Választás
Választás 2014 - Eddig 18 550-en szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben
(MTI) - A nemzetiségi névjegyzékben szerdán 18 550 választópolgár szerepelt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén hozott megállapító határozata szerint.
Választás 2014 - Már több mint százötvenezer külhoni magyar regisztrált a választásra
Választás 2014 – Nyomozás indult egy hĂłdmezõvásárhelyi jelölt ajánlásai miatt
Választás 2014 - A nyilvántartásba vett jelölõszervezetek fele állított országos listát
Választás 2014 - Mesterházy: az országnak békességre van szüksége
Választás 2014 - MSZP: nem értelmezhetõ a Fidesz felszólítása
MTI hĂ­rek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Június 2023
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leválthatĂł
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Választás Választás
Választás 2014 - Gyurcsány: Magyarországon történelmi válság van
MTI   2014 February 15, Saturday  

Gyurcsány Ferenc szerint 24 évvel a rendszerváltozás után Magyarországon történelmi válság van.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Gyurcsány Ferenc szerint 24 évvel a rendszerváltozás után Magyarországon történelmi válság van. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szombati évértékelõjén azt is kijelentette: tavasszal Mesterházy Attila MSZP-elnök vezetésével meg fogják nyerni a választást.

A volt miniszterelnök egy fõvárosi szálloda különtermében tartott, sorrendben tizedik évértékelõjén úgy fogalmazott, "mintha egy mocsár közepén állnak, süpped a lábunk alatt a talaj". Szerinte a társadalom túlnyomó többsége nemcsak csalódott, hanem fogalma sincs, merre tovább. Gyurcsány Ferenc azt mondta, "itt állunk a semmi közepén", mára a köztársaságot felszámolták, a nemzetet szétszakították, a gazdaság egy helyben topog, milliók szenvednek a mindennapi megélhetés gyötrelmeitõl, az államfõ "egy hitelét vesztett báb", a kormányfõ pedig egy "szélhámos".
   
A DK elnöke azt mondta: nem akarja bántani a választókat, de "mi Kádár népe maradtunk", ugyanis a lakosság jelentõs része nosztalgiával gondol vissza Kádárra. Úgy fogalmazott: korábban sokan, köztük az õ családja is megkötötte azt az elfogadhatatlan alkut, amelynek során odaadták szabadságuk egy részét a hamis biztonságért cserébe. Közölte: a rendszerváltozáskor pedig sokan nem szabadságot akartak, hanem "egy kicsit jobb alkut Kádárral", például több schillinget vagy biztosabb munkát. A szocialistáknak és a liberálisoknak erre a problémára adott válaszkísérlete három cikluson keresztül nem volt sikeres - folytatta. Aki nem akar szembenézni a jövõvel, az a múltban keres magának kapaszkodót, az ország jelentõs része számára ez Kádár 3,60-as kenyere volt - mondta. A jobboldal viszont más választ adott, nem a 3,60-as kenyeret, hanem "Horthy darutollas világát" - jelentette ki.
   
A magyar baloldal nem nézhet õszintén szembe Horthy világával, ha nem érti, hogy Kádár világa sincs már - jelentette ki. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, van abban igazság, amikor a magyarok úgy érzik, hogy másodosztályú európai állampolgárok. Miközben létrejött egy politikailag és gazdaságilag nagyjából egységes Európa, a magyarok többsége nem úgy él, mint a kontinens fejlett országainak polgárai - tette hozzá. A megoldásra adott orbáni válasz az, "hogy ezek menjenek a francba", míg az Összefogás szerint arról kell beszélni, hogy Európában kerüljenek egymáshoz közelebb a szegény és a gazdag nemzetek - ismertette álláspontját. "Lehet huhogni, hogy nem kérünk Brüsszelbõl, közben meg tartjuk a markunkat évi hét-nyolcszáz milliárdért. Micsoda egy silány fickó maga" - üzente a kormányfõnek.
   
Saját feladataikra áttérve közölte, politikai értelemben két kihívás áll elõttük. Az egyik, hogy legyõzzék Orbán Viktort - mondta, hozzátéve, ennél nehezebb, hogy történelmi értelemben meg tudják-e teremteni a szabadság és a jólét európai Magyarországát. Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktornak van oka tartani a "demokratikus sokaságtól", amely Mesterházy Attila MSZP-elnök vezetésével meg fogja nyerni az április országgyûlési választást. Azt mondta, a kormányfõ "emberére fog találni bennünk". Szerinte Orbán Viktor hiába "lapozgatja" a közvélemény-kutatásokat, "az általa megfélemlített országban" ugyanis az emberek nem mondanak igazat. "Mert maga hazudik és magának is hazudnak" - jelentette ki Orbán Viktorhoz szólva. Hozzátette: Mesterházy Attila vezetésével szabaddá és európaivá teszik Magyarországot.
   
A DK elnöke Magyarország legkorruptabb politikusának nevezte a miniszterelnököt, akit összehasonlított Szent Istvánnal is. A rezsicsökkentésre és a kormány keleti külpolitikájára utalva azt kérdezte, mi történt volna, ha az államalapító elsõ magyar király feladta volna nemzeti vízióit, helyette nyolc százalékkal csökkenti a zab árát és visszaindul az Etelközbe. Kiemelte, nem akarnak a hídon maradni, hanem ott akarnak lenni Nyugaton. És ha a miniszterelnök "Keletre akar menni? Hát bánom is én! Hát kérjen vízumot! Menjen el!" - mondta.
   
Évértékelõjén Gyurcsány Ferenc megemlékezett Radnóti Miklós szombaton elhunyt özvegyérõl is, majd "gazembernek" nevezte a kormányfõt, amiért a fõvárosi Szabadság térre tervezett emlékmûvel "a gyilkosokat kívánja mentegetni". Példaként említette Radnóti Miklóst, akit szerinte minden bizonnyal nem a tervezett szobron birodalmi sas formájában megjelenített SS, hanem a Gábriel arkangyalként ábrázolt Magyarország katonái öltek meg 1944-ben. "Köszöntöm Önt, mint Magyarország elsõ számú mákgubóját" - mondta a szerinte jobbikosok szavazataira törõ Orbán Viktor egy korábbi kijelentésére utalva, amelyben elmondása alapján a jelenlegi kormányfõ arról beszélt, hogy a mindig a pillanatnyi népszerûségre gondoló politikusok erkölcsileg kiürülnek és úgy zörögnek, mint a száradt mákgubó.
   
A rendezvény kezdetére teljesen megtelt teremben az érkezõk egy vonósnégyes zenéjére foglalhatták el a helyüket, a kezdés után pedig levetíttek egy kisfilmet, amelyet a Gyurcsány Ferenc országjárásán, illetve a DK fõvárosi rendezvényein készült képekbõl vágtak össze. A kezdés elõtt a jelenlévõk megtapsolták Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét is, aki Gyurcsány Ferenc feleségével, Dobrev Klárával egyszerre érkezett és foglalta ülõhelyét az elsõ sorban. Gyurcsány Ferenc belépésekor pedig a többség felállva tapsolt. Az Összefogás többi pártjának képviseletében Mesterházy Attila mellett Horváth Csaba, a szocialisták fõpolgármester-jelöltje, Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, Szigetvári Viktor és Kónya Péter, az Együtt-PM társelnökei, valamint Boruzs András, a Magyar Liberális Párt pártigazgatója vett részt az évértékelõn.
   
A rendezvény végén a meghívott vendégek és a DK vezetõ politikusai felmentek a színpadra, hogy közösen énekeljék el a Himnuszt.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player