Somogyi-könyvtár könyvajánlója
Stephen Clarke: Egy év a Francban
ImageA történet - röviden - arról szól, hogy Paul West elhatározza, hogy egy évig Párizsban fog dolgozni és mindezt azért, hogy megtudja „tényleg olyan fantasztikusak-e azok a nõi fehérnemûk."
Jolsvai András: Ma még csak szerda
Sarah Turnbull: Kezdjük újra Párizsban!
Képzeletbeli kalandozás az egykori Monarchiában
Andrej Malgin: Az elnök tanácsadója
A selyem császárnõje I. II. III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Jnius 2023
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hnapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az õsi szereposztás
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nõk a közéletbe
Relax
Futballmeccsen
Vidám képek
Somogyi-könyvtár könyvajánlója Somogyi-könyvtár könyvajánlója
Marton Mária: Tájképre nincs idõ
Munkatársunktól   2009 January 15, Thursday  
Image
A Tájképre nincs idõ úgy néz vissza egy korra - amit jobb híján szocializmusnak nevezünk- , hogy éltek, szenvedtek és szerettek itt emberek, akik... Nos, hogyan is? Ez derül ki a regénybõl, ha tetszik, a lányregények érzelmi sorsfordulataival.
Olvasi rtkels:starstarstarstarstar / 1
rtkelje n is! starstarstarstarstar
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

Marton Mária: Tájképre nincs idõ : szocialista lányregény

K.u.K., 2008

Ajánlómban Mészáros Sándor fülszövegét idézném, mindent elmond. Egyetlen mondatot tennék hozzá: Nõi szemmel a szocializmusról.

Szocialista lányregény? Nocsak... De mielõtt még bárki legyintene vagy megmosolyogná, érdemes belelapoznia a könyvbe, majd végigolvasnia Marton Mária új regényét.

A Tájképre nincs idõ ugyanis nem akarja áltatni olvasóját: szó sincs benne a szocializmus védelmezésérõl, mint ahogy távol áll szándékától e korszak utólagos, dühös leleplezése is. Sõt, jótékonyan nélkülözi a visszatekintõ elbeszélések feledékenységét és édes-keserû fûszerét, a nosztalgiát. Akkor hát mit akar ez a regény? kérdezhetnénk joggal. Talán nem többet, de nem is kevesebbet: úgy nézzen vissza egy korra - amit jobb híján szocializmusnak nevezünk- , hogy éltek, szenvedtek és szerettek itt emberek, akik... Nos, hogyan is? Ez derül ki a regénybõl, fájdalmasan és szomorúan, derûvel, és ha tetszik, a lányregények érzelmi sorsfordulataival, amelyek viszont soha nem jutnak el az érzelgõsségig. Ettõl megóv a regény elbeszélõjének önmegértõ tárgyilagossága és részvéte. „Szemedben éles fény legyen a részvét..." talán e híres verssor lehetne a regény mottója: hangsúly az „éles fény"-en.


A 125 éves Somogyi-könyvtár által gondozott rovatban rendszeresen sikerlistás, kölcsönözhetõ könyveket ajánlanak az olvasók figyelmébe.
Az oldalt böngészve nem csak könyvajánlókat tekinthetik meg, de folyamatosan tájékozódhatnak a könyvtárak aktuális rendezvényeirõl, szolgáltatásairól is.

A 125 éves Somogyi-könyvtár által gondozott rovatban rendszeresen sikerlistás, kölcsönözhetõ könyveket ajánlanak az olvasók figyelmébe.
Az oldalt böngészve nem csak könyvajánlókat tekinthetik meg, de folyamatosan tájékozódhatnak a könyvtárak aktuális rendezvényeirõl, szolgáltatásairól is.

 Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow GyûjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player