Külföld
A német iparban 40 ezer munkahely jöhet létre az idén
(MTI) - Németországban 40 ezer munkahelyet hozhatnak létre az iparvállalatok a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének (DIHK) felmérése szerint.
Merkel Londonban: Ukrajna példája mutatja, mekkora szerencse volt a békés kelet-európai átalakulás
Merkel az Izraellel szembeni gazdasági bojkott ellen foglalt állást Jeruzsálemben
Indul a Pálinka Ország kóstoló
Müncheni műkincsek - Hatan kérnek vissza képeket a Gurlitt hagyatékából
Súlyos bizalmi válság fenyegeti a német kormánykoalíciót
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kiszorították az oroszbarát tiltakozókat a Donyeck megyei hivatalból
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdődött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Január 2021
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Külföld Külföld
Svájci népszavazás - Németországi lapvisszhang
MTI   2014 February 10, Monday  

(MTI) - A bevándorlás korlátozásáról tartott népszavazás eredménye több mint húsz éve a legsúlyosabb vereség a svájci kormány, a munkaadói érdekképviseletek, a szakszervezetek és a politikai pártok számára, kivéve a Svájci Néppártot (SVP)
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A bevándorlás korlátozásáról tartott népszavazás eredménye több mint húsz éve a legsúlyosabb vereség a svájci kormány, a munkaadói érdekképviseletek, a szakszervezetek és a politikai pártok számára, kivéve a Svájci Néppártot (SVP) - emelte ki hétfői kommentárában a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

    A konzervatív lap rámutatott, hogy a bevándorlás-ellenesség nem svájci sajátosság, Európában szinte mindenütt jelentős lakossági támogatás övezne egy népi kezdeményezést a bevándorlás korlátozására.
    Az SVP-nek kapóra jött, hogy a svájci sajtó a bevándorlókat rendszerint nemkívánatos jelenségekkel összefüggésben ábrázolja. A bűnözési statisztikákról, a szociális juttatások megszerzését célzó visszaélésekről és a menekültek számának emelkedéséről szóló beszámolók így ráerősítettek "az idegenek lopakodó beáramlásától" tartó svájciak félelmeire - írta a FAZ. A lap szerint a népszavazási eredmény a szoros európai kapcsolatokat szorgalmazó erők legnagyobb veresége az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Svájc viszonyáról rendezett 1992-es népszavazás óta, amelyen a többség elutasította a csatlakozást az EGT-hez.
    Az SVP kezdeményezésére vasárnap rendezett népszavazáson a résztvevők 50,3 százaléka szavazott az Európai Unióból Svájcba irányuló bevándorlás korlátozására, a kvótarendszer visszaállítására.
    A Die Welt című német konzervatív lap kiemelte, hogy Svájc német ajkú térségében nagy többséggel voksoltak a korlátozás mellett, míg a francia anyanyelvű régióban a népi kezdeményezést elutasító szavazók voltak többségben. Ezzel tovább mélyül az árok a két országrész között, ami veszélyezteti az ország politikai cselekvőképességét - írta a Die Welt, hozzátéve, hogy az SVP majd megtapasztalja, milyen nehéz elválasztani egymástól az EU-hoz fűződő viszonyt szabályozó szerződéscsomag pozitív és népszerűtlen elemeit.
    A Die Welt kommentárja hangsúlyozta, hogy az SVP felelőssége gondoskodni arról, hogy a népszavazáson aratott győzelme ne legyen "a svájci gazdasági csoda végének kezdete".
    A német liberális Süddeutsche Zeitung hangsúlyozta, hogy a letelepedés szabadságával szemben megfogalmazott kritikát nem szabad automatikusan idegenellenességnek bélyegezni. A svájci társadalomban inkább a több hátrányt, mint nagyobb jólétet eredményező "korlátlan növekedéssel" szemben alakult ki ellenérzés, és a bevándorlást csupán az aggasztó, kontrollálhatatlan folyamat egyik megnyilvánulási formájaként értelmezik. "Az biztos, hogy a külföldiek hozzátesznek a svájci GDP-hez, de a svájci polgárnak ebből konkrétan nem sok haszna származik. A statisztikák szerint ugyan néhány frankkal több kerül a pénztárcájába, az életminősége viszont romlik, hiszen egyre súlyosabb a lakáshiány, mindennapos a vonatokon zsúfoltság, az utakon pedig a torlódás, és mindez még semmiség a munkahely elvesztésétől való félelemhez képest" - írta a Süddeutsche Zeitung, rámutatva, hogy a külföldi munkavállalók beáramlása lenyomja a béreket, "mert a munkaadók az uniós állampolgárok 500 milliós tartalékára támaszkodhatnak".


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player