Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
(MTI) - Véglegesítették az előre hozott szerbiai parlamenti választásokon részt vevő pártok listáját, a szerb média viszont nem ezzel, hanem a kampány "szürkeségével" foglalkozott csütörtökön.
Szerbiai választások - Pásztor Bálint: Kizárólag a VMSZ indul konkrét programmal a választásokon
Szerbiai választások - Két alternatíva a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon
Szerbiai napilap: nem büntetik elég szigorúan a pedofíliát
Nemzetközi jogász: egyik fél sem lesz bűnös a szerb-horvát népirtási vádakban
Pénteken kezdődik a 42. FEST Belgrádban
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kijevben az orvlövészek a nemzeti bank épületéből adták le lövéseiket
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdődött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének időpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Január 2021
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Külföld Külföld
Belgrádi tárgyalások a bosznia-hercegovinai tüntetésekről
MTI   2014 February 10, Monday  

(MTI) - Szerbia a nyugat-balkáni régió stabilitásának megőrzésére törekszik - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök-helyettes, miután a bosznia-hercegovinai tüntetésekről tartott megbeszélést vasárnap Belgrádban Milorad Dodikkal és ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Szerbia a nyugat-balkáni régió stabilitásának megőrzésére törekszik - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök-helyettes, miután a bosznia-hercegovinai tüntetésekről tartott megbeszélést vasárnap Belgrádban Milorad Dodikkal és Mladen Bosiccsal, a boszniai Szerb Köztársaság két legnagyobb pártjának vezetőjével.

    A Vecernje Novosti című szerbiai napilap hétfői beszámolója szerint Vucic közölte: annak ellenére, hogy Bosznia-Hercegovina főleg bosnyákok és horvátok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban tüntetések folynak, a szerbek lakta országrész egyelőre békés, és ez így is kell, hogy maradjon.
    "A boszniai Szerb Köztársaság politikai, gazdasági és szociális stabilitásának kérdése kulcsfontosságú Szerbia számára, és minden erővel azon leszünk, hogy ezt a stabilitást támogassuk" - jelentette ki. Hozzátette: "nincs szükség arra, hogy épületek felgyújtásával, erőszakkal, a rendőrök megverésével rendezzük a politikai problémákat."
    Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke kijelentette: országrésze nem engedheti meg, hogy a nemzetközi közösség az alkotmányban foglalt módon kívül beavatkozzon a bosznia-hercegovinai entitás ügyeibe, mert az mindkét országrészre negatív hatással lenne. Az elnök ezzel Valentin Insko osztrák diplomata azon kijelentésére utalt, hogy "az Európai Unió csapaterősítést küldhet Boszniába, ha a nyomorúságos helyzet miatt kirobbant tüntetések felerősödnek".
    Dodik értékelése szerint a tüntetések azt bizonyítják, hogy az entitás teljesen működésképtelenné vált, és a vezetők elveszítették az uralmat a helyzet felett. Rámutatott, hogy a nemzetközi közösséget is felelősség terheli a mostani helyzetért, mert nem hajtották végre a daytoni szerződésben foglaltakat.
    Az említett megállapodást a szerb, a horvát és a bosnyák miniszterelnök írta alá 1995-ben nemzetközi felügyelet mellett, célja pedig a délszláv háború lezárása és a területek felosztása volt. Bosznia-Hercegovinát ekkor osztották egy bosnyákok és horvátok, valamint egy főleg szerbek lakta részre.
    A múlt kedden kirobbant és mintegy 30 boszniai várost érintő tüntetésekben eddig több mint háromszázan sebesültek meg. Az embereket elsősorban a súlyos szegénység és munkanélküliség miatti elégedetlenség vitte az utcára. A demonstrálók pénteken több kormányzati épületet, közöttük az államelnökséget is megtámadták és részben felgyújtották. A rendőrség sok helyen könnygázt, gumilövedéket és vízágyút vetett be a tömeg megfékezésére.
    A tüntetéseknek azonban eredménye is volt: a tíz regionális kormányfőből négy lemondott, ahogy a boszniai rendőrfőnök is.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player