Külföld
Román kormányalakítás - Basescu aláírta az új miniszterek kinevezését
(MTI) - Aláírta az új miniszterek kinevezését Traian Basescu román államfő, miután megállapodott Victor Ponta kormányfővel abban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével megalakult új kabinet a parlament elé terjeszti ...
Kelemen Hunor a kulturális programok és az örökségvédelem finanszírozását bővítené
Verespatak - Kényszerszabadságra küldött dolgozókat az aranybánya-beruházó
Román kormányalakítás - A román lapok bírálják az RMDSZ-szel kötött kormányzati megállapodást
Elutasította a román választási iroda a Szociáldemokrata Szövetség bejegyzését
Román kormányalakítás - Erdélyi sajtó: különös házasság az RMDSZ koalíciós megállapodása
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Vádat emelt a Borsod megyei főügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Január 2021
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Külföld Külföld
Mikó-ügy - Áprilisra halasztották a fellebbviteli tárgyalást
MTI   2014 February 10, Monday  

(MTI) - Április 2-ra halasztotta a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalását a ploiesti-i táblabíróság hétfőn, miután tudomásul vette, hogy Magyarországról kell beidéznie az ügy egyik vádlottját, Marosán Tamást, a református egyház volt jogtanácsosát.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Április 2-ra halasztotta a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalását a ploiesti-i táblabíróság hétfőn, miután tudomásul vette, hogy Magyarországról kell beidéznie az ügy egyik vádlottját, Marosán Tamást, a református egyház volt jogtanácsosát.

    Kapcza Mikolt Krisztina, az Erdélyi Református Egyházkerület jogi képviselője az MTI-nek elmondta, a bíróság Marosán Tamás édesanyjának leveléből értesült a vádlott magyarországi címéről és erről a címről kell beidéznie oly módon, hogy azt legkésőbb harminc nappal a tárgyalási nap előtt megkapja.
    Az MTI kérdésére, hogy megvizsgálta-e a bíróság - a február elsején hatályba lépett új büntető törvénykönyv (Btk.) kisebb büntetési tételeire való tekintettel - a feltételezett bűncselekmények esetleges elévülésének lehetőségét, Kapcza Mikolt Krisztina azt mondta: ez nem merült fel a hétfői tárgyaláson, amely alig öt percig tartott.
    Az ügyvéd szerint csak akkor kerül sor érdemi tárgyalásra, ha minden vádlottat sikerül szabályosan beidéznie a bíróságnak. Hozzátette: az ügy érdemi szakaszában a védelem újabb bizonyítékok figyelembe vételét kéri majd a bíróságtól, a szintén február elsején hatályba lépett új büntető eljárási jogszabályokra hivatkozva.
    Első fokon a bíróság jogtalannak ítélte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és börtönbüntetést szabott ki a restitúciós bizottság tagjaira. Az ügyben eljáró buzaui bíróság Markó Attilát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusát, és Marosán Tamást három-három év letöltendő, Silviu Climet, az igazságügyi minisztériumi jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.
    Markó Attila parlamenti képviselő korábban az MTI érdeklődésére cáfolta a román média azon korábbi állítását, miszerint az új Btk. hatályba lépésével elévülne az a bűntett - a hivatali hatalommal való visszaélés -, amellyel vádolja őt a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A politikus ugyanakkor elmondta: számításai szerint Marosán Tamás esetében a február elsejei változással valóban elévül az állítólagos (2002-es) bűncselekmény, mivel ő nem volt köztisztviselő, s emiatt enyhébb büntetési kategóriába esne.
    A Mikó-per nagy felháborodást váltott ki az erdélyi magyarság körében. Az erdélyi történelmi egyházak egyértelművé tették, hogy ezt az ügyet az egyházi ingatlanok újraállamosítási kísérletének tekintik.
    A három éve zajló per nemzetközi visszhangot is keltett. Az elsőfokú ítélet kapcsán a magyar kormány tavaly nyilatkozatban fejezte ki értetlenségét, és szolidaritást vállalt az elítéltekkel. Az amerikai külügyminisztérium is jelezte: figyelemmel kíséri a Mikó-pert és nagy hangsúlyt helyez a kommunista rezsim által elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatására.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player