Programajánló
Szeptember 2023
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hónapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Madagaszkár
Játék
Kivirágzás vezényszóra
AutĂłk
Plusz 70 lóerõt facsart ki az Audi S3-ból az ABT
Jog Jog
Új Ptk. - Kúria: az új magánjogi kódex kiemelkedõ jogászi teljesítmény
MTI   2012 May 01, Tuesday  

Kiemelkedõ jogászi teljesítmény az új polgári törvénykönyv (Ptk.) javaslata a Kúria szerint - mondta a legmagasabb bírói fórum polgári kollégiumának vezetõje az MTI-nek.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Kiemelkedõ jogászi teljesítmény az új polgári törvénykönyv (Ptk.) javaslata a Kúria szerint - mondta a legmagasabb bírói fórum polgári kollégiumának vezetõje az MTI-nek.

Wellmann György hangsúlyozta: a magánjogi kódex nemcsak egy jogszabály a sok ezerbõl, hanem az alaptörvény után talán a legjelentõsebb törvény, amely az emberek és a jogi személyek - civil, illetve gazdasági szervezetek - jogviszonyainak (személyi, illetve vagyoni) túlnyomó részét szabályozza. Ráadásul az új Ptk. a korábbinak több mint a kétszerese, mintegy 1600 paragrafus, amely magába olvaszt több, korábban önálló törvénybe foglalt jogterület is, így például a családjogot vagy a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályozást.
   
Az új kódex a magánjogi jogviszonyok lehetõ legteljesebb körét öleli fel nyolc könyvben. A néhány paragrafusból álló bevezetõn és a záró rendelkezéseken túl félszáz paragrafus foglalja össze az ember mint jogalany témakörét, mintegy négyszáz a jogi személyekre vonatkozó szabályozást, mintegy kétszáz a dologi jogot, mintegy hatszáz a kötelmi jogot, azaz a szerzõdésekre vonatkozó szabályozást, és mintegy száz paragrafus tárgyalja az öröklési jogot. Továbbra is külön törvényben marad az egyedi munkaszerzõdések és a szellemi alkotások - iparjogvédelem, szerzõi jogok - területe.
   
A Vékás Lajos akadémikus vezetésével másfél évtized alatt elkészült új Ptk.-javaslat a jelenlegi törvénykönyvnek hozzávetõleg a felét õrizte meg, a negyedét korrigálta, egy másik negyedrészében pedig lényegileg megváltozott, vagy teljesen új tartalmat kapott - mondta el a kollégiumvezetõ.
   
A javaslat általános indokolására hivatkozva kifejtette: a kodifikáció során a létezõ, élõ jogból indultak ki, és ahol lehetséges, fenntartották azt, csakis ott és annyiban változtattak, ahol és amennyiben a megváltozott társadalmi-gazdasági viszonyok miatt valóban szükséges volt. A kodifikáció során újító, alternatív megoldásokat sem fogadtak el, ha azok túlzott bizonytalanságot okoztak volna. Ugyanakkor a négy évtizedes államszocialista berendezkedése során végletekig leegyszerûsödött magánjogi forgalom viszonyai között eltûnt számos jól mûködõ jogtechnikai megoldás, ezért a piacgazdaság viszonyainak újra meghonosítása után két évtizeddel szükségessé vált az árnyaltabb, új viszonyokat jobban rendezõ polgári jogi szemlélet.
   
A szakember elmondta: az 1953 és 1959 között készült jelenlegi Ptk.-t eddig több mint másfél száz alkalommal módosították, túlnyomórészt a rendszerváltás után. A szakmában már az 1990-es években teljes egyetértés alakult a tekintetben, hogy szükség van új kódexre. A javaslat nem választ egyetlen külföldi mintát, de merít az új külföldi magánjogi kódexekbõl, általában a nemzetközi gyakorlatból, különös tekintettel a magyar jogot közvetlenül is befolyásoló uniós szabályozásra, amely szervesen beépült például a fogyasztóvédelembe vagy a társasági jogba. Ezen túlmenõen az új Ptk. nagymértékben hasznosítja a felsõbb bírósági gyakorlatban kikristályosodott megoldásokat - mondta a Kúria kollégiumvezetõje. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: maga is részt vett az új Ptk. elõkészítésében, és a politika részérõl semmiféle elvárást nem tapasztalt.
   
A kodifikáció mindvégig szakmai mederben maradt, a legélesebb viták is szigorúan jogdogmatikai kérdések körül forogtak, ilyen volt például, hogy a társasági jog önálló törvényben maradjon, vagy az új kódex része legyen - jegyezte meg Wellmann György.
   
Az új Ptk. általános indoklása szerint "egy szociális elemekkel átszõtt" piacgazdaság magánjogi feltételeit kívánja megteremteni elsõsorban a magánautonómia széles körû biztosításával, amelynek alapja a magántulajdon teljes körû elismerése, továbbá a szerzõdés, illetve az egyesülés és társulás szabadsága.
   
Wellmann György kifejtette: az új kódex mellett nem lesz önálló kereskedelmi törvény, a javaslat magában foglalja az üzleti világ professzionális szereplõinek és a magánszemélyeknek a magánjogi viszonyait is. Ezért például a kötelmi jog általános szabályait úgy kellett megalkotni, hogy azok ne csak a magánszemélyek egymás közti kapcsolatát, hanem a kereskedelmi forgalom szerzõdéseit is képesek legyenek rendezni, így a kötelmi jog szabályozása erre az utóbbi, magasabb követelményszintre épül. Ahol viszont szükséges, ott speciális rendelkezések vonatkoznak a fogyasztókra - akik az új Ptk. szerint csak természetes személyek lehetnek - azért, hogy a piacgazdaság szigorúbb követelményei között is mérsékeljék kiszolgáltatottságukat.
   
A gazdasági forgalom igényeinek magasabb szintû kielégítése érdekében a javaslat tartalmazza többek között a versenyeztetési eljárásban történõ szerzõdéskötés, illetve a szerzõdésátruházás szabályait és új szerzõdéstípusokat, például a faktoring-, a lízing- és a bizalmi vagyonkezelõi szerzõdést, illetve az áruforgalom területén a közvetítõi, a forgalmazási és a franchise szerzõdést. A szerzõdési fegyelem erõsítése érdekében pedig szigorúbbá válnak többek között a szerzõdésszegõ károkozó kimentésének szabályai.
   
A Kúria kollégiumvezetõje arra is felhívta a figyelmet, hogy a kötelmi jog területén minden bizonnyal még évekig párhuzamosan kell alkalmazni a régi és az új Ptk.-t, hiszen az új kódex csak a hatálybalépését követõen megkötött szerzõdésekre alkalmazható, a korábbi szerzõdésekbõl pedig még éveken keresztül származhatnak jogviták. A kormány rövidesen tárgyalja az új Ptk.-t, azután kerülhet sor a parlamenti vitára. A törvény feltehetõen az idén õsszel történõ megszavazását követõ egyéves felkészülési idõ után lép majd hatályba, várhatóan a jövõ év második felében vagy 2014. január 1-jén.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HĂ­rek arrow HĂ­rekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player