Kormány
Rezsicsökkentés - A jövőben a szolgáltatókat terheli a fejlesztési költségek fele
(MTI) - A jövőben a teljesítmény- és hálózatbővítéssel, a csatlakozással, a bekötéssel, a mérőhely-kialakítással kapcsolatos költségek, illetve a fejlesztési hozzájárulás összegének legalább 50 százaléka a szolgáltatókat terheli
Paksi erőmű - NFM: felhatalmazáson alapult az orosz-magyar államközi szerződés aláírása
Választás 2014 - Lázár: állami támogatás a Füred Hotelnek
Ukrán válság - Belügyminisztérium: Magyarország felkészült a helyzet kezelésére
Orbán: Magyarország az egészségügy területén is jobban teljesít
Németül is megjelenik a lengyel Orbán-életrajz
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének időpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Január 2021
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Kormány Kormány
Kiegészítő juttatást kap a honvédség altiszti és legénységi állománya
MTI   2014 February 10, Monday  

(MTI) - Az új közszolgálati életpályamodell teljes körű bevezetéséig havi bruttó 10 ezer forintos kiegészítő juttatást kap a Magyar Honvédség altiszti és legénységi állománya - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn, éves értékelő ...
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Az új közszolgálati életpályamodell teljes körű bevezetéséig havi bruttó 10 ezer forintos kiegészítő juttatást kap a Magyar Honvédség altiszti és legénységi állománya - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn, éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén.

    A miniszter elmondta: az érintett mintegy 12 600 katona januárig visszamenőlegesen márciussal kezdődően kapja meg emelt juttatását egészen addig, amíg életbe nem lép az új, magasabb illetményrendszert tartalmazó életpályamodell. Mint Hende Csaba kiemelte: a kormány múlt szerdai döntésében vállalta, hogy az illetménykiegészítéshez szükséges - 1,8 milliárd forintos - többletforrást biztosítja a honvédelmi költségvetés számára.
    Hende Csaba kitért arra is, hogy a kormány elkötelezett az új közszolgálati dolgozóknak szóló lakáshitel program kidolgozásában is, de még keresik a megfelelő alternatívát. Akár már ebben az évben számolni lehet vele - mondta a miniszter, kiemelve: ez az intézkedés sokat jelent a hivatásos állomány anyagi biztonságának megteremtésében, a katonacsaládok lakhatását meg fogja oldani.
    A honvédelmi miniszter a feladatszabó értekezleten hangsúlyozta, hogy bár választási év van, a honvédség munkáját nem politikai ciklusoknak rendelik alá. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy egyenruhában tartózkodjanak a politikai véleménynyilvánítástól.
    A miniszter felidézve a tavalyi év legfontosabb eseményeit kiemelte: a honvédség ismét bebizonyította, hogy minden körülmények között lehet rá számítani. Két természeti katasztrófa, a márciusi hóhelyzet kezelését, és a Dunán júniusban végigvonuló árvíz elleni védekezést is sikeres küldetésnek nevezte. Ekkor, az önkéntes tartalékosok első bevetése is igazolta, hogy az önkéntes tartalékos rendszer egy valódi képesség, ami hozzáad a honvédség erejéhez. Hende Csaba azt mondta: terveik szerint ebben az évben befejezik a rendszer teljes kiépítését.
    Hende Csaba az értekezleten szólt arról is, hogy a Századvég közvélemény-kutatóintézet legutóbbi reprezentatív felmérése szerint a magyar emberek 99,5 százaléka elfogadhatónak, jónak, vagy kiválónak értékelte a Magyar Honvédség munkáját.
    Jelenleg csaknem 700 katona teljesít békemissziós feladatokat a Nyugat-Szaharában, Ugandában, Cipruson, Kongóban, Maliban, Grúziában, a Sínai-félszigeten, Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában és Afganisztánban. Hende Csaba kitért arra, hogy az elmúlt évben nagy változások voltak az afganisztáni misszióban. Hazatért Magyarországra a tartomány újjáépítési csoport (PRT), a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét ellátó egység és a Mi-35-ös helikopter-kiképzőcsoport is. Az ISAF küldetés idén véget ér, a 2015-ben induló "Resolute support" elnevezésű művelet részletei egyelőre nem ismertek.
    A miniszter szerint a magyar katonák mindenhol kivívták a mind a helybeliek, mind a szövetségesek elismerését. Ennek nyomán a Magyar Honvédség új feladatokat is kapott, így Szlovénia és rövidesen a Balti légtér védelmének biztosításáért is felelnek majd a magyar katonák.
    Hende Csaba azt is kiemelte, hogy tavaly tovább javult a honvédség gazdálkodása. A Honvédkórház megindult a konszolidációi útján, de fontos eredményeket hozott a hadiipar is. Mint kiemelte: utóbbinak nem csak üzleti jelentősége van, hiszen a drónok (pilóta nélküli repülőeszközök) például az árvízi védekezésben is fontos szerepet játszottak. Mindezek mellett idén a Medinán épülő 3 dimenziós radarkomplexum ügyének végére is sikerül pontot tenni - hangsúlyozta a miniszter.
    A tárcavezető arra is kitért, hogy idén sok jeles dátum lesz az ország és a honvédség történetében. A NATO csatlakozás 15., az Európai Unióhoz való csatlakozás 10., s a vasfüggöny lebontásának negyedszázados jubileumát ünnepeljük idén. Az első világháború száz éves évfordulójának méltó megemlékezésére kitűnően felkészült a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is.
    Hende Csaba feladatszabó beszédében hangsúlyozta, hogy az egyes alakulatok, katonai szervezetek, minisztériumi főosztályok és csoportfőnökségek ugyanazért a célért dolgoznak: a haza védelméért. Nem elfogadható, ha egy feladat végrehajtása valamilyen felesleges versengés, vagy rivalizálás miatt késik. Az ilyen "fogaskereket kicserélem" - szögezte le a miniszter, kifejtve: egy fogaskeréknek önmagában nincs értelme, csak ha többivel együtt, azokat hajtva tud dolgozni.
    A Honvédelmi Minisztérium II.-es objektumában tartott éves feladatszabó értekezleten jelen volt mások mellett a Honvédelmi Minisztérium valamennyi államtitkára, Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök, és Orosz Zoltán altábornagy, vezérkari főnök-helyettes. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; Szemerkényi Réka, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója; Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője; Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke; Boldizsár Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja.
   


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player