Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
(MTI) - Forradalmasíthatja a sebészetet egy új eljárás, amelyben százszázalékos selyemből készült csavarokat használtak törések rögzítéséhez - ismertette a BBC News.
Rákkeltő lehet a túl sok állati fehérje a középkorúaknál egy kutatás szerint
DNS-elemzéssel fedeztek fel egy új madárcsaládot Ázsiában
Kutatószobát nyitott a KSH Szegeden
Fület és orrot növesztenének a testzsír őssejtjeiből brit kutatók
Obama elnök fogadta a Prezi vezérigazgatóját
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erők visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Kerékpárost gázolt egy teherautó Sárvár közelében - teljes útzár
Programajánló
Január 2021
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Tudomány Tudomány
Felmérés készül a fiatalok egészségmagatartásáról
MTI   2014 February 10, Monday  

(MTI) - Nagyszabású nemzetközi program részeként elkészültek az iskoláskorú gyerekek egészségmagatartása feltárását célzó azon kérdőívek, amelyeket márciusban 340 magyar tanintézetben osztanak ki, és amelyekre 6000 fiataltól várnak válaszokat
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Nagyszabású nemzetközi program részeként elkészültek az iskoláskorú gyerekek egészségmagatartása feltárását célzó azon kérdőívek, amelyeket márciusban 340 magyar tanintézetben osztanak ki, és amelyekre 6000 fiataltól várnak válaszokat - mondta a felmérést Magyarországon irányító Országos Gyermekegészségügyi Intézet osztályvezetője, Németh Ágnes az MTI-nek.

    A 43 ország közreműködésével készülő, HBSC (Helth Behaviour in School-Aged Children) nevű felmérés négy évenként ismétlődik, és összesen 200 ezer európai és észak-amerikai, 11 és 15 év közötti iskolás gyerek adatait gyűjti össze a norvégiai Bergenben felállított adatbankban. Az adatokat a WHO-val együttműködve értékelik ki - ismertette Németh Ágnes.     Legutóbb 2010-ben készült hasonló felmérés, amelyből kiderült például, hogy a magyar fiatalok az iskolai feladatokat kevésbé érzik megterhelőnek, mint más országok hasonló korosztálya. Mégis sok gyerek panaszkodik gyakori fáradságra, ami valószínűleg az indokoltnál kevesebb alvásra vezethető vissza. A fáradékonyság okainak pontos kiderítésére a mostani felmérés adhatja majd meg a választ, mert a kérdések e témakört a háttértényezők feltárásával alaposan körbejárják - tette hozzá.
    A 100, illetve az alsó tagozatosoknál 70 kérdésből álló kérdőív a táplálkozás, a fizikai aktivitás, az egészségre rizikót jelentő szokások - drogozás, dohányzás, alkohol fogyasztás -, a krónikus betegségek előfordulása, a családszerkezet, a szubjektív jóllét főbb témaköreiben keresi a válaszokat, amelyekből az elemzések alapján a társadalom ezen rétegéről elkészülhet a látlelet - utalt rá a szakember.
    A kérdések közé a világ gyors változásait követve több új téma is bekerült. Közéjük tartozik például az internet terjedése nyomán átalakuló kommunikációs szokások, az sms-ezés, csetelés hatása a kapcsolatok alakulására. Ennek feltárása azért is fontos - húzta alá Németh Ágnes -, mert bebizonyosodott, hogy a családon belül és a társak körében a személyes beszélgetéseket ezek az üzenetváltások nem pótolják, a hiányuk pedig akár pszichés zavarok egyik előidézője is lehet.
    Új kérdés a dizájnér drogok használatára, ismeretére irányul, ezek az egészségre veszélyt jelentő, tiltott szintetikus drogok ugyanis mind inkább terjednek, ellenük a fellépéshez a válaszok támpontul szolgálhatnak itthon és más országokban is.
    Az érintett korosztályból speciális matematikai-statisztikai módszerrel országosan reprezentatív mintát választanak, amelybe minden régióból település és iskolatípus szerint megfelelő arányban kerülnek be a tanulók, hogy e fiatal korosztályról minél pontosabb összkép készülhessen. A gyerekek önkéntesen vesznek részt a vizsgálatban. A kérdőíveket mindenhol külön osztályteremben, pedagógusok kizárásával osztják ki, és a névtelenség garantálására a kérdezőbiztosok zárt borítékban gyűjtik össze.
    Az adatokat a következő év második felére dolgozzák fel, elemzik. Az első ilyen felmérés 1985-ben készült, és a dokumentum azóta hasznos útmutatóul szolgál az egészségügy, az oktatás, a bűnmegelőzés és más területeken a döntések előkészítésénél, a jogszabályok megalkotásánál. A nemzetközi összehasonlítás pedig egyfajta tükröt tart a társadalmat működtető intézmények elé, felhívva rá a figyelmet, hol van lemaradás, a jó példákat honnan célszerű átvenni a jövő nemzedék életminőségének javítására - hívta fel rá a figyelmet Németh Ágnes.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player