Programajánló
November 2019
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Zenei hírek
Londoni otthonában elhunyt Rózsa Vera
Gitárprímás Szegeden
Uccai dumák
Változó világ
Bulvár
Kreatív drogcsempészeket fogtak Barcelonában
Felmentették Vajnai Attilát az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól
Játék
Kivirágzás vezényszóra
South Park Rally
Buli
HunDeep
DOMYAN
Autók
Nyolc Corvette-ritkaság zuhant bele egy víznyelőbe Kentuckyban
Kultúra Kultúra
Az ember tragédiája táncszínházi adaptációját mutatja be a Magyar Fesztivál Balett
MTI   2013 April 25, Thursday  

(MTI) - Május 24-én a Pesti Magyar Színházban mutatja be új produkcióját, Az ember tragédiájának táncszínházi adaptációját a Magyar Fesztivál Balett.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Május 24-én a Pesti Magyar Színházban mutatja be új produkcióját, Az ember tragédiájának táncszínházi adaptációját a Magyar Fesztivál Balett.

    A társulat vezetője, a színmű koreográfusa és táncosa, Markó Iván az MTI-nek elmondta, hogy nagyon fiatalon beleszeretett Madách Imre remekművébe, főként az egykori Nemzeti Színház, a mai Pesti Magyar Színház legendás előadása miatt. "Nagyszerű művészek játszottak abban az előadásban, Básti Lajos, Kálmán György, Váradi Hédi. A színház - ahol a mi előadásunk is színre kerül - ugyan nincs túl jó állapotban, de a falakból szinte sugárzik, mekkora művészek játszottak egykor itt" - emlékezett a Kossuth-díjas koreográfus.
    Markó Iván monumentális előadást ígér, mint fogalmazott: a díszlet "nagyon erős, de egyben egyszerű" is lesz. "A darab nem a látványra épül, hanem az emberre, a népre, Luciferre és persze Istenre" - fogalmazott a koreográfus, aki Istent és Lucifert is megszemélyesíti, a mű elején és a végén az ő hangján szólalnak meg az Úr szállóigévé vált szavai. Szerinte a mindenható és az ördög, a jó és a rossz nem létezhet egymás nélkül, ezek egységet alkotnak. "A kiindulópont mégis az ember volt, Ádám és Éva, valamint az, hogy hiába telnek el évszázadok, a történelem folyton önmagát ismétli" - jegyezte meg, hozzátéve: izgalmasnak találta azt is, hogy Ádám számára minden színben Éva testesíti meg a szerelmet.
    Markó Iván szerint a mű legismertebb mondata, a "Mondottam, ember: küzdj, és bízva bízzál!" egyszerre felszólítás az Úr részéről, ugyanakkor kifejezi a megértést is. "Az előadás végéről nem akarok beszélni, mert lesz egy nagy csavar" - tette hozzá. Azt azonban elárulta, hogy bár megtartotta mind a 15 színt, az előadás a mában játszódik, az egyiptomi színben a rabszolgák például "szakadt farmert" viselnek. "De közben a tánc révén felépül a piramis is" - tette hozzá a koreográfus, aki szerint nehéz szavakkal leírni a produkciót.
    Arra a kérdésre, hogy a sokszor "tandrámának" is nevezetett művet miként lehet a tánc nyelvén előadni, azt felelte, hogy éppolyan nehéz, mint a prózai művet, hiszen mindenkinek, aki olvasta vagy látta Az ember tragédiáját, saját elképzelése alakult ki. "A nagy nehézség, hogy miként lehet egy olyan produkciót színpadra vinni, amely a többség Tragédia-képének megfelel" - vélekedett, hozzátéve, hogy az sem jelent könnyítést, hogy szavak szinte egyáltalán nem hangzanak majd el az előadásban. Kiemelte, hogy őt elsősorban a tisztelet inspirálta; tisztelet Madách Imre, a mű gondolatisága iránt.
    A Magyar Fesztivál Balett vezetője szólt arról is, hogy színről színre, jelenetről jelenetre végigbeszélték a táncosokkal az előadást. Ádámot Kiss Krisztián táncolja, aki a társulat próbamestere és művészeti titkára is egyben, Évát pedig Stetina Szonja alakítja. "Ő egy gazella, elképesztően erős kisugárzása van, a színpadon könnyed, a táncban érzékeny" - jellemezte a táncosnőt Markó Iván.
    Az előadás díszlete Kovács Yvette, a jelmez Berzsenyi Krisztina, a zene Faltay Csaba munkája. A zeneszerző komponálta a Mózes, avagy a Tízparancsolat című előadás zenéjét is.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player