Programajánló
Szeptember 2021
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Brutális: Jöhet az 1600 lóerős Veyron Super?
Fesztivál Fesztivál
Sziget 2012 - A La Mancha lovagja a Sziget fesztiválon
MTI   2012 August 02, Thursday  

(MTI) - Cseh Tamás-emlékesttel és a La Mancha lovagja című musicallel mutatkozik be a békéscsabai Jókai Színház Porondszínháza a 20. Sziget fesztivál mínusz egyedik és nulladik napján. A cirkuszi sátor a fesztivál többi napján a komolyzenei, ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Cseh Tamás-emlékesttel és a La Mancha lovagja című musicallel mutatkozik be a békéscsabai Jókai Színház Porondszínháza a 20. Sziget fesztivál mínusz egyedik és nulladik napján. A cirkuszi sátor a fesztivál többi napján a komolyzenei, kortárs színházi, tánc-, kabaré- és stand-up comedy produkcióknak ad otthont - hangzott el a Porondszínházban zajló programokat ismertető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

    Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) titkára elmondta: először működik együtt a társaság és a Sziget. A színházi szerveződés és a Békéscsabai Jókai Színház két produkciót mutat be a fesztivál közönségének, a Születtem Magyarországon című, Bereményi Géza rendezte Cseh Tamás-emlékestet, valamint a Fekete Péter rendezte La Mancha lovagja című musicalt.
    A 2009-ben elhunyt dalszerző-énekes előtt tisztelgő, mínusz egyedik napi est dalait Hrutka Róbert zeneszerző hangszerelte újra, és olyan művészek keltik életre őket, mint Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Tompos Kátya, Für Anikó, Holecskó Orsolya, Nagy Péter, Szegezdi Róbert és Kálloy Molnár Péter - hangsúlyozta a titkár. A koncert este hat órakor kezdődik és még a Csík Zenekar fellépése előtt véget ér.     Szép Fruzsina, a Sziget fesztivál programigazgatója kiemelte: a fesztivál mintegy ezer programjának 70 százaléka zenei produkció, 30 százalék pedig egyéb művészeti ágaké. A közönség már hozzászokhatott a színház, a táncművészet, a cirkusz, a képzőművészet, a komolyzene jelenlétéhez - vélekedett a programigazgató. Megjegyezte: az idén "újrastrukturálták" az összművészeti programokat, és egy könnyebben megközelíthető, központi helyre helyezték Fidelio Kultúrzóna néven.     Szép Fruzsina hozzátette: az összeművészeti helyszínen szinte valamennyi művészeti ág képviselteti magát. Délután komolyzenei, majd irodalmi programok, este az új cirkusz képviselőinek előadásai, kabaré és stand up comedy produkciók láthatók. Kilenc órától az operáé lesz a főszerep, este 11 órától a már megszokott kortárs, kísérleti színházi, táncos előadások láthatók, éjféltől pedig dzsesszkoncerteket hallgathat a közönség.
    A programigazgató kiemelte, hogy a helyszín központi eleme a Porondszínház, amelyet a Kelet-Európa Vurstli, a Múzeumi Negyed, a Kreatív Workshop Zóna, a Hello Wood művészeti installációi, vizuális meglepetései és az Agora képzőművészeti workshopok fognak közre.
    Fekete Péter rendező, a Békescsabai Jókai Színház igazgatója a Porondszínház kezdeteit felidézve elmondta: a cirkuszi sátor célja, hogy a teátrum produkcióit bemutathassák a kőszínházon kívül is, például fesztiválokon. Az itt látható előadások teret adnak más művészeti ágaknak, például az artista- és cirkuszművészetnek vagy az élőzenének is.     Emlékeztetett arra, hogy Dale Wasserman, Mitch Leigh és Joe Darion musicaljét, a La Mancha lovagját 1965-ben mutatták be a Broadwayn. Megjegyezte, hogy a mű eredetileg börtönben játszódik, de ezt ő áthelyezte egy 1950-es évekbeli gyűjtőtáborba. Ide érkezik meg a költő, Cervantes, aki történeteivel, játékával, megpróbál újra hitet adni a bebörtönzötteknek.
    Fekete Péter arról is beszélt, hogy az előadás eredetileg két óra hosszú, de a Szigeten rövidített változatot adnak elő. A produkciót a rendező "monumentális képek" sorozataként jellemezte.
    Cervantest Cserna Antal alakítja. A színész a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a La Mancha lovagja népszerű műnek számít, bár sokan közhelyesnek találhatják mondatait. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a mű nem közhelyeket, hanem örök igazságokat mondat ki a színészekkel, amelyeket nem lehet elégszer elismételni.     A Herceget, Dr. Carrascót játszó Szomor György a Porondszínház különleges hangulatát méltatta, szerinte  a porond közepén állni "fantasztikus élmény", a színész "négyszáz ember energiájával" rendelkezik.     Az öt Tony-díjas darabban Cserna Antal és Szomor György mellett Csomós Lajos, Lapis Erika, Jancsik Ferenc, Katkó Ferenc, Veselényi Orsolya, Szabó Lajos, Gulyás Attila, Nagy Erika, Steinkohl Erika, Komáromi Anett, Cseh Adrienn, Vadász Gábor, Nagy Róbert, Burány Árpád, Mlinár Péter, Szőke Norbert és S. Albert Gábor tűnik fel a színpadon.
    A nulladik napon 18:30-tól látható előadást élőzene kíséri. Fekete Péter hangsúlyozta: a produkció az Ákos-koncert kezdetére véget ér.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player