Programajánló
November 2021
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
A diktatúráról
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Elképesztő: Pagani replika Porsche alapokon
Jog Jog
Darák Péter: a Kúrián létrehozott értékeket örökíti meg a testület évkönyve
MTI   2013 April 06, Saturday  

A Kúrián komoly értékek teremtődnek, ezek megörökítése a célja a legfelsőbb bírói fórum idén először megjelent évkönyvének - mondta Darák Péter főbíró a kiadvány bemutatóján a Kúria épületében szombaton.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A Kúrián komoly értékek teremtődnek, ezek megörökítése a célja a legfelsőbb bírói fórum idén először megjelent évkönyvének - mondta Darák Péter főbíró a kiadvány bemutatóján a Kúria épületében szombaton.

    A Kúria elnöke elmondta: a bizalom alapja az érdeklődés, amelyet a nyílt nappal is igyekeznek kiszolgálni. Ez különösen fontos egy olyan időszakban, amikor "a közintézmények iránti bizalom nem a legmagasabb". A tavaly megrendezett első kúriai nyílt napon másfél ezer látogatót fogadtak, most szombaton pedig már kora délelőtt sorban álltak a bejáratnál az érdeklődők, hogy megtekintsék az épületet - tette hozzá a főbíró.
    Viviane Reding uniós biztosnak a magyar bíróságok függetlenségét megkérdőjelező nyilatkozataival kapcsolatos újságírói felvetésre a Kúria elnöke úgy válaszolt: ha az igazságszolgáltatást érik szakmai kritikák, arra reagálni kell, az Európai Bizottság tagja azonban politikus, nyilatkozataira tehát nem a bírósági szervezetnek kell megadnia a választ.
    Az évkönyv bemutatóján részt vevő Solt Pál, a legfelsőbb bírói fórum 1990 és 2002 közötti elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem látja az ítélkezés függetlenségének veszélyét Magyarországon.
    A volt főbíró a kúriai évkönyv kapcsán kiemelte: nem pusztán névváltoztatás, hogy tavaly óta Legfelsőbb Bíróság helyett Kúriának hívják a legfelsőbb bírói fórumot, hiszen nem csupán az egyik a magyar bíróságok közül. Elődje, a Legfelsőbb Bíróság évtizedeken át küzdött azzal, hogy elárasztották a fellebbezési ügyek, holott egy ország legfelsőbb bírói fórumának feladata nem egyedi ügyek eldöntése, hanem az ország ítélkezési gyakorlatának egységesítése, fejlesztése. A helyzet mára jelentősen változott, a Kúria tavaly óta nagy erőfeszítéseket tesz a jogegység biztosítása, fejlesztése érdekében, számos joggyakorlat-elemző csoport létesült, amelyekben kúriai bírák és a tudomány képviselői vizsgáljak az ítélkezési gyakorlatban jelentkező olyan elvi problémákat, melyek tisztázása nagy súlyú, jelentős számú egyedi ügy megnyugtató eldöntését segíti elő - fejtette ki Solt Pál.
    A mintegy százoldalas évkönyv Áder János köszöntőjével kezdődik, amelyben a köztársasági elnök leszögezi, hogy jogállam és jogegyenlőség nem létezhet független igazságszolgáltatás nélkül.
    A kiadvány részletesen bemutatja a legfelsőbb bírói fórum hatásköreit, feladatait, szervezetét és ügyforgalmát, továbbá több vezetőjének és bírájának személyes vallomását életútjáról, hivatásához és a Kúriához fűződő viszonyáról. Az évkönyv tartalmazza néhány nagy jelentőségű, a laikus közönség érdeklődésre is számot tartó döntés rövid, közérthető leírását, így többek között a közös tulajdon, illetve házastársi közös vagyon megszüntetése, üzletrész adásvételi szerződés, az áfa és az uniós jog viszonya, alkotmányos rend megváltoztatásának bűncselekménye, illetve egy ismert sportoló megölése ügyében.
    A kiadvány (amelyet Kende Katalin szerkesztett) bemutatóját a Budapest 100 elnevezésű rendezvénysorozatba illeszkedő kúriai nyílt nap részeként tartották meg.
    A kúriai nyílt napon az érdeklődők megtekinthetik az elnöki dolgozószobát, fogadótermet, dísztermet, rabmegőrzőt, és eközben tájékoztatást kapnak többek között a Kúria eredeti, Kossuth téri épületéből származó Justitia-szobor kálváriájáról, a tárgyalótermekben pedig fiatal jogászok mutatják be a tárgyalások menetét.
    A Markó utcai épület előcsarnokában a Kúria múltjáról a Néprajzi Múzeummal közösen létrehozott tárlaton korabeli bútorok, épületbelsőket ábrázoló grafikák, rajzok, fotók, bírói pecsétek és más használati tárgyak idézik fel azt az időszakot, amikor a Kúria még az eredeti Kossuth téri Igazságügyi Palotában működött, amely ma a Néprajzi Múzeumnak ad otthont.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player