K√ľlf√∂ld
Nem engedik k√ľlf√∂ldre utazni Silvio Berlusconit
(MTI) - Az olasz b√≠r√≥s√°g kedden elutas√≠totta az ad√≥csal√°s√©rt el√≠t√©lt Silvio Berlusconinak, a jobbk√∂z√©p Hajr√° Olaszorsz√°g (FI) eln√∂k√©nek k√©relm√©t, hogy visszakaphassa √ļtlevel√©t √©s elutazhasson az Eur√≥pai N√©pp√°rt (EPP) kongresszus√°ra.
Az olaszok bíznak Matteo Renzi kormányában
Costa Concordia - Schettino kapit√°ny visszament a Costa Concordia roncs√°ra
Az 5 Csillag Mozgalom tagsága netes szavazással zárta ki a párt több szenátorát
Sz√Ľk parlamenti t√∂bbs√©ggel kezdi el munk√°j√°t Matteo Renzi korm√°nya
Costa Concordia - A bíróság engedélyezte, hogy Schettino kapitány felmenjen a hajóroncsra
MTI hírek
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Kijevben az orvl√∂v√©szek a nemzeti bank √©p√ľlet√©b√Ķl adt√°k le l√∂v√©seiket
Magyarorsz√°g
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukr√°n v√°ls√°g - Jacenyuk az orosz er√Ķk visszavon√°s√°t s√ľrgeti
K√ľlf√∂ld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyars√°g
Guly√°s: √≥ri√°si el√Ķrel√©p√©s, hogy n√©gy √©v alatt k√∂zel 600 ezren √©lnek a kedvezm√©nyes honos√≠t√°ssal
Sport
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
Tudom√°ny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Moszkv√°nak nem alkalmas a F√ĀK-orsz√°gok k√ľl√ľgyminiszteri √©rtekezlet√©nek id√Ķpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Eg√©szs√©g√ľgy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdar√ļg√°s
Piturca marad a román szövetségi kapitány
B√Ľn√ľgy
Diszk√≥trag√©dia - Fenntartotta a kor√°bbi joger√Ķs √≠t√©letet a K√ļria a West Balk√°n-√ľgyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Jķnius 2023
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hůnapban
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
V√°laszt√°s 2014 – Bajnai: √°prilisban hossz√ļ t√°vra eld√Ķl, az orsz√°g merre halad tov√°bb
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Választás 2014 РBotka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utast√°j√©koztat√≥-rendszer teszt√ľzeme a szegedi meg√°ll√≥kban
K√ľlf√∂ld K√ľlf√∂ld
Olasz korm√°nyv√°lt√°s - Szak√©rt√Ķ: meglep√Ķ, hogy eddig kitartott a korm√°ny
MTI   2014 February 15, Saturday  

A folyamatos bizonytalans√°g miatt nem az a meglep√Ķ, hogy Enrico Letta olasz minisztereln√∂k korm√°nya megbukott, hanem az, hogy egy√°ltal√°n eddig kitartott - nyilatkozta Ber√©nyi M√°rk, az E√∂tv√∂s Lor√°nd Tudom√°nyegyetem doktorandusza szombaton az MTI-nek.
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A folyamatos bizonytalans√°g miatt nem az a meglep√Ķ, hogy Enrico Letta olasz minisztereln√∂k korm√°nya megbukott, hanem az, hogy egy√°ltal√°n eddig kitartott - nyilatkozta Ber√©nyi M√°rk, az E√∂tv√∂s Lor√°nd Tudom√°nyegyetem doktorandusza szombaton az MTI-nek.

Eml√©keztetett: Olaszorsz√°gban a 2013-as parlamenti v√°laszt√°sok eleve bizonytalan helyzetet teremtettek. A v√°laszt√≥k arra "k√©nyszer√≠tett√©k" a k√©t legjobb eredm√©nyt el√©r√Ķ p√°rtot - a Demokrata P√°rtot (PD) √©s a Szabads√°g N√©p√©t (PdL) -, hogy vil√°gn√©zet√ľket f√©lret√©ve koal√≠ci√≥t alkossanak, r√°ad√°sul az Enrico Letta vezette korm√°ny kieg√©sz√ľlt m√°s, kisebb p√°rtok √°ltal deleg√°lt tagokkal. Ez a helyzet m√°r a kezdetekt√Ķl megnehez√≠tette a korm√°nyz√°st, √©s azt vet√≠tette el√Ķre, hogy a Letta-korm√°ny tiszavir√°g-√©let√Ľ lesz - v√©lekedett. A szak√©rt√Ķ felid√©zte: miut√°n a b√≠r√≥s√°g joger√Ķsen b√Ľn√∂snek tal√°lta, √©s el√≠t√©lte Silvio Berlusconit, a PdL eln√∂k√©t, tavaly novemberben a szen√°tus t√∂bbi k√∂z√∂tt a koal√≠ci√≥s partner PD szavazataival megfosztotta a politikust szen√°tori mand√°tum√°t√≥l. A PdL Berlusconihoz h√Ľ k√©pvisel√Ķi ellenz√©kbe vonultak, √©s ekkor szinte mindenki biztosra vette a korm√°ny buk√°s√°t. Ugyanakkor a PdL f√Ķtitk√°ra √ļj p√°rtot alap√≠tott √öj Jobbk√∂z√©p (NCD) n√©ven, √©s biztos√≠totta a parlamenti t√∂bbs√©get a korm√°nynak - k√∂z√∂lte.
   
√ögy l√°tja, a folyamatos bizonytalans√°g miatt meglep√Ķ, hogy a Letta-korm√°ny id√°ig kitartott. Enn√©l m√°r csak a buk√°s√°nak k√∂r√ľlm√©nyei meglep√Ķbbek, hiszen politikailag az lett volna term√©szetes, hogy a balk√∂z√©p, demokrata p√°rti minisztereln√∂k√∂t valamelyik jobbk√∂z√©p p√°rtnak a koal√≠ci√≥b√≥l val√≥ kil√©p√©se buktatja meg - v√©lte. Ber√©nyi M√°rk kiemelte: a korm√°nyt azonban a saj√°t p√°rtja buktatta meg. Matteo Renzi, Firenze polg√°rmestere december √≥ta a PD f√Ķtitk√°ra, √©s ambici√≥zus, agilis, tehets√©ges politikus. Firenze √©s √°ltal√°ban v√©ve Toscana mindig is az olasz balk√∂z√©p egyik fellegv√°ra volt, √©s Renzi ir√°ny√≠t√°s√°val a tartom√°ny m√©g ink√°bb az lett. Kifejtette: a PD sokat k√∂sz√∂nhet Toscan√°nak √©s Renzinek. Ez√©rt nem meglep√Ķ, hogy az √©vek sor√°n Renzi egyre nagyobb szerepet k√∂vetelt mag√°nak a p√°rt ir√°ny√≠t√°s√°b√≥l. A p√°rtf√Ķtitk√°ri poszt megszerz√©se ut√°n a k√∂vetkez√Ķ l√©p√©s a minisztereln√∂ki jel√∂l√©s, amelyre jelenleg minden es√©lye megvan.
   
Renzi felemelked√©s√©nek oka ugyanakkor nemcsak a politikus ambici√≥zuss√°ga, hanem Enrico Letta folyamatos n√©pszer√Ľs√©gveszt√©se - hangs√ļlyozta. A folyamatos √©s kimer√≠t√Ķ koal√≠ci√≥s egyeztet√©sek ugyanis elvont√°k a minisztereln√∂k energi√°j√°t a korm√°nyz√°st√≥l. Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n pedig a PD eln√∂ks√©ge Matteo Renzi ind√≠tv√°ny√°ra megvonta a bizalmat a korm√°nyf√Ķt√Ķl. A szak√©rt√Ķ hangs√ļlyozta: a jelenlegi v√°ls√°g az olasz t√∂rt√©nelem egyik legr√∂videbb kr√≠zise lehet, Giorgio Napolitano √°llamf√Ķ ugyanis legk√©s√Ķbb h√©tf√Ķn megnevezheti az √ļj minisztereln√∂k-jel√∂ltet. Ber√©nyi M√°rk szerint az olasz k√ľlpolitika v√°rhat√≥an nem v√°ltozik. B√°r Emma Bonino k√ľl√ľgyminiszter nem tartozik Matteo Renzi bizalmi k√∂r√©hez, "b√°rsonysz√©ke egyel√Ķre nem l√°tszik meginogni". Emma Bonino tapasztalt politikus, ugyanakkor k√ľl√ľgyi munk√°ja √©l√©nk vit√°k t√°rgy√°t k√©pezi.
   
A v√°rhat√≥ belpolitikai v√°ltoz√°sokkal kapcsolatban az elemz√Ķ k√∂z√∂lte: Matteo Renzi t√∂bbsz√∂r kijelentette, hogy nem akar ugyanolyan √∂sszet√©tel√Ľ korm√°nyt vezetni, mint amilyet Enrico Letta ir√°ny√≠tott. M√°rpedig valamennyi miniszter ragaszkodik a posztj√°hoz. Mint kifejtette, ez k√ľl√∂n√∂sen szembet√Ľn√Ķ Angelino Alfano (NCD) eset√©ben, aki a korm√°ny minisztereln√∂k-helyettese √©s bel√ľgyminisztere volt. Az NCD az√©rt v√°lt ki annak idej√©n a PdL-b√Ķl, hogy biztos√≠tsa a Letta-korm√°ny fennmarad√°s√°t, √©s n√©lk√ľle a Renzi-korm√°nynak sem lehet t√∂bbs√©ge. Ugyanakkor Angelino Alfano kijelentette, ha nem tarthatja meg a t√°rc√°j√°t, p√°rtja nem szavazza meg a Renzi-korm√°ny programj√°t, ami hosszabb v√°ls√°ghoz vezethetne.
   
Ber√©nyi M√°rk kit√©rt arra is, hogy Renzi kor√°bban kiemelte: reformokat akar a munkahelyteremt√©sben √©s az oktat√°sban, cs√∂kkenten√© a k√∂zszf√©ra kiad√°sait √©s az √°llami b√ľrokr√°ci√°t. Ezek a t√∂rekv√©sek azonban elt√∂rp√ľlnek a v√°laszt√°si rendszer r√©g√≥ta h√ļz√≥d√≥ √©s r√©g√≥ta tervezett √°talak√≠t√°sa mellett. A v√°laszt√°si t√∂rv√©ny beterjeszt√©se √©s elfogadtat√°sa az √ļj korm√°nyra v√°r, ami neh√©z feladat lesz, mivel t√∂bb p√°rt nem √©rt egyet a jogszab√°ly jelenlegi tervezet√©vel. Emellett hamarosan lej√°r az olasz nemzeti olajc√©g, az ENI, az elektromos k√∂zszolg√°ltat√≥ Enel √©s az olasz posta vezet√Ķinek megb√≠zat√°sa, hely√ľkre m√°r a k√∂vetkez√Ķ korm√°nynak kell kineveznie az √ļj vezet√Ķket, ami szint√©n koal√≠ci√≥s, s√Ķt p√°rtokon bel√ľli konfliktusokat okozhat - √°llap√≠totta meg a szak√©rt√Ķ. Enrico Letta minisztereln√∂k p√©nteken ny√ļjtotta be lemond√°s√°t Giorgio Napolitan√≥nak, miut√°n p√°rtja, a PD vezet√Ķs√©ge megvonta t√Ķle a bizalmat √©s megszavazta, hogy Matteo Renzivel v√°ltj√°k fel.


HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow H√≠rk√∂zpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player