Kultúra
Oscar-díj - Réz András: izgalmas filmek versenye volt, kevés meglepetéssel
(MTI) - Nem okozott meglepetést az idei Oscar-díjátadó, bár izgalmas, sok kérdést felvetõ filmek versenyeztek egymással - mondta el az MTI-nek Réz András filmesztéta.
Oscar-díj - Olaszország Paolo Sorrentino rendezõt és filmjét ünnepli
Oscar-díj - Matthew McConaughey lett a legjobb férfi fõszereplõ
Oscar-díj - Alfonso Cuarón kapta a legjobb rendezõ díját
Oscar-díj - A nõ és a 12 év rabszolgaság vitte el a forgatókönyves díjakat
Oscar-díj - Lupita Nyong'o kenyai színésznõ a legjobb nõi mellékszereplõ
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Jnius 2023
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hnapban
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Kultúra Kultúra
Berlinale - Kínai filmé az Arany Medve, A Grand Budapest Hotel kapta a zsûri nagydíját
MTI   2014 February 15, Saturday  

Jinan Tiao kínai rendezõ Fekete szén, vékony jég címû alkotása kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét, a zsûri nagydíjával, egy Ezüst Medvével pedig Wes Anderson amerikai rendezõ A Grand Budapest Hotel címû filmjét tüntették ki a 64. Berlini...
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Jinan Tiao kínai rendezõ Fekete szén, vékony jég címû alkotása kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét, a zsûri nagydíjával, egy Ezüst Medvével pedig Wes Anderson amerikai rendezõ A Grand Budapest Hotel címû filmjét tüntették ki a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombat este.

A kínai bûnügyi dráma duplázott, egyik fõszereplõje, Liao Fan kapta meg ugyanis a legjobb színésznek járó díjat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján, amelyen rekordot jelentõ 330 ezer jegyet adtak el az idén. A fõbb díjak közül ázsiai alkotások vitték el a legtöbbet, összesen négyet. A legjobb színésznõnek járó Ezüst Medvét Haru Kuroki, A kis ház címû japán alkotás fõszereplõje vehette át, az alkotói területeken - zene, díszlet, vágás, kosztüm vagy kameramunka - kiosztott Ezüst Medvét pedig A vak masszázs címû kínai film operatõre, Ceng Csian kapta meg.
   
A szemle fõdíjára Richard Linklater amerikai rendezõ Boyhood (Gyermekkor) címû alkotását tartották a leginkább esélyesnek a kritikai fogadtatás alapján, de a 12 évig forgatott kísérleti filmet végül az Arany Medve helyett a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével tüntette ki a James Schamus amerikai producer vezette nemzetközi zsûri. Linklater 1995-ben a Mielõtt felkel a nap címû filmje révén egyszer már megkapta a rendezésért járó Ezüst Medvét. A fesztivál alapítójának nevét viselõ Alfred Bauer-díjjal az Aimer, boire et chanter (Szeretni, inni és énekelni) címû francia alkotást, Alain Resnais munkáját tüntették ki. Ezt az elismerést évrõl évre olyan filmek kapják meg, amelyek a mindenkori zsûri szerint új perspektívákat nyitnak a filmmûvészetben. A francia újhullám mestereként számon tartott 91 éves rendezõ mûve pénteken megkapta a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is.
   
Az év elsõ jelentõs nemzetközi filmszemléjét megkoronázó nagyszabású szombati gálán a legjobb forgatókönyv díját Anna és Dietrich Brüggemann kapta a Kreuzweg (Keresztút) címû versenyfilm közösen készített szkriptjéért. A legjobb elsõfilm 50 ezer euróval járó díjával Alonso Ruizpalacios mexikói rendezõ Güeros címû alkotását tüntették ki. A Panorama szekcióban bemutatott road movie nagy sikert aratott a nemzetközi sajtóvisszhangok szerint. A rövidfilmes zsûri francia alkotásokat díjazott. A legjobb rövidfilmnek járó Arany Medvét Caroline Poggi és Jonathan Vinel munkája, a Tant qu'il nous reste des fusils á pompe kapta, az Ezüst Medvével pedig Guillaume Cailleau Laborat címû rendezését tüntették ki.
   
A Berlinale Palastban tartott ünnepségen 1600 vendég vett részt, köztük neves filmesek, mint például Volker Schlöndorff német rendezõ. Az Arany és a Ezüst Medvéket Dieter Kosslick fesztiváligazgató és a zsûri tagjai adták át. A ceremónia a gyõztes film vetítésével zárult. A tíznapos fesztivál utolsó napja csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különbözõ szekciók legsikeresebb alkotásait. Az idei Berlinalén 72 országból összesen több mint 400 filmet mutattak be. Magyarországról Császi Ádám Viharsarok címû elsõ játékfilmjét és két rövidfilmet, Bucsi Réka Symphony no. 42 címû alkotását és Ferge Roland El címû diplomafilmjét hívták meg. Ferge Roland fekete-fehér, dialógus nélküli munkáját elismerõ oklevéllel tüntette ki a fiataloknak szóló filmeket felsorakoztató Generation Kplus szekció nemzetközi zsûrije.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player