Arcképcsarnok
Kovács Béla -generációk francia tanára
ImageKovács Béla a francia nyelv és kultúra terjesztésének szentelte életét, ezért is kaphatta meg a francia állam egyik legrangosabb kitüntetését, az Akadémiai Pálma Rendet és annak is a parancsnoki fokozatát.
Nyugodt portré Vécsei professzorról
Varró Vince - Félszáz év a belgyógyászatban
Várkonyi Tamás: Egy orvos a cukorbetegekért
Etka anyó titkai
Beszélgetés Pál Tamás karmesterrel, a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatójával
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Április 2020
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Relax
Vidám képek
Eltemette elefántja
Arcképcsarnok Arcképcsarnok
A könyvtár közvetítsen kulturális értékeket
Gróf Róza   2008 April 07, Monday  
Image
Az elmúlt három hónap amolyan terepszemle volt, rengeteg tapasztalatot szereztem a könyvtár adottságairól a szakmai és szociális gondokról, hiányokról - mondja a Somogyi Könyvtár új igazgatónője, Palánkainé Sebők Zsuzsanna.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Örülök, hogy nem a jövőképről kérdez, - mondja - Palánkainé, Sebők Zsuzsanna,a Somogyi könyvtár igazgatónője beszélgetésünk elején - mert általában erről faggatnak. Én pedig én úgy gondolom, amíg nem tudom átlátni, hol is tartunk most, addig nem tudok jövőképet vázolni!
Az elmúlt három hónap amolyan hónap "terepszemle" volt. Ennek során rengeteg információt, adatot, tapasztalatot szereztem a könyvtár tárgyi - technikai - és személyi adottságairól, a szakmai és szociális gondokról, hiányokról. Ezeket kell most rendszereznem, a helyére tennem és egyfajta fejlesztési irányt megjelölnöm. 
Az Igazgatónő mint mondta, elsőként a "házon" belüli működést vizsgálta. A munkafolyamatokat és a problémagócokat áttekintve tapasztalta, hogy bizonyos hivatali struktúrákat - mint pl. ki-kihez tartozik, ki milyen hatáskörrel rendelkezik, kinek mi a joga a munkakörén belül vagy túl -  mára felülírt az idő. A struktúrát tehát korszerűsíteni szükséges, állapította meg. Sürgetőnek mutatkozott egy "gyors-segély csomag" életre  hívása is, hogy rendbe tegyék a dolgozók béréből esetleg lemaradt jogos kifizetéseket (nyelvpótlék stb.) és hogy azonnal lecserélhessék a teljesen amortizálódott technikai park egy részét.
- A hálózatelmélet nemcsak a fizika törvényszerűségeire alkalmazható, mint tudjuk. Jól lehet vele dolgozni bármiféle rendszerben, ha összefüggéseket, csomópontokat, szinteket akarunk felállítani benne! A mi könyvtárunk is egy bonyolult egész, itt is kitapinthatók a szintek, a csomópontok. Én három, egymáshoz tartozó, egymástól függő és egymást kiegészítő szintet találtam a Házban. Az első szint az Olvasó, a második a Könyvtáros, a harmadik pedig az intézmény maga. A következőkben tehát ezekhez a szintekhez kapcsolódó csomópontokat vizsgáltuk meg a kollegákkal. Meg kell itt jegyeznem, hogy nagyon nagy szerencsém van, mert tehetséges és segítőkész emberek vesznek körül, akikkel nagyon jó csapatmunkát lehet végezni.
Visszatérve a szintekre, vegyük pl. az informatikát! A három szint közül az informatika mindhárom szinten meghatározó. Fontos az Olvasónak, hogy szolgáltatásaink része legyen, fontos a Könyvtárosnak is, mert a munkaeszköze, de fontos a Háznak is, a hatalmas információs anyag rendszerezése, tárolása és aktiválhatósága miatt. Mi következik ebből? Nyilván az, hogy ennek a csomópontnak a fejlesztése elengedhetetlen. De ugyanilyen csomópont pl. a gyarapítás vagy a gazdasági egység is, hisz minden szinten fontos a működése. Egyébként a gazdasági osztályunk fejlesztésével az Önkormányzat is egyetértett és támogtatta. A számítógéppark fejlesztésének szükségessége is teljességgel köztudott. Ám olyan horribilis összeg, amely nem fért bele a költségvetésünkbe. Ezt nyilvánvalóan csak más inézéményekkel, cégekkel együttműködve tudjuk megoldani.
  Az idén álmodhatunk nagyot, mert 2008-ban jön az uniós pályázati forrás. Ez a lehetőség húszmilliárd forintot juttat a magyarországi könyvtárak fejlesztésére 2008-2013 közötti időszakban. Mi első lépésben a technikai eszközök körének bővítését, majd a katalógusok digitalizálását céloztuk meg. Ezekhez a forrásokhoz együttműködve más könyvtárakkal, konzorciumokban érdemes csak pályázni. Mi is ezen leszünk! Szerencsére az év során több pályázati lehetőség is adódik, ahol erre van némi lehetőség. Álmainkból megvalósulhat valami!
 A projektmunkánk korszerűsítése végett tettem látogatást Kecskeméten, a Megyei Könyvtárban.Az általam elképzelt és bevezetni szándékozó projektmunka ugyanis itt már több éve gyakorlat. A kecskeméti tapasztalat megerősített, hogy jó az út, amelyre lépni szeretnék. Amire figyelnem kell, az a kidolgozott projekt indítás, a projekt folyamatos elemzése , a feladatok pontos kiosztása, a motiválás, a visszacsatolás és az önértékelés lehetőségének megteremtése.
Persze, figyeltem minden más területét is a munkánknak! Így a PR-munka formáira is, és megállapíthattam, hogy ez nálunk sürgősen változtatásra szorul! Egységes kép, arculat, megjelenés, az információk sugárzása,a kapcsolatteremtés lehetőségeinek megteremtése jellemző a kecskeméti Megyei Könyvtárra. Ez bizony egy teljesen önálló munkakör megteremtését jelenti nálunk! Apropó, ebből is látszik mennyire fontos, hogy az ember az emberek kilépjenek saját köreikből és gyűjtsék a tapasztalatot! A képzés, az önképzés a fejlődés alapja.

Folytatódik, kattintson!Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player