Programajánló
Mrcius 2023
H K S C P S V
27281 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
Magazin
Uccai dumák
Ma már tudom, szeretnék olyan lenni
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Elképesztõ: Pagani replika Porsche alapokon
Külföld Külföld
Egyetemi kórházak alakulnak Csehországban
MTI   2013 March 28, Thursday  

(MTI) -Kilenc önálló, az államtól független egyetemi kórház alakul 2014. január 1-jétõl Csehországban a kórházi rendszer átalakítása során - jelentette be Martin Plísek, a cseh egészségügyi miniszter helyettese csütörtökön Prágában, sajtótájékoztatón
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Kilenc önálló, az államtól független egyetemi kórház alakul 2014. január 1-jétõl Csehországban a kórházi rendszer átalakítása során - jelentette be Martin Plísek, a cseh egészségügyi miniszter helyettese csütörtökön Prágában, sajtótájékoztatón.

    Ezek az egyetemi kórházak a cseh egészségügyi rendszer pilléreit fogják alkotni, s konkrétan meg lesznek nevezve a vonatkozó törvényben. A javaslat szerint az állam a jövõben már nem fogja anyagilag támogatni a kórházak mûködését, fedezni az esetlegesen rossz gazdálkodás következményeit, s a politikusoknak pedig nem lesz lehetõségük a kórházak mûködésébe beleszólni. Az egyetemi kórházak összes alkalmazottja szerzõdéses bérért fog dolgozni, mert az állam megszünteti a jelenleg még érvényes bértarifákat.
    Csehországban jelenleg úgynevezett orvosi kari kórházak mûködnek, s ezekre alapozva lesz kialakítva az egyetemi kórházak rendszere.
    "Az orvosi kari kórházak jelenlegi jogi szabályozása mint állami költségvetési szervezeteké, ma már túlhaladott. Feltétlenül szükség van arra, hogy ezeket a kórházakat menedzseri módon vezessék, és gazdálkodásukért a kórházak vezetése viselje a felelõsséget" - magyarázta az átalakítás okait az egészségügyi miniszter helyettese.
    Míg a jelenlegi orvosi kari kórházak igazgatóját az egészségügyi miniszter nevezi ki, az egyetemi kórházak igazgatóit az igazgató tanács fogja kinevezni. Az igazgató tanácsban a szakminisztérium, az egyetem és a régiók is képviselve lesznek. Minden egyetemi kórháznak lesz felügyelõ bizottsága és tudományos tanácsa is.
    A most nyilvánosságra hozott elképzelés szerint az egyetemi kórházak nonprofit szervezetek lesznek, amelyeknek nem lesz céljuk nyereséget termelni. Az egyes kórházak vagyonának az eladásából származó bevételek a kórházaknál maradnak, s már nem folynak be az államkasszába, mint eddig. Az összes csehországi egészségbiztosítónak - jelenleg nyolc mûködik - kötelezõn szerzõdést kell majd kötniük az egyetemi kórházakkal. A biztosítóktól befolyt pénzt a kórházak kizárólag a gyógykezelésre fordíthatják.  
    Az egyetemi kórházaknak ugyanakkor kulcsszerepük lesz az orvosi utánpótlás képzésében és a szakkutatásban is. Minden ilyen kórháznak szerzõdése lesz egy egyetemmel, ahol akkreditált orvosi szakoktatás folyik.
    A tervek szerint Prágában négy, Brünnben (Brno), Ostraván, Pilsenben (Plzen), Hradec Královében és Olmützben (Olomouc) egy-egy egyetemi kórház fog mûködni.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player