Programajánló
November 2020
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Magazin
Uccai dumák
Kapcsolati zűr
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Kakukktojás: Bugatti egy Ferrari találkozón
Egészség, egészségügy Egészség, egészségügy
Paller: Nem várható létszámcsökkentés az ÁNTSZ-nél, de átcsoportosítás valószínűleg lesz
Független Hírügynökség   2010 August 24, Tuesday  

Nem várható létszámcsökkentés az ÁNTSZ-nél, de átcsoportosítás valószínűleg lesz - mondta Paller Judit.
  Hozzászólások 1 Nyomtat E-mail PDF
Nem várható létszámcsökkentés az ÁNTSZ-nél, de átcsoportosítás valószínűleg lesz - mondta Paller Judit. Az országos tiszti főorvos közölte: várhatóan a háromszintű népegészségügyi szolgálat alsó szintjét, a kistérségi intézeteket bővítik, a két másik szintnél, a regionális és az országos szinteknél viszont létszámcsökkentés lehet. Paller Judit a Független Hírügynökségnek adott interjújában arról is beszélt, hogy szerinte akkor javulna a magyarok sokszor emlegetett rossz egészségügyi állapota, ha reményteljesebbé válna a társadalom.

A lakosság egészségi állapota csupán 10-15 százalékban függ attól, hogy milyen az egészségügyi ellátás - mondta nemzetközi felmérésekre hivatkozva az országos tiszti főorvos. Szerinte az állam felelőssége, hogy ez az ellátás a megfelelő színvonalon rendelkezésre álljon, szükség esetén hozzáférhető legyen, és az is, hogy az emberek tudják, milyen ellátáshoz mikor van joguk.
A 10-15 százalékos arányból látszik, hogy a lakosságnak magának is van felelőssége abban, hogy milyen az egészségi állapota - mondta az országos tiszti főorvos. Nem árt például tudnia, hogy genetikailag milyen problémákra kell különösen odafigyelnie, milyen betegségeket örökölhet, tehát milyen szűrésekre kell mindenképpen elmennie. Természetesen nagyon fontos a sokat emlegetett egészséges életmód is, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres mozgás, az alkohol és a cigaretta kerülése - tette hozzá.
Paller Judit elmondta azt is: ősszel zárul az az uniós forrásból támogatott képzési program, amelyben több száz háziorvos, nővér és ápoló azt tanulja meg, hogyan ösztönözze a lakosságot az egészségtudatos életre. Hozzátette: reményei szerint jövőre folytatódik a program az úgynevezett laikus-képzéssel. Ezt azt jelenti, hogy olyan "hangadó" helybelieknek is megtanítanák a lakosság-ösztönző kommunikációs technikákat, akikre hallgatnak az emberek, akik képesek közösségeket is megmozgatni.
Az országos tiszti főorvos szerint is nagyon nehéz egy tudatosabb egészségesebb életmódra átváltani. Ehhez az kell, hogy az embernek céljai legyenek, javuljon a lelki állapota, felelősségtudata. Mindehhez pedig remény kell, biztonság kell, munkahely kell, jövőkép kell. Ez viszont már nem csak az egészségügy, hanem valamennyi ágazat feladata, amiért mindenkinek legjobb tudása szerint tennie kell.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

teo 2010 September 03, Friday, 09:46:45

Az Ántsz gyakorlatilag egy felesleges hatósági szerv. Ellenőrző, felügyeleti funkciói kiüresedtek, a szolgáltatók belső minőségbiztosítási rendszerei éppen elegendőek. Azt végképp nem értem, hogy lehetnek pénzbehajtó jogosultságai egy "Szolgálat"-nak??? Itt az ideje szétkergetni az ilyen, adófizetők pénzén henyélő gyülekezeteket.

Hozzászólások száma: 1 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player