Választás
Választás 2014 - Eddig 18 550-en szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben
(MTI) - A nemzetiségi névjegyzékben szerdán 18 550 választópolgár szerepelt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén hozott megállapító határozata szerint.
Választás 2014 - Már több mint százötvenezer külhoni magyar regisztrált a választásra
Választás 2014 – Nyomozás indult egy hódmezõvásárhelyi jelölt ajánlásai miatt
Választás 2014 - A nyilvántartásba vett jelölõszervezetek fele állított országos listát
Választás 2014 - Mesterházy: az országnak békességre van szüksége
Választás 2014 - MSZP: nem értelmezhetõ a Fidesz felszólítása
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdõdött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Vádat emelt a Borsod megyei fõügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Jnius 2023
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hnapban
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás Választás
Választás 2014 - Hivatalosan megkezdõdött a kampány
MTI   2014 February 15, Saturday  

Hivatalosan megkezdõdött szombaton az országgyûlési képviselõ-választási kampány.
Olvasi rtkels:starstarstarstarstar / 0
rtkelje n is! starstarstarstarstar
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Hivatalosan megkezdõdött szombaton az országgyûlési képviselõ-választási kampány. Az új választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelõzõ 50. napon kezdõdik, és a szavazás napján a voksolás befejezéséig tart.

    A hivatalos kampány kezdetére vonatkozó szabályozást az idõ túlhaladta, ma már szinte gyakorlatilag folyamatos, választástól választásig tartó versengés folyik, több párt a kampány kezdetétõl függetlenül, már jóval azt megelõzõen bejelentette részvételét, ismertette programját.
    Az új jogszabály szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók jelölt vagy jelölõszervezet általi közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyûlés. Nem minõsül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció.
    A választási kampány végéig a jelölõszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot (választási falragaszt, szórólapot, vetített képet, emblémát mérettõl és hordozóanyagtól függetlenül, de ezeken is fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét, valamint a kiadásért és szerkesztésért felelõs személyeket.
    Plakátot elhelyezni épület falára vagy kerítésére csak a tulajdonosnak, a bérlõnek, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonban lévõ ingatlan esetén a vagyonkezelõi jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet. Egyes középületeken, a közterület meghatározott részén a helyi önkormányzat mûemlékvédelmi, környezetvédelmi okokból megtilthatja a plakátok, óriásplakátok elhelyezését. Nem lehet plakátot elhelyezni állami, önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül.
    A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy ne fedje más jelölt vagy párt plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot annak kell eltávolítania a választást követõ 30 napon belül, aki elhelyezte.
    A KRESZ 2012-es módosítása óta nem lehet reklámtábla, reklámhordozó és egyéb reklámcélú berendezés lakott területen többi között a gépjármûvek közlekedésére szolgáló közút felett, hidakon, felüljárókon, de a járdán, a gyalogúton, valamint a kerékpárúton viszont elhelyezhetõ. Nem lehet reklámtábla a közvilágítási, villany- és telefonoszlopon, függetlenül attól, hogy az a közút úttesten kívüli burkolatlan területén, járdán, vagy kerékpárúton helyezkedik el.
    Nem lehet reklámtábla a gépjármûvek közlekedésére szolgáló közút lakott területen kívüli szakasza mellett, de a törvény nevesíti a kivételeket, például a 2010. december 31-ig a nem gyorsforgalmi utak mellett kihelyezett nagy felületû reklámtáblákat.
    A jogszabály politikai hirdetésnek nevezi az ellenérték fejében, valamely jelölõszervezet vagy független jelölt népszerûsítését szolgáló és támogatására ösztönzõ, sajtótermékben (illetve az interneten és moziban) közzétett tartalmat. A politikai reklámért - amelynek a célja ugyancsak a jelöltek, jelölõszervezetek népszerûsítése - azonban a közzétevõ médiaszolgáltató (televízió, rádió) nem kérhet ellenszolgáltatást.
    A politikai reklámot közzétenni szándékozó mûsorszolgáltatóknak ezt ma, február 15-én 16 óráig kell jelezniük a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), és a kampányban csak azok a televíziók, rádiók tehetnek közzé ilyen reklámot, amelyeket az NVB nyilvántartásba vett. A mûsorszolgáltatók a jelölõszervezetek politikai reklámjait azonos feltételek mellett tehetik közzé, a politikai reklámhoz véleményt, értékelõ magyarázatot fûzni tilos. A szavazás napján politikai reklámot nem lehet közzétenni.
    A kampányban csak azok a sajtótermékek közölhetnek politikai hirdetést, amelyek január 24-ig jelezték ezen szándékukat az Állami Számvevõszéknek (ÁSZ), és a számvevõszék nyilvántartásba is vette a sajtóorgánum hirdetési árjegyzékét.
    A kampányfinanszírozási törvény elõírásai szerint a független jelölt, a jelöltet vagy országos listát állító párt és annak jelöltje együttesen, valamint az országos nemzetiségi listát állító nemzetiségi önkormányzat jelöltenként legfeljebb ötmillió forintot fordíthat a választási kampánytevékenységgel összefüggõ kiadásokra, beleértve a központi költségvetésbõl származó támogatást is. Az ÁSZ ennek a betartását ellenõrzi a képviselõi helyhez jutott pártok és jelöltek esetében.
    Választási gyûlést a kampányidõszakban lehet tartani, a szavazás napján azonban már nem.
    A kampányban a választási gyûléseket nem kell bejelenteni a rendõrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezõnek gondoskodnia kell. Az, hogy a választási gyûléseket nem szükséges bejelenteni a rendõrségnek, nem jelenti, hogy a szervezõnek más engedélyeket ne kellene beszereznie: a közterület-foglalást az önkormányzattal kell egyeztetnie, a rendezvény közúton történõ megtartásához pedig a közút kezelõjének hozzájárulására van szükség.
    A tavaly elfogadott új választási eljárási törvény megszüntette a kampánycsendet, ehelyett - több más tilalom mellett - bevezette azt a szabályt, hogy a szavazás napján a szavazóhelyiségek épületének bejáratától számított 150 méteres távolságon belül közterületen nem lehet választási kampánytevékenységet folytatni.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player