√°mszer√Ľ korl√°tok k√∂z√© szor√≠tsa a m√°s uni√≥s orsz√°gokb√≥l √©rkez√Ķ munkav√°llal√≥k bev√°ndorl√°s√°t, mivel ez is teljesen ellent√©tes lenne az uni√≥s alapelvekkel.
   
Barroso szerint az ilyen brit t√∂rekv√©seket a brit gazdas√°g is komolyan megszenvedn√©. Jelenleg 2,2 milli√≥ brit √°llampolg√°r √©l m√°s EU-tag√°llamokban, √©s a brit munkav√°llal√≥knak - √≠gy a brit v√°llalatoknak is - korl√°tlan hozz√°f√©r√©s√ľk van az EU egys√©ges piac√°hoz. Ha azonban Nagy-Britannia korl√°toz√°sokat vezet be az EU-bev√°ndorl√≥kkal szemben, akkor "viszonoss√°gi l√©p√©sekre" sz√°m√≠that a t√∂bbi uni√≥s orsz√°g r√©sz√©r√Ķl, mert a korl√°tlan hozz√°f√©r√©s nem lehet egyir√°ny√ļ - hangs√ļlyozta a bizotts√°gi eln√∂k.


HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow H√≠rk√∂zpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player